Secret World se zatím na free-to-play nechystá
zdroj: tisková zpráva

Secret World se zatím na free-to-play nechystá

3. 10. 2012 17:11 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Dalo by se říci, že všem posměváčkům z fanklubů ostatních her (znáte to, není důležité, co se děje jejich hře, ale je potřeba se ujistit, že sousedovi chcípne koza) Funcom s úsměvem ukázal vztyčený prostředníček.

Proč? Inu, Secret World, originální a zábavná urban fantasy MMORPG finančně neuspěla tak, jak se doufalo a všichni výše zmínění nyní hlásí moudra o tom, že free-to-play klepe na dveře. Byť Funcom už před vydáním střízlivě řekl, že časem všichni přejdou na free-to-play.


Ale u Secret Worldu to teď nebude. „Ne, v dohledné době se na free-to-play nechystáme“, říká Erling Ellingsen. „Samozřejmě, tato oblast byznysu se velmi dynamicky mění, my se samozřejmě musíme adaptovat, ale my teď žádné změny neplánujeme. Připomeňme, že Secret World prodal jen 200 tisíc kopií (teď už to bude víc), drží se měsíčních poplatků, propustila se nemalá část týmu na něm pracujícím a momentálně se hra dostala konečně do pozitivních čísel.

Jedním z důvodů je i ten, že Funcom nechce snižovat hodnotu toho, co doposud hráči zaplatili. Dle něj je důležité, aby si cenil měsíčních přispěvovatelů. Z toho důvodu nebudou ani nějaké expanze, ale pravidelné updaty zdarma.

Joel Bynos dodává: „Chceme se držet našeho obchodního modelu. Kdyby pro nic jiného, tak proto, že chceme ukázat, že se ještě nestal tím nadbytečným dinosaurem“. Pro Funcom je nyní důležité, aby udržel Secret World v chystaných kolejích – tedy pravidelné hutné updaty (daří se), propagace hry skrze šeptandu, kvalitu a výjimečnost (což se prý děje) a samozřejmě udržení v profitabilitě. Co se týče oněch expanzí, někdy na ně může dojít, ale to by se vyčlenil speciální tým, aby nedošlo k oslabení týmu tvořícího bezplatný obsah.

Dodejme – ano, jednoho dne free-to-play pro Secret World přijde. Ale to věděl Funcom od začátku a nyní se snaží uspět s něčím inovativním, originálním, novým. Na to, jak moc se po tom horuje, se moc hráči ani reakce novinářů nepředvedli. Pro další postřehy doporučuji přečíst celý článek britského Eurogameru.

Nejnovější články