Epic přemýšlí o podpoře modů ve Fortnite a na videu ukazuje stavění pevnosti
zdroj: tisková zpráva

Epic přemýšlí o podpoře modů ve Fortnite a na videu ukazuje stavění pevnosti

9. 7. 2014 10:14 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když jsem viděl nové video z alfa verze Fortnite od Epic Games, měl jsem chvíli pocit, že někdo prohodil trailery a dívám se na kooperativní mód Chaos Squad ze Sunset Overdrive. Komiksová stylizace obou her a shodný koncept kooperativní obrany základny člověka zmate. Tím ale veškerá podobnost končí, protože Fortnite vyjde na PC a stavění i obrana pevnosti je tím hlavním a v zásadě jediným, oč ve hře půjde, což v případě Sunset Overdrive určitě neplatí.

Pravidla Fortnite jsou tradiční a jednoduchá. Přes den sbíráte suroviny a stavíte pevnost - umisťujete schody, rampy, zdi, generátory či pasti. No a v noci se bráníte nájezdu monster, která jen zdánlivě připomínají zombíky. Možná tak zombíky z Plants vs. Zombies.

Video skokově předvádí právě stavbu pevnosti a možná se na to konto někde uvnitř vás probudí postapokalyptický architekt. Fortnite není a nemá být realistická hra, spíše využívá nadsázky. Nečekejte tedy možnost používat třeba lapače rosy jako v H1Z1, ale funkčně systém Fortnite rozhodně vypadá.

zdroj: Archiv

Je třeba příjemné, že můžete na vývoj bitvy reagovat přistavováním dalších bloků. Bombardují vás monstra a hrozí, že zničí generátor? Přistavte si střechu nebo ji alespoň opravte!

Základním prvkem hry je spíše kooperace hráčů, ale stranou zájmu hráčů zřejmě nezůstane ani PvP, kde můžete hordy potvor směřovat ke konkurentům. Jen mě krapet straší použitý free to play model. Epic se sice zaklíná kudy virtuálně chodí, že za peníze budou k mání jen kosmetické předměty, člověk má tendenci být stále opatrnější a podezíravější.

Hra celkem logicky vyžaduje neustálé online připojení, což ovšem souvisí s tím, že je primárně o kooperaci. Jak vysvětluje Roger Collum z Epicu: „Bylo by divné, kdybychom klientovi věřili v nějakém offline módu, protože pak se vám může do multiplayeru připojit hráč, který si nacheatoval spoustu vybavení.“ Neznamená to ale, že byste nemohli hrát sami. Podle Colluma si založíte vlastní hru, nastavíte přístup jen na pozvánku, a pak nikoho nepozvete. AI se podle toho zařídí a vy si užijete svůj boj v osamění.

Protože Epic bere férové zacházení se zdroji ve Fortnite vážně, vsí veliký otazník nad povolením modifikací. Při spuštění hra mody nebude podporovat určitě, ale Collum trvá na tom, že se jich Epic nechce vzdát. „Mody jsme v předešlých titulech podporovali. V týmu máme spoustu lidí, kteří začínali tvorbou modifikací pro Unreal Tournament nebo Quake. Máme to v krvi. Chci vidět uživateli generovaný obsah, chci vidět nové úrovně a podobné věci. Chci vidět, co fanoušci dokáží udělat z Fortnite. Nevíme kdy podporu modifikací do hry přidáme, ale rozhodně to máme v plánu.“

Hráči vytvářený obsah nutně neznamená mody, ale bylo by hezké mít časem možnost, jak se dostat k novým mapám a třeba i předmětům. Je ale celkem jasné, že kvůli online povaze hry by tohle všechno muselo procházet schvalováním Epicu. Fortnite vyjde na PC někdy v příštím roce.

Nejnovější články