Update: Ban na EA fórech vám může vzít přístup ke hře
zdroj: tisková zpráva

Update: Ban na EA fórech vám může vzít přístup ke hře

13. 3. 2011 9:47 | Téma | autor: Petr Poláček |

Update 13. 3. - Za celým banem EA účtu, který hráči s nickem Arno znemožnil hraní Dragon Age II a dalších her vázaných na jeho účet, prý může chyba v systému. Je to celé trošku podezřelé, protože Arno byl několikrát upozorněn, že locknutí jeho BioWare i EA účtu bylo záměrné a rozhodně ne náhodné, nebo na základě chyby. Ale takový už je svět PR, jakmile se něco rozšíří po internetu a panika zachvátí internetové diskuse, firmy začnou praktikovat metodu zvanou „damage control“, což je snaha uklidnit situaci ve svůj prospěch.

V rámci této snahy se Arnovi ozval ještě v pátek po mailu šéf zákaznické podpory EA Boyd Beasley, který mu podle článku na RPS vysvětlil, že jeho BioWare účet byl na 72 hodin uzamknut kvůli užití nevhodné mluvy, ale následné uzamknutí EA účtu nebylo záměrné – byla to jen chyba v systému. Arnovi byl EA účet odemknut a může už od pátku DA II vesele hrát, ale BioWare a EA by si tedy v tom svém systému měli udělat pořádek, aby pak nemuseli hasit požár ve chvíli, kdy už všechno dohořelo.

Původní informace z 11. 3. - Hry si nekupujete, v lepším si je od vydavatelů půjčujete, v tom horším jen platíte za možnost je hrát podle pravidel té které firmy. Proč je dobré to vědět? Protože se pak nebudete divit, když na základě porušení pravidel slušného jednání vydavatel zabanuje váš účet na oficiálním fóru, tím automaticky zabanuje váš účet k hrám dané firmy a připraví vás nejenom o desítky hodin herní historie, ale hlavně vám tím znemožní hraní her samotných.

Přesně s tím se nyní potýká člověk s nickem Arno, který na základě ne úplně promyšleného postu a další činnosti na BioWare fórech dostal ban (na 72 hodin, ne permanentní), a protože BioWare fóra jsou určitým způsobem navázána na EA účet, tak zjevně dostal ban i na něj.  A EA účet, jak známo, je nutný k hraní různých EA her včetně těch od BioWare, takže Arno si nyní nemůže zahrát legálně zakoupený Dragon Age II dokud ban nevyprší.

Arno má smůlu, ale sám přiznává, že se nechoval úplně správně a že ban nedostal jenom za větu: „To jste své duše zaprodali EA ďáblu?“, ale i za další hlouposti, kterých se v komunikaci s adminy BioWare fór a přímo na fórech dopustil. Přesto se zdá, že zamezit někomu banem účtu přístup ke hře, potažmo k několika hrám, je poněkud drsné.

Arno ale nemusí čekat, až ban vyprší, může si přeci založit nový účet, ne? Rozhodně může, ale přijde tím třeba o desítky hodin z prvního Dragon Age, protože uložené pozice ze hry jsou vázány na DLC, která lze hrát pouze v případě, že je člověk zalogovaný na svůj EA účet. Pokud není, hra pokus o hraní DLC vyhodnotí jako snahu piráta hrát nelegální kopii a vůbec se nespustí. Ostatně, Arno druhý účet má, ale i na něj dostal ban, když v poněkud unáhlené reakci na první ban označil tyto metody za katalyzátor pirátství – prý to tak nemělo vyznít, ale vyznělo.

Arno zjevně doplácí na dvě věci: zaprvé rychleji píše, než přemýšlí a zadruhé na systém EA her. Jeden účet pro EA hry je příjemný, člověk si nemusí pamatovat milion hesel a má je všechny pod palcem. Nevýhoda pak spočívá v tom, že když se něco přihodí, přijde holt o všechny hry, i když jen na omezený čas, jako v tomto případě.

Stanley Woo, moderátor Bioware fóra, správně Arna odkazuje na podmínky, s nimiž uživatel / hráč automaticky souhlasí ve chvíli, kdy hru instaluje. Přesně tak, jde o ten dlouhý a nečitelný dokument, který všichni odklikávají a automaticky nečtou. V něm se jasně píše, že si EA ponechává právo vzít vám bez jakéhokoli vysvětlování a logicky i bez jakékoli náhrady přístup k dané hře. Jediné, co pak můžete dělat, je obrátit se na podporu EA a doufat, že se všechno vyřeší.

Méně jasná už je situace s propojením BioWare komunity a EA komunity. Ban na BioWare fórech je na 24 hodin a nijak tím neovlivňuje možnost hrát danou hru. Ban v rámci celé EA komunity možnost hrát hry ovlivňuje. Stanley Woo vysvětluje, že BioWare komunita spadá pod EA komunitu, a že při vytváření účtu každý uživatel souhlasil s tím, že se podřídí pravidlům chování obou komunit. Problém je v tom, že bany za EA komunitu neudělují moderátoři z BioWare, ale z úplně jiného oddělení. De facto to znamená to, že existují dvě řady pravidel pro jednu službu, což je navýsost matoucí. Jisté je pouze to, že pokud se chcete banu vyhnout, musíte se prostě chovat sluně.

Tím se vracíme zpět na začátek. Je třeba si uvědomit, že si hry vlastně fyzicky nekupujete, ale jenom půjčujete. Pokud vám tento přístup nevoní, holt vám nezbývá nic jiného, než hry nekupovat. Druhou možností je chovat se podle pravidel, se kterými jste koupí souhlasili a nedráždit hada bosou nohou. Ne vždy se podaří všechno vysvětlit díky shovívavosti osob, který osud vaší kopie mají ve svých rukách. Nelze však automaticky zavírat oči nad poněkud matoucím systémem propojených a zároveň separovaných EA komunit, o které se starají různé subjekty v rámci EA a jak je vidět, vede to ke spoustě nedorozumění.

 

Nejnovější články