Nezávislý rozcestník: se zombíky je sranda, než vás pokoušou
zdroj: tisková zpráva

Nezávislý rozcestník: se zombíky je sranda, než vás pokoušou

4. 3. 2013 19:30 | Téma | autor: Marek Král |

Videodeník studia Naughty Dog odhalil, jak se nepřátelé ve hře The Last of Us vyhnou označení „zombies“. Houby, no. To Sniper Elite: Nazi Zombie Army se za zombíky vůbec nestydí. Nacistickým Reichem si budou zvesela šturmovat, a že jich bude! Ani dnešní Rozcestník se nemá za co stydět, a ukazuje všemi směry, kam všude a do jakých žánrů se ti chudáci bez duše rozprchli. Není jich málo, tak bacha na mozek.

ZOMBIE COLONY | Zombie Colony Dev Team

Čtyři schopní amíci ze Zombie Colony Dev Team vydali minulý rok v prosinci první alfu Zombie Colony, modifikaci k Half-Life 2 pro jednoho i více hráčů, z prostředí boje o suroviny před zombíky. Střílečka a zároveň strategie je hororová hra na přežití, kde si postavíte základní tábor a odoláváte dotěrným umrlcům. Vžijete se do role mrchožroutů, kteří přežívají jen tak tak.

Letos v lednu vyšla aktualizace opravující kromě drobnějších věcí především největší otravu – pasivitu zombíků. Reakce hráčů na Mod DB jsou nadšené. „Fantastický design levelů!“ křičí hráč s přezdívkou CombineA37216. Adachi1924 přidává svůj verdikt: „Když dávám 10/10 alfa verzi, musí vám být jasné, že až to naplno vyjde, bude to fakt skvělý.“ Od 33 lidí, kteří na Mod DB hlasovali, dostala Zombie Colony momentální průměrné hodnocení 8,9 z 10.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

ESTRANGED | Alan Edwardes, Christiaan Bakker, Oliver Fisher

Alan Edwardes, 21letý student ze Spojeného království, který miluje programování a kukuřičné lupínky, se spojil s Christiaanem Bakkerem a Oliverem Fisherem, aby společnými silami dotáhli Estranged, krásně vypadající modifikaci k Half-Life 2. První alfa verze hry vyšla v lednu letošního roku a od té chvíle zažila už pět inkarnací.

Hororová akce s adventurními prvky vás vcucne do kůže jednoho osamělého rybáře, jehož loďka ho v důsledku prudké bouře zanesla na tajemný ostrov. Bude na vás, abyste ostrov prozkoumali a našli cestu domů. Brzy totiž zjistíte, že nic není takové, jak se na první pohled zdálo a že místní obyvatelé jsou tak trochu „podivní“.

Chlapci oznámili, že už dělají na šesté alfě, pro kterou chystají nemálo změn, včetně nového herního menu, které nebude napodobovat estetiku Half-Life, což vždycky potěší. Pokud vás omráčila videoupoutávka a její hudba, vůbec se vám nedivím. Atmosférou skřípající soundtrack je super práce Christiaana Bakkera. Hudbu si klidně natáhněte až do uší.

Jak moc je Estranged aktuálně populární? Na distribuční síti Desura se drží na 27. místě z 991 modifikací, na Mod DB na 112. z 18 735 modifikací. Z 57 hlasů si na Mod DB odnáší průměrnou známku 9,2 z 10. „Zatím parádní dějová linka a opravdu skvěle udělaný mod. Nemůžu se dočkat dalšího updatu. Držte se,“ povzbuzuje vývojáře hráč s přezdívkou AuzzieBananaPeel. „Tahle modifikace je jedna z nejlepších pro Half-Life 2, jakou jsem kdy hrál. Pane, vy máte natolik ohromný talent, že bych rád viděl víc. Skvělá práce. Gabe by měl radost,“ chválí šílenec do Portalu Portalfreak66.


Estranged Alpha #5 Teaser Trailer - Mod DB

DAYS OF EXTINCTION | Eyesodic Games

Keltští borci z Irska, v čele s tvůrčím mozkem Danem Kennym, vyvíjejí Days of Extinction, hororového free-to-play křížence FPS a RPG ve světě, kde ožívají mrtví. První alfa by měla být dostupná už tento rok na Windows.

