Paradox: „Hra o trůny je asi jediná licence, kterou bychom zvažovali“
zdroj: tisková zpráva

Paradox: „Hra o trůny je asi jediná licence, kterou bychom zvažovali“

17. 2. 2015 10:32 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Je to nevyhnutelné. S tím, jak se z Crusader Kings II vypracovala strategie s mohutnými RPG prvky, které z vás mohou udělat ctnostného reka, bezohledného plenitele, intrikujícího vraha či maniakálního tyrana, se prostě budou opakovat přirovnání k oblíbenému seriálu (a pohříchu už méně k původním knihám) Hra o trůny. Fredrik Wester, šéf Paradoxu, který za úspěšnou a oblíbenou středověkou strategií stojí se nyní vyjádřil na ParadoxConu k tomu, zda neplánují hru přímo z Westerosu.

Předem je třeba říci, že tato přirovnání nejsou zase tak překvapivá. Stejně jako Martinovy knihy i Crusader Kings II vychází z principů nekompromisní politiky na všech mocenských úrovních, přičemž svou roli zde nehraje jen chladnokrevná vypočítavost, ale také iracionální volby, které pramení z povahy jednotlivých aktérů. Výsledkem je v obou případech poutavá mozaika, které nechybí promyšlenost, momenty překvapení, brutalita, zvrácenost, ale i šlechetnost a silný dojem realismu.

Zdá se ale, že oficiálně se Paradox na licencování Hry o trůny nechystá. Zároveň je to ale prý jediná licence takovéhoto produktu, o níž by prý Wester vůbec uvažoval. „Důvod, proč jsme HBO neoslovili je ten, že si pořád nejsme jistí tím, zda by to pro nás byla správná cesta.“ Není divu, ryze fantaskní téma nepatří do portfolia historických her, na něž se strategie tohoto střihu od Paradoxu zaměřují. Podle Westera si ale fandové Hry o trůny klidně mohou Crusader Kings II zkusit a najdou zde mnoho společného. „Klidně svým přátelům milujícím fantasy řekněte, že tu sice nejsou draci, zlovlci a hrozivé komety, ale můžete se tu ke svým poddaným chovat jako pořádný parchant.“

zdroj: Archiv

Než ale namítnete, že přece Hra o trůny pro Crusader Kings II existuje v podobě oblíbeného modu A Game of Thrones, vězte, že Wester si toho je vědom. Mimo jiné i proto, že naopak HBO oslovilo Paradox se zájmem, copak, že to je a jestli na tom Paradox náhodou nevydělává i bez kupování nějaké licence. Vodítkem prý byl článek na Kotaku (pravděpodobně tento), z nějž nebylo zástupcům HBO jasné, že nejde o hru A Game of Thrones, ale modifikaci pro zcela jiný titul. Nutno říci, že je článek pro neznalce herních témat opravdu matoucí, hlavně kvůli tomu, že se opakovaně vyskytuje název Crusader Kings II: A Game of Thrones. Zástupci HBO pak měli logicky starost, zda někdo nevyužívá jejich velmi cenné značky k výrobě produktu bez placení licence.

Nakonec se ale, zdá se, vše vysvětlilo a ani mod, který se utěšeně rozrůstá už třetím rokem, by neměl být ohrožen. „Nechtějí ho ukončit. Byli jen trochu podezřívaví ohledně toho, zda na něm nevyděláváme a není součástí našeho marketingu. Příčinou byl článek v Kotaku, který nám ukazovali, ale my jsme jen odpovídali, že jsme ten článek opravdu nepsali a není to náš marketing.“ Mimochodem, je docela možné, že pár kopií Crusader Kings II se díky tomuto modu určitě prodalo, ale postihovat kvůli tomu tvůrce hry ani modu prostě nejde a HBO to zjevně ani nemá v úmyslu.

A co si o modu A Game of Thrones myslí přímo Wester? „Podle mě je skvělý. Ano, Hra o trůny by pro nás byla skvělá značka, ale my si pořád vnitřně myslíme, že to není ta správná cesta, kterou se vydat. Je to hodně i o tvůrčí kontrole.“ A osobně s ním souhlasím. Paradoxu to sluší na poli historických her. Fiktivní světy mohou obstarat moddeři, samozřejmě dostatečně šikovní. Což také berte jako doporučení modu A Game of Thrones, je skvělý!

Nejnovější články