Poběží vaše hry na Windows Vista?
zdroj: tisková zpráva

Poběží vaše hry na Windows Vista?

10. 2. 2007 10:10 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Máme tady další pokračování hledání odpovědi na důležitou otázku, a to: Jsou Windows Vista dostatečně uzpůsobeny pro hry?

Máme tady další pokračování hledání odpovědi na důležitou otázku. Ta zní: Jsou Windows Vista dostatečně uzpůsobeny pro hry? Nebo je to systém pro kočku? V několika předešlých testech to nevypadalo moc dobře. Ukázalo se, že většina her neběží na Windows Vista zrovna nejlépe a nejrychleji, a to z rozličných důvodů. Některé hry se doslova praly s digitálním managementem, jiné zase s neodladěnými ovladači. No a jestliže AMD-ATI většinu chyb v ovladačích odstranila, NVIDIA zatím hrubě nezvládá, jak ostatně dokazuje toto video (thx cdr.cz) frustrovaného uživatele. Včera vyšel podrobný test na toto téma na Extremetechu, kde se hlavně věnovali popisu toho, jak probíhala instalace každé hry a jaké (nové a úžasné) chybové hlášky systém generoval, když náhodou něco nefungovalo. Takže se pojďme podívat k jakým závěrů došli. Testovaná sestava byla s GeForce 8800 GTS a s ForceWare ovladači 100.54, takže už asi tušíte, že šlo trochu o takovou ovladačovou rošádu, jelikož NVIDIA má aktuálně pro všechny karty do GeForce 8800 ovladače ve verzi 97.46 a pro 8800 s podporou DirectX 10 zase verzi 100.59.

Ale pojďme k jednotlivým aplikacím. První zádrhel nastal už s 3D Markem 06, který chtěl na Vista nainstalovat DirectX 9.0c, což je pochopitelně nesmysl. Chybovou hlášku se podařilo odkliknout a protože nedošlo k přepsání žádných souborů, benchmark nakonec normálně fungoval. Korektně fungovaly i hry Half-Life 2: Lost Coast a Half-Life 2: Episode One. Stejně tak Counter Strike: Source a Day of Defeat: Source a nakonec i původní Half-Life 1 běžící ještě na OpenGL. Další hra ze Steamu, Roboblitz, z nepochopitelných důvodů vyžadovala instalaci ovladačů k PhysX. Ty se ale nakonec podařilo nainstalovat, takže hra fungovala normálně, i když PhysX karta v PC nebyla. Na řadu pak přišla Darwinia, která ale běžela jenom v menu, ve hře výkonem spadla na 11 fps. Bez problémů nebyl ani "Game Explorer", nová vlastnost ve Windows Vista, který má hráčům umožnit instalaci her na jedno místo, ze kterého se pak dají pohodlně spouštět. Hry ze Steamu ovšem nepochopily, kam se mají zařadit a když už to jedna z nich pochopila, tak se stejně nespustila a namísto toho vygenerovala chybovou hlášku.

World of Warcraft byl ale bez problémů, včetně nejnovější verze Burning Crusade. No a Battlefield 2 by snad i fungoval korektně, kdyby ochrana PunkBuster (anti-cheat) při snaze připojit se na server nenahlásila, že nemá od operačního systému dostatečná práva. Vyřešilo to až manuální nastavení aplikace na "spouštět s právy administrátora", pak vše fungovalo ok. Důležitou hrou je nepochybně také TESIV: Oblivion, ale ani u něj si nelze na nic stěžovat, protože běžel bez problémů. Stejně tak F.E.A.R. Jedna z velmi populárních her, GTA: San Andreas ale opět vyžadovala manuální přiřazení práva "spouštět s právy administrátora", jinak vůbec nereagovala na pokyn ke spuštění..... Každopádně se ve stejném duchu nese celý test. Závěrem autor říká, že Windows Vista je dobrý operační systém pro hráče - ale není perfektní. Bude ještě nějaký čas trvat, než se podaří vychytat všechny mouchy.

zdroj: ExtremeTech

cappy

Nejnovější články