„Days of Extinction je naše vůbec první RPG s otevřeným světem. Poté, co se UFO zřítí k Zemi, se mimozemská DNA smísí s lidskou i s DNA zvířat, což vyvolá mutaci, a svět je tak nadobro ztracen před novými monstry, která sežerou úplně všechno. Vy se vžijete do role jednoho výzkumníka, který se zoufale snaží najít lék pro svou nemocnou ženu.

Protože ale chybí nutné lékařské technologie, ponoříte se do společné kryostáze ve víře, že až se znovu vzbudíte, bude už lék na světě. Jenomže když se vzbudíte, zjišťujete, že svět je v ohrožení a vaše žena s vámi není,“ odkrývá Dan Kenny první vteřiny příběhu a pokračuje:

„Hra se soustředí na prožívání světa a jeho postav. Snažíme se znázornit nelehký boj vaší postavy za záchranou jeho ženy, stejně jako přežívání zbytku lidí na Zemi. Budete činit těžká rozhodnutí, která se silně dotknou lidí na vaší cestě.“

Days of Extinction, na enginu Unity, bude o objevování a přežívání ve smyšleném světě The State of New Washington. Herní plány jsou ambiciózní: multiplayer, pojízdná vozidla, nepřátelské gangy a přátelské postavy, stavba obranných věží a další dosud nevyřčené nápady. Sami tvůrci budou rádi, když se jim ozvete, co byste ve hře chtěli, a možná se vaše podněty objeví v budoucích DLC. Abyste měli úplně základní představu, jak hra zatím vypadá, zkuste demoverzi o jedné mapě.

I SHALL REMAIN | Jake Way & Eugen a Florin Udrea, Virgil Tuser, Liviu Dinu

Jak to někdy dopadá, když se jeden mariňák vydá na služební cestu, zahraje si tamní asijskou šílenost a pak se vrátí zpátky na havajskou základnu? Pomýšlí na tvorbu vlastní hry. S týmem rumunských vývojářů na dálku se mu nápad daří postupně realizovat.

I Shall Remain je momentálně k dispozici ve verzi alfa za 3,99 euro na distribuční síti Desura, nebo coby Motivated Recruit zdarma k ozkoušení.

Akční RPG z ptačí perspektivy, které představuje nakažený svět, kde přežívající lidé vyrývají své příběhy do betonových zdí, aby se na ně nezapomnělo. Mnozí to už vzdali, ale hrstka nezlomných mužů a žen se nákaze jen tak nedá. Navíc teď, když jste se jako (nepochybně náhodný) mariňák probudili s výpadkem paměti ve městě, které je zamořené virem Z0M-31. Protože máte poškozenou paměť, musíte se znovu naučit, kým jste byli a co jste uměli.

Pohybujete se v drsném městě, dáváte dohromady týmy schopnějších a vybavujete je zbraněmi před chodícími zrůdami. Ty budete kosit jak olovem, tak výbušninami a vozidly.

Jake Way teď navíc plánuje 30tisícový Kickstarter, aby rumunští hoši mohli dokončit multiplayer. Nejen průměrné hodnocení 8,2 z 10 od 145 lidí na Indie DB signalizuje, že by na Windows mohla být dobrá prdel.


ISR - Captain Hodges rescues Saber 5's Michael - Desura

ORGAN TRAIL: DIRECTOR’S CUT | The Men Who Wear Many Hats

Hra, která vás dostane už svými hesly: Pojmenujte si partu po svých kamarádech a sledujte, jak pomalu umírají; Chyťte úplavici a dalších devět nemocí; Endless Mode! Hrajte, dokud nezemřete; Obří hudební stopa a pixel art z Apple 2 Delicious.

Organ Trail, zjevně inspirovaná klasikou herního dávnověku The Oregon Trail, je původně flashovka z roku 2011, která se po konzolových peripetiích vrátila díky Kickstarteru zpátky na PC za cenu 4,99 dolarů, a režisérským sestřihem přidává pár věcí navíc.

Namísto starého dostavníku brázdíte v novodobém kombíku americkou pustinou, postihnutou apokalypsou zombies. Bojujete se silničními bandity, řešíte tenčící se zásoby jídla a nakažené kamarády, ale především unikáte zombíckým přepadům. Vůbec ne bezstarostná jízda s několika pasažéry je napráskaná popkulturními odkazy a s nervy v kýblu. Pedro Medeiros, který o hře píše, že je „boží“, ji navíc hraje správně stylově, na svém androidu.

THREE DEAD ZED | Gentleman Squid Studio

Zhruba před rokem vyšla na Windows, Mac a Linux: „Bezvadná hra podobná Trine a Super Meat Boy. Zábavná a návyková!“ jak píše jistý Gardakan. Ručně kreslená plošinovka pro jednoho, žánrově komedie, kombinující akci s hádankami, vychází také v rozšířené verzi. 2.0 se však bohužel netýká platforem Mac ani Linux, jelikož je pro tyto systémy nedostatečná podpora Adobe AIR, ve kterém studio jednoho džentlmena tvořilo.

Three Dead Zed baví už samotnou premisou, že coby pokusný zombík násilně prcháte z testovacího zařízení. Vaše malá zrůda na sebe může průběžně brát tři různé podoby, které vaši situaci dost ulehčují. Vtipný příběh je dobře vyprávěný, navíc si ho můžete odehrát i na svém ovladači, kdyby vám klávesnice nestačila. Desura hru nabízí za 3,79 euro, volně k vyzkoušení je i demoverze. Three Dead Zed dostala na Indie DB od 22 hlasů hodnocení 8,2 z 10.

METAL DEAD | Walk Thru Walls Studios

Ručně kreslená adventura, tvořená v přístupném AGS, byla před dvěma lety nominovaná webem AdventureGamers na Nejlépe napsanou komedii a Nejlepší nezávislou adventuru roku 2011. V minulém roce se umístila v Desítce nejlepších adventur nezávislého serveru IndieGames. Má to svůj důvod. Dvoučlenný tým z australského Brisbane totiž navazuje na „staré dobré adventury“.

„Vyrůstali jsme na klasických klikacích adventurách od Sierry a LucasArts, takže na tyhle hry máme dost hezké vzpomínky. Chtěli jsme udělat hru se silným příběhem a zapamatovatelnými postavami, a pro to je adventurní žánr jako dělaný,“ vysvětluje tvůrčí vizi scénárista Metal Dead Liam O'Sullivan, a pokračuje:

„Říká se, abyste psali to, o čem víte, takže jestli je něco, co doopravdy známe, je to heavy metal a zombies! Metal jde se zombies ruku v ruce, obojí je teatrální, přes čáru a plný násilí; jejich splynutí se nám zdálo nejenom logické, ale prostě nevyhnutelné.“

V kůžích dvou milovníků metalu se ocitáte uprostřed apokalypsy Z. Autem nabouráte do výzkumáku a vůbec nevíte, jak se z toho všeho vyhrabete. Takže zapojíte mozky a budete si dávat bacha, aby je vám někdo nesežral. To, že Metal Dead nestaví na bezhlavé akci jako řada jiných titulů se zombies, dělá z místních zombíků zábavnější patrony, navíc když se vám je podaří zabít. Je to adventura, tady se na ně zkrátka musí chytře.

„Metal Dead má genialitu Maniac Mansion od doby... no, Maniac Mansion. Je to adventurní Shaun of the Dead [Soumrak mrtvých],“ píše se na Gnome's Lair. Anonymní hráč Kalirion Metal Dead rovněž pochválil: „Tak to byla jedna z nejhumornějších adventur posledních let – hned vedle Ben There, Dan That and Time Gentlemen, Please! Fakt se moc těším na pokračování.“

Ačkoliv má Walk Thru Walls Studios hluboko do kapsy, druhý díl by měl být víc profi. Tak to těm klokanům (a taky sobě) přejme.

TOO LATE | Side Films

Jak lépe zakončit článek o zombies než projektem s reálnou grafikou. Carlos Puertolas a Rani Naamani, dva týpci z kalifornského San Francisco, si občas natočí nějaký ten nezávislý kraťas. Před rokem pobavili dvouminutovým snímkem Too Late. Pokud jste ho ještě neviděli, nevadí. Vy totiž na rozdíl od filmového hrdiny nikam nespěcháte... Nebo jo?

Jaké tipy máte vy? Nedávno zakoupené indie hry, které byste chtěli doporučit, nebo naopak tituly, od kterých byste rádi čtenáře odradili, nově objevené stránky zapadlých nezávislých tvůrců, tipy na videoherně-filmový / hudební / divadelní / prostě umělecký under/over-ground, cokoliv. Nebojte se napsat do diskuze. Prozraďte rovněž, jakou hru budete v nejbližší době hrát a na jakou další se těšíte.

Nejnovější články