Blizzard slaví 7 milionů hráčů Overwatche a nemilosrdně potírá cheatery
zdroj: tisková zpráva

Blizzard slaví 7 milionů hráčů Overwatche a nemilosrdně potírá cheatery

3. 6. 2016 10:32 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Tomu se říká nástup. Bylo celkem jasné, že Overwatch bude úspěšná značka, ale to, že dva týdny po vydání bude mít 7 milionů hráčů je na novou značku obrovský úspěch (byť se sem počítají i hráči z asijských internetových kaváren, takže počet prodaných kopií to není). Blizzard se samozřejmě tímto číslem rád pochlubil, tím spíš, že zjevně vyšla jejich strategie s několikadenní otevřenou betou, jíž se zúčastnilo 9,5 milionů hráčů, a která nabídla takřka kompletní obsah z plné verze. 

Mike Morhaime z Blizzardu říká: „Během měsíců před vydáním jsme viděli spoustu nadšení a podpory ze strany fanoušků Blizzardu, stříleček i lidí, kteří nikdy předtím podobnou hru nezkusili. Jsme opravdu vděční za tohle nezměrné nadšení.“ Klíč k úspěchu bezesporu tkví i v poslední jmenované skupině – Overwatch dokázal oslovit i ty hráče, kteří se jinak tradičních multiplayerových stříleček straní, ať už proto, že je odrazuje komunita a nebo se bojí, že prostě nemají dostatečné reflexy.

Nová značka Blizzardu toto širokou nabídkou hrdinů a tedy i velmi rozdílných stylů hraní, stejně jako s pomocí dalších, chytrých prvků v rámci hratelnosti (třeba zcela odvádí pozornost od poměru zabití/ smrtí), eliminuje. Oblibu a také úspěch konceptu dokazují i další čísla. Hráči už ve hře strávili 119 milionů hodin, počet změn hrdinů během hry je 326 milionů a celkem doručili v rámci z jednoho modů payload v 11 milionech případů. Více by mne zajímaly statistiky ohledně toho, jací hrdinové a jaké skupiny jsou nejhranější, ale snad se brzy Blizzard pochlubí i tím.

zdroj: Archiv

Stejně jako s každou jinou multiplayerovou střílečkou, která vyjde i na PC, se ale samozřejmě objevuje problém cheaterů. Asi z vlastní zkušenosti víte, že zoufalec, který je ochotný investovat měsíčně desítky dolarů do nových prográmků na podvádění při hraní, dokáže zkazit zážitek ze hry. Blizzard se ještě před vydáním nechal slyšet, že bude cheatery tvrdě trestat a to rovnou doživotním banem bez dalších diskusí.

Jak se zdá, své slovo drží. V Číně o svůj účet přišlo při posledním zátahu 1572 podvodníků, ale problém se samozřejmě týká všech regionů. PC Gamer si vybral jedna fóra věnující se cheatům a hackům a našel spoustu stížností na to, jak je přístup Blizzardu tvrdý, tedy, že se s nimi nikdo nebaví a tickety jsou ignorovány.

Horší ale pro ně je, že zjevně neví, jak je dokáže Blizzard identifikovat. Když jsem se do fóra začetl, bylo úsměvné a uspokojující sledovat příspěvky v nichž nepomůže opakované zakoupení hry, na jiný email, zalogování s jinou IP, využití VPN, změna ID harddisku atd. Jednoduše, to, že si cheater koupil hru znovu a na jiný Battle.net účet a provedl všechny zmíněné procedury nepomohlo, ban okamžitě přistál i na novém účtu.

zdroj: Archiv

Na fórech je dokonce příběh chlapíka, který si hru koupil čtyřikrát. Bohužel, než se začnete radovat, že za podvody těžce zaplatil, praxe je taková, že cheateři nakupují skrze PayPal a většinou se jim podaří přes chargeback dostat peníze zpátky. Zaplatí si raději za něco jiného a nemají problém dát deset až dvacet dolarů měsíčně(!) za updatovaný hackovací program do jedné hry.

Prozatím Blizzard v téhle válce vítězí a to celkem přesvědčivě. Je zjevné, že používá celou sadu kontrolních mechanismů včetně kontroly ID hardwaru a jakmile se někdo dostane na jeho seznam nežádoucích hráčů, má utrum. Samozřejmě si na daných fórech najdete i prohlášení „Blizzard si jen kupuje čas. Za pár měsíců zjistí, jaký je osud všech FPS her na PC.“ A nejspíš mají pravdu, většinou se prostě časem najde mezera v systému, kterou někdo využije a pak je otázka, jak rychle a efektivně zareaguje druhá strana. Prozatím se Blizzardu daří svůj nový klenot chránit.

Nejnovější články