Zoo Tycoon: Marine Mania - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Zoo Tycoon: Marine Mania - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 11. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Budovatelské strategie Zoo Tycoon se ve světě prodalo více než milion kusů, což je dostatečně pádný důvod k tomu, aby na nás Microsoft vyrukoval s druhým datadiskem s bazény a vodními živočichy.

Autor: Mad Max
Publikováno: 17.listoipadu 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud pravidelně na Tiscali Games pročítáte novinky, tak jste už pravděpodobně zaregistrovali zprávy o přípravách druhého datadisku k velmi oblíbené budovatelské strategii Zoo Tycoon, které se po celém světě prodalo více než milion kusů. Asi jako každý fanda Zoo Tycoonu jsem se po úspěšném dohrání prvního přídavku s názvem Dinosaur Digs na nový datadisk velmi těšil. Zapříčinilo to možná mé zklamání nad RollerCoaster Tycoon 2, že se mi právě Marine Mania tak líbila. Ale dost bylo úvodu a vrhněme se na popis vylepšení, které nám Marine Mania (dále už jen MM) od Microsoftu přináší.

 Co nového v zoo...
Když se řekne zoo, první, co každého napadne, jsou zvířata. Blue Fang Games jich pro nás připravili celkem dvacet, tedy stejně jako v Dinosaur Digs. Čekají na vás velryby, kosatky, delfíni, čtyři druhy žraloků, manthy a mnoho dalších. Autoři z Blue Fang Games samozřejmě neopustili zaběhnutý trend, čímž myslím, že MM obsahuje i něco jako encyklopedii všech přítomných zvířat, takže ten, kdo dobře ovládá angličtinu, si může o zvoleném druhu přečíst jeho podrobný popis.

Všechna zvířata jsou jako už tradičně slušně animována, i když jejich pohyb je občas trošku krkolomný. Tak jako tak si užijete spoustu legrace při pozorování dovádějících delfínů, ladně se pohybující manthy a do sviňuch (tedy Harbor Porpoise) se zamilujete natolik, že je budete chtít domů do vany. Příjemně mě překvapila možnost předvádět s určitými druhy nacvičená vystoupení. Znamená to nejen více legrace a animací, ale v neposlední řadě i několik stovek do vaší pokladny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pouze snad u velkého bílého žraloka mě možnost předvedení nacvičeného vystoupení přinejmenším zarazila - zkuste zkrotit v průměru pětimetrovou, lidožravou a nechutně zubatou potvoru tak, aby dělala, co se jí řekne. Pokud však chcete být škodolibí, vezměte návštěvníka a hoďte ho právě do bazénu se žraloky. Pak se jen koukejte, co se za chvíli stane... ;-)

 Bazény a příslušenství
Pro nová zvířata nesmí chybět ani nové výběhy, v případě Marine Mania jde pochopitelně o bazény. Opět dostanete k dispozici velké množství různých vodních rostlin, korálových útesů a hraček. K předvádění show hráč disponuje různými udělátky v podobě míčů, obručí, trumpet pro lachtany a dalších. Bazény lze kombinovat i s částí výběhu na pevnině, což ocení zejména lední medvědi, tučňáci a vůbec všechny druhy zvířat, které se kromě vody občas plácají i na suchu. Nápad je to samozřejmě dobrý a logický, má však jednu vadu - zvíře své požadavky zaměřuje pouze na výběh samotný a přistavěný bazén vůbec neregistruje, ačkoliv se v něm rádo vykoupe ;-)

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kromě hromady příslušenství do bazénů a několika tématicky sladěných okrasných prvků do hry přibylo i množství atrakcí určených návštěvníkům. Kromě restaurací a různých obchůdků s dárky stojí za zmínku například jízda na delfínech, půjčovna šlapadel nebo žraločí tunel.

 Ošetřovatel v neoprénu
Z předchozích odstavců je jasné, že obyčejný ošetřovatel se o zvířata