CYPHER: cyberpunk bez kompromisů
zdroj: tisková zpráva

CYPHER: cyberpunk bez kompromisů

3. 9. 2012 17:17 | Video | autor: Marek Král |

Update - tvůrci se nám vyjádřili k příšernému množství chyb a překlepů v textu a nastínili, jak to budou řešit.

21. století pumpuje cyberpunku novou krev do žil. Nebo spíš vpichuje novou návykovou drogu do mozku – to abychom se drželi stylu. A kde jinde je to natolik okaté než u našich milovaných videoher? Člověk by si pomyslel, že cyberpunk je mrtev!, a že tohle celé téma s hackery a nadnárodními korporacemi už vyčpělo dřív než ten nejštiplavější azan. Jenže ono ne.

Mladí hráči dorůstají do věku, kdy jim schází pořádná cyberpunková šleha, a my odrostlejší se s nostalgickými brýlemi otáčíme do minulosti a začínáme s tím konečně i něco dělat. Jako tady Cabrera Brothers, již se z minulosti zrovna vrátili, aby nám přinesli něco, z čeho si dokonale sedneme na prdel. Vlastně jsem napsal nesmysl. Správně je to: od čeho tu prdel neodlepíme.

Tihle cyberpunkoví bratři se jmenují Carlos a Javier Cabrerovi. A hezky si to rozdělili: zatímco je Carlos konceptuálním umělcem a v herním průmyslu se dlouhodobě živí jako ilustrátor (F.E.A.R.; League of Legends; Section 8; Aliens: Colonial Marines), tak Javier je cyber-nindžou, jenž se pořád přehrabuje v herním kódu a píše scénáře, píše příběhy a píše a píše... až nakonec napíše to, na co mnozí z nás věky čekáme: pořádný videoherní cyberpunk bez kompromisů!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

CYPHER je totiž cyberpunk text adventure. Přesně tak: opět budeme číst, psát a zatěžovat nejnadupanější grafiku na světě – naši představivost. Tvůrci však nejsou žádní blbci a moc dobře si uvědomují, že se z nás za těch pár let herního vývoje stali rozmazlení haranti. CYPHER proto nebude hluchou a bezbarvou hrou, naopak: hra obsahuje podmanivý soundtrack, všudypřítomný ambient a cyberpunkovou vizuální stylizaci. Důvodů, aby do hry naskočil opravdu každý, přibývá.

CYPHER je noir. CYPHER je detektivka z dystopického prostředí odehrávající se v budoucím Japonsku, v NeoSushi City. Tam se ostatně ocitá i náš hrdina, jenž se topí až po uši ve srač v problémech. Dogeron Kenan, přízemní zločinec, totiž pašuje velmi citlivé informace (ve své hlavě), po nichž zase pasou zainteresované strany, které jdou Dogeronovi po krku. Johnny Mnemonic? Nejenom: CYPHER slibuje inspiraci i jinými popkornovými bijáky 80. let 20. století. Vy moc dobře víte, o kterých mluvím.

zdroj: Archiv

Jelikož hra pracuje s tím, co si z textu představujeme, co nás následně napadá, a tak to napíšeme – vytváří se tu takřka až hackerská svoboda prožitku. Máme chuť tamtomu chlápkovi na konci baru dát přímo mezi oči, poněvadž na nás blbě čumí? Pojďme do toho! A co támhleta odbarvená kočka v rohu, co ta má za lubem? Pojďme to zjistit! Jenom u toho nesmíme zapomínat, že se pohybujeme ve světě, kde nás sleduje Velký bratr a kde osobní přístup „věřím komukoliv“ je zrovna tak chytrý, jako si v reálu píchat heroin. Tohle fakt nedělejte!

Rozvaha a promyšlenost našich činů jasně definují, kolik virtuálního času v CYPHERu prožijeme... než nás někdo podřízne. Stejně tak mějme na paměti, že obyvatelé NeoSushi City jsou „reální“ jako my: chodí si, kam sami uznají za vhodné. To, že jedné noci na nádraží potkáme spřízněného pašeráka, s nímž vyměníme cenné informace, je ve své podstatě náhoda. Neskutečný sen, co?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Cabrera Brothers berou z minulosti nejenom cyberpunk, ale i reálné věci takzvaně k ruce. To znamená, že mimo zakoupenou hru se budeme topit i v bonusových materiálech. Pokud si je tedy koupíme a doma vytiskneme. Nejdražší a zároveň nejobsáhlejší verze hry stojí momentálně díky 27denní propagační akci 29,99 dolarů (591 korun) a obsahuje mimo jiných papírových lahůdek i takový hintbook, jenž nám přijde k duhu zejména při zákysech. Řekněte sami: není to stylovější, než klikat na anonymní fóra na internetu? Základní balíček pak bude stát konstantně 14,99 dolarů.

Ještě zbývá, abyste se podívali na někde okolo se povalující video a projeli oficiální stránky. Pokud vás ani to nevzruší, tak už vážně nevím.

Update z 4. září

Právě mi psal Javier Cabrera... Mám pro nás dvě zprávy: jednu špatnou a druhou dobrou. Ta špatná je, že množství překlepů ve hře není pouhým pomatením mysli hrstky nejnáročnějších čtenářů (jak jsem si původně myslel), nýbrž je to problém vpravdě nemalých rozměrů, kvůli němuž se na tvůrce z Argentiny snesla ostrá a zcela oprávněná vlna kritiky.

Tímto všem slibují, že text se v nadcházejícím patchi co nevidět opraví a doladí skutečným anglickým rodilým mluvčím; prý už na textu pracuje. Chlapci rovněž navazují kontakty s překladateli z jiných zemí, aby hru nechali přeložit do našich rodných jazyků (Marek Tvrdý v diskusi pod článkem nic neslibuje, ale na texty se mrkne). Záměr i přesto správný, ale realizace se již teď poněkud obávám: tohle si měli kluci vyřešit před samotným startem hry – ztracená důvěra se holt blbě obnovuje, navíc i v souvislosti s cenou, již za hru tvůrci požadují.

Jinak bych se na tyhle argentinské pankáče nezlobil: zbytek hry vypadá i zní víc než poctivě; to srdíčko tam prostě je. Když se pak odkudsi ozve, že „nic podobného jsme neviděli od dob Rise of the Dragon“, tak opravdu nemůže být tak zle.

Update z 5. září

Bratři Cabrerovi uvolnili 4,5minutovou ochutnávku z herního soundtracku. Nalaďme se na atmosféru CYPHERu přes tento odkaz.

Nejnovější články