V USA se schyluje k boji o legalizaci „jailbreaků“
zdroj: tisková zpráva

V USA se schyluje k boji o legalizaci „jailbreaků“

7. 12. 2011 11:27 | Téma | autor: Aleš Smutný |

U nás nepříliš diskutované téma se ve Spojených státech dostává do popředí zájmu některých skupin.

Doposud totiž bylo dle DMCA (Digital Millennium Copyright Act) ilegální obcházet ochranné prostředky, jimiž jsou chráněny nosiče a hardware s digitálním obsahem. Minulý rok došlo k částečnému pokroku, jelikož bylo uznáno, že můžete na svém iPhonu provést jailbreak. Nyní se zájmové skupiny snaží o to samé, ale v kontextu prakticky každého hardwaru (včetně toho herního).


EFF (Electronic Frontier Foundation) hodlá zajistit, aby porušení ochrany u daných zařízení a médií bylo beztrestné. Hlavní argument EFF zní: „Uživatelé mohou na svých elektronických zařízeních spouštět jakékoliv operační systémy a aplikace, z jakéhokoliv zdroje a ne jen ty schválené výrobcem“.

Jak už bylo řečeno, impulzem pro EFF bylo loňské rozhodnutí úřadu pro autorské právo, kdy jste mohli beztrestně jailbreaknout iPhone. Podle zástupců skupiny totiž DMCA neslouží svému účelu. „DMCA má zabraňovat porušování autorského práva. Místo toho je ale zneužívána k vyhrožování tvůrcům, inovátorům a spotřebitelům. Odrazuje je od plného využití jejich vlastního majetku. Kutilové, kteří chtějí modifikovat své telefony nebo herní konzole, aby rozběhli programy dle své volby, si zaslouží právní ochranu“.

Je to tedy klasická a stále bolestivá otázka toho, co vše můžete se svým majetkem dělat a co už je trestné. Obecně se zdá být jakékoliv trestání toho, co si s vlastním hmotným majetkem děláte morálně nepřípustné. Trestnost by se měla vztahovat až na případné zneužití daných modifikací, jak EFF poukazuje. Uvidíme tedy, jak si celá kauza povede. Na jaře by mělo dojít k projednávání s možným výsledkem v říjnu 2012.

Nejnovější články