Palestinská Liyla and the Shadows of War je další z řady vážných her, co bojují s Applem
zdroj: tisková zpráva

Palestinská Liyla and the Shadows of War je další z řady vážných her, co bojují s Applem

24. 5. 2016 11:31 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Mobilní hra Liyla and the Shadows of War už stihla získat řadu ocenění, spoustu negativních hodnocení kvůli vyobrazení palestinského pohledu na nekonečný konflikt v Gaze a také mediální pozornost díky sporu autora se společností Apple. To vše je ale celkem podružné vedle faktu, že Liyla nabízí velmi působivý zážitek, který vytváří s pomocí jednoduchých herních mechanik, ale mrazivého obsahu.

Příběh začíná s otcem rodiny, který po během izraelského ostřelování najde svou manželku a dceru Liylu (čti Lajlu) a obě se je snaží odvést do bezpečí, mimo zónu, kde probíhají vojenské operace. Během cesty hráč potkává na několika různých obrazovkách výjevy z Gazy zasažené (ne)občanskou válkou a s každou další obrazovkou příběh získává pochmurnější a temnější tóny.

Palestinský vývojář Rasheed Abueidah koncipoval hru jako prostou skákačku, kdy na každé obrazovce plníte určité úkoly. Hra je velmi intuitivní, neklade vám velké překážky, jde jí vysloveně o nastínění atmosféry, což se jí s její vizuální stylizací opravdu dobře daří. Úkoly se v rámci obrazovek příjemně střídají, takže nemáte pocit, že byste se jen probírali monotónní hratelností, aby se o trochu dál posunul děj.

Hra vyšla zdarma na Google Play, ovšem na iTunes Abueidah narazil. Při tradičním posuzovacím procesu hra neprošla a bylo mu doporučeno, ať ji zařadí do kategorie News nebo Reference, protože pro Games není vhodná. Tento feedback tvůrci neřekl, zda je to kvůli zobrazovanému násilí na dětech (což by bylo zcela absurdní, pokud hra má jako téma právě kritiku tohoto jevu) a nebo proto, že by mohla mít politický obsah.

Liyla and the Shadows of War zdroj: tisková zpráva

Na podporu Liyla and the Shadows of War se ovšem zvedla řada hlasů, které poukazovaly na to, že Apple neměl problém vydat třeba hru Israeli Heroes, kopírku Angry Birds, kde s usměvavou raketou s Davidovou hvězdou bombardujete zlé cizácké bomby. Sotva by se tady nedal najít politický podtext.

Poukazuje to především na bizarní nekonzistenci firmy v posuzování her, protože podobné problémy měla třeba Engame: Syria (Apple žádost zamítl třikrát po sobě, nakonec ustoupil), věnující se válce v Sýrii, nebo Sweatshop HD, která sice na iTunes vyšla, ale nakonec ji Apple stáhl, protože její téma využívání dětské práce v takzvaných sweatshopech bylo příliš kontroverzní. Na rozdíl od ní ale firma v případě Liyly názor změnila a hru si můžete stáhnout i na iPhone a iPad. Je ale zřejmé, že hry s obsahem týkajícím se palčivých témat to budou mít i nadále na iTunes těžké.

Hlavní ale je, že si nyní na Androidu a iOS můžete zahrát i Liyla and the Shadows of War. Nebude to lehké hraní, ani ne tak kvůli mechanikám, ale obsahu, ale rozhodně stojí za to.

Nejnovější články