Vývojáři se k HoloLens dostanou už v prvních měsících příštího roku
zdroj: tisková zpráva

Vývojáři se k HoloLens dostanou už v prvních měsících příštího roku

7. 10. 2015 13:17 | Téma | autor: Adam Homola |

HoloLens, zařízení pro augmentovanou realitu od Microsoftu, se na trhu objeví v prvním kvartále příštího roku. Půjde ale zatím o vývojářskou verzi, určenou pro tvůrce obsahu, nikoliv pro běžné spotřebitele. Navíc se k ní menší vývojáři nebo nezávislá studia jen tak nedostanou, protože HoloLens Development Edition není levná záležitost. Devkit stojí 3000 dolarů. Například Oculus Rift ve verzi Development Kit 2 stojí "jenom" 350 dolarů.

Není se ale čemu divit, protože HoloLens je vlastně samostatný počítač. Nemusíte ho při hraní zapojovat do PC, nemusíte do něj strkat telefon a hlavně z něj nečouhají žádné kabely. Cena 3000 dolarů jasně naznačuje, že se s produkci pro masový trh zatím ještě nepočítá - momentálně tak není cílem Microsoftu vydat pro HoloLens rychle stovky a tisíce her či aplikací.

Microsoft prezentoval nejnovější verzi HoloLens na akci v New Yorku společně s dalšími zařízeními, ale jednou z těch zajímavých částí akce byla právě demonstrace prototypu hry Project Xray. Šlo spíše o technologické demo než o samostatnou hru - oficiálně MS hru prezentoval jako "mixed reality" projekt.

Prezentace HoloLens a Project Xray, zdroj: Gizmodo

Project Xray není nic jiného než invaze robotů do vašeho obýváku. Roboti rozbourají zdi a vylezou z nich další, už podstatně menší roboti. Figurant s HoloLens na hlavě se tak jen pomalu pohyboval po místnosti a rukou, na které se mu v mixed reality zhmotnila jakási roboticko-energetická rukavice, střílel pomalé roboty.

Na celé prezentaci není ani tak zásadní to že HoloLens zřejmě funguje, jako fakt, že se s ním můžete volně hýbat po celém obýváku. Nejste přikurtovaní spoustou kabelů k počítači a klidně se tak můžete otočit nebo popojít pár kroků jiným směrem. Project Xray se tomu přizpůsobí a roboti začnou vylézat z jiné zdi.

Senzory navíc poznají, kde máte nábytek a tak se může nějaký robot schovat za gauč nebo třeba vylézt na kuchyňskou linku. Velmi pomalé, až opatrné pohyby robotů i figuranta ale naznačují, že jde opravdu přinejlepším o pouhý prototyp a technologie mixed reality má před sebou ještě velký kus cesty. První krůčky, které reprezentoval už Minecraft na E3 (viz dojmy od Miloše), ale vypadají hodně slibně.

Nejnovější články