Co si zahrát na tabletu Nvidia Shield
zdroj: tisková zpráva

Co si zahrát na tabletu Nvidia Shield

11. 5. 2015 21:10 | Téma | autor: Jan Hrdlička |

Ačkoli se brzy dočká nástupce, tablet Nvidia Shield stále reprezentuje absolutní špičku v rámci hraní na platformě Android. Vděčí za to zejména silnému chipsetu, který zvládá kouzla mobilnímu hráči do nedávna zapovězená, a důrazu kladenému na nekompromisní herní prožitek. Navzdory své podstatě (pořád se jedná o tablet) tak Shieldu zaslouženě patří titul vlajkové lodě segmentu, kde donedávna pobíhala jen polovičatá řešení,osazená nefunkčním softwarem. K jakým hrám však potenciální zájemce koupí Shieldu vlastně získá přístup?

V prvé řadě si je potřeba uvědomit, že tohle zařízení, třebaže akcentuje herní obsah, běží na "telefonním" operačním systému. Výhod to s sebou nese hned několik. Máme tu čest s platformou, jejíž využití je značně variabilní. Poslouží jako přenosné kino i jako kancelářský stroj. A ano, taky na ní existují stovky a tisícovky her. 

Výše zmíněné je jedním z možných úhlů, jimiž se lze na Shield dívat. Zatímco androidí konzole OUYA to schytala za uzavřenost, se kterou uživatele tvrdohlavě odkazovala na služby vlastního obchodu, Shield vás nijak neomezuje a s prvním zapnutím se vám rázem otevírá nesmírně rozlehlá knihovna titulů.

V nabídce jsou i takové pecky jako remake kultovního Baldur's Gate, zhusta se však na Google Play objevují spíš hry typu Angry Birds, vhodné zejména pro ukrácení dlouhé chvíle. Shield si ale nepořizujete na hry, které obstojně zvládne i čtyři roky starý mobil. Nvidia si to naštěstí uvědomuje a svou hračku kvůli tomu opatřila jednak povedeným gamepadem, ale i solidním "gamer-friendly" zázemím.

shield-tablet-controller-header-image copy zdroj: tisková zpráva

Od maminky na cestu 

Tablet obsahuje několik specifických aplikací, mezi kterými hraje prim Shield Hub, zastřešující prakticky veškeré hráčské aktivity. Hub obsahuje streamovací službu Grid (více o ní brzy v samostatném článku), přehled zpráv z herního světa a šikovný obchod, který vám například prozradí, jaké hry prošly úpravou a budou se tak kamarádit s hardwarovým ovladačem.

Už při zběžném nahlédnutí do katalogu si všimnete her, o kterých byste neřekli, že si je někdy zahrajete na mobilním zařízení. Nvidia si je optimalizovala sama a tvoří jakousi výkladní skříň značky. Kooperativní plošinovka Trine 2 je v zařízení předinstalovaná a domnívám se, že někdo moc dobře věděl proč. Půvabem si nezadá s verzemi pro PS3 nebo Xbox 360, framerate se drží ve stabilních hodnotách a díky péči, jakou tvůrci portu věnovali, neutrpěly herní prvky žádnou újmu.

Obdobně lze mluvit na adresu Portalu, kde ani levely požadující hbité prsty a precizní provedení nejsou při hraní na Shieldu překážkou skvělému zážitku. Tou by se mohla stát jen hráčova neschopnost přijít na řešení daného hlavolamu.

Half-Life_2_on_NVIDIA_SHIELD_Tablet zdroj: tisková zpráva

Nabídku "velkých" her uzavírá Half-Life 2, ke které před časem přibyla i Episode One. Znovu platí všechno výše zmíněné a srdce tabletu Tegra K1 na těchto hrách dokazuje, že si rozumí i s rušnějšími scénami a rozlehlejšími exteriéry legendární střílečky. Škoda, že takovou brilantní ukázku navzájem propojených mechanismů sráží případy, kdy hra kompletně zamrzne. V pádech se mi však nepodařilo najít nějakou šablonu - docházelo k nim zcela nahodile.

Někdo by si možná pomyslel, že zmíněná čtveřice her představuje slušný start. A měl by nejspíš pravdu nebýt toho, že on uplynul téměř rok od uvedení tabletu na trh. Pravděpodobně podle hesla „v nejlepším se má přestat“ představuje start zároveň i konec. Pár her a víc ani ťuk. V kuloárech sice zněly zprávy o přípravách onlineovky War Thunder speciálně pro Shield, ale zatím je ticho po pěšině.

Dosavadní nabídka tak spíše jen ukazuje slibný směr, kterým by se Nvidia a její partneři z řad vývojářů mohli vydat. Prozatím si tímto způsobem můžete doplnit vzdělání v případě vybraných kousků z herní historie, zábavu na delší dobu ale musíte hledat v katalogu Google Play. Zkusit můžete třeba následující kousky. 

maxresdefault (1) copy zdroj: tisková zpráva

Modern Combat 5 

Stejně jako v případě Half-Life 2 funguje překvapivě dobře s ovladačem celá řada dalších andoidích stříleček. Kvalitní kus práce při přípravě Dead Trigger 2 v tomto ohledu předvedli i brněnští Madfinger Games, mě však nejvíce zaujala poslední iterace válečné střelnice Modern Combat.

Hra disponuje na poměry své kategorie nadstandardní grafikou a relevantním napojením na svou předlohu Call of Duty včetně všech kladů i nelichotivých přízvisek na adresu hollywoodského stylu. Největší tahák? Online multiplayer, kde na vás bude i přes absenci asistenta míření každý protivník krátký. Holt výhoda fyzických tlačítek.

shieldobry zdroj: tisková zpráva

Asphalt 8 

Závodní série Asphalt patří v mobilním světě k dobře etablovaným pojmům. I osmý díl je arkáda jako řemen, ale přesto si zachovává hloubku automobilového zápolení. Nabízí totiž systém upravitelnosti jízdních vlastností skrze všemožné upgrady, takže vám opravdu není jedno, v jakém autě zrovna závodíte.

Hra je v základu zdarma, naštěstí postrádá dobře známý agresivní monetizační model. Nic vám tedy nebrání uchopit ovladač a vychutnat si intenzivní jízdu ulicemi Tokia bez nutnosti ustavičně kroutit tabletem v zoufalé snaze vytočit ostrou zatáčku.

Asphalt8_screen_2048x1536_08_V02 copy zdroj: tisková zpráva

Star Wars: Knights of the Old Republic 

V kontextu nedávno proběhlých událostí okolo patrně nejpopulárnějšího univerza v celé galaxii se nelze nezmínit, že na konci minulého rokua vyšlo na Google Play jedno z nejlepších RPG všech dob.

Mobilní KotOR přináší všechno, co by člověk od konverze pro přenosná zařízení očekával. Neořezaný zážitek z vysoko ceněné vesmírné ságy se skvělým příběhem a citem pro level design podpírá přeleštěná grafika a ovládání uzpůsobené pro Shield. S trochou nadsázky se dá říci, že nebýt již výrazně přežitého rozvržení dílčích menu, jeden by přísahal, že si tady zub času ani nekousl. 

nvidiahry zdroj: tisková zpráva

Stará láska díky emulátorům nerezaví

Ještě v jedné věci tablet od Nvidie převyšuje konkurenci rozdílem několika tříd - jde o využití emulátorů. Jejich tvůrci jsou dost plodná cháska a úroveň zručnosti, požadované ke spuštění nějaké archiválie, navíc spadla na úplné minimum. Dnes tak může teoreticky na vlně retro hraní ujíždět téměř každý. Schválně jsem si neodpustil slůvko teoreticky, protože praxe umí být na čtyřpalcové uhlopříčce s mizerně navrhnutými softwarovými knoflíky diametrálně odlišná. V tomhle má Shield a jeho ovladač nespornou výhodu.

Na Androidu najdete desítky způsobů, jak si užít staré klasiky z minulých dekád. Častěji tedy aplikace věnující se jedné konzoli, nijak vzácné ale nejsou svým výskytem ani komplexní nástroje, které schraňují soubory, umožňující hrát hry hned z vícera systémů v jednom balení.

Mezi populární výběry se řadí emulátory Commodore 64, prvního PlayStationu a velké pozornosti se těší rovněž program PPSSPP, jenž má co dočinění se spouštěním her pro handheld PSP. Snad nejširší zastoupení mezi simulacemi konkrétního prostředí má ale Nintendo. Díky programu Mupen64 jsem se pustil do krásně funkční Legend of Zelda: Ocarina of Time, sáhnout nicméně můžete taktéž po kvalitních napodobeninách NES, SNES, Nintenda DS anebo původního Game Boye.

maxresdefault (2) zdroj: tisková zpráva  

Resumé? 

Když loni v srpnu Shield vyšel, hlavním argumentem ke koupi bylo, že se jedná o investici do budoucna. Že číslo exkluzivních herních titulů kontinuálně poroste. Že oslovuje širokou uživatelskou základnu a koupit si jej může i sváteční hráč - jako klasický tablet, jen s "krapet" větším výkonem.

Co do her se situace o mnoho nezlepšila. Jistě, hrajete-li na cestách a zároveň se nehodláte uskrovňovat, dává koupě tabletu smysl. Shield si pro sebe vytvořil vlastní kategorii a v ní vládne zdaleka nejrozvinutějším servisem pro hráče široko daleko. Výčet funkcí nakopává ještě přítomnost skvělých streamovacích služeb Grid a GameStream (o těch ale skutečně až příště). S přihlédnutím k tomu se z tabletu lehce stává asi globálně nejpoužitelnější herní jednotka.

Jenže, ne vždy se nacházíte v blízkosti silné Wi-Fi. Trojáčkové záležitosti se hrají fantasticky, ale vinou jejich omezeného počtu brzy dojdou. Takže vyvstává otázka, zdali se vyjma jmenovaného spokojíte s tím, co Android nabízí komukoli jinému, jen v menším pohodlí.

Screenshot_2014-11-17-17-32-28 zdroj: tisková zpráva

Něco z toho si nesmírně užijete, u jiných vás bude frustrovat neposlušná kamera (typicky Grand Theft Auto). Nebo jednoduše narazíte na limity mobilních projektů a ani výhoda gamepadu vás nezachrání (příkladem budiž FIFA). Vedení Nvidie by si každopádně mělo sypat popel na hlavu, že jsme nuceni takhle vůbec uvažovat, jelikož Shield je jinak úžasný přístroj.

Nejnovější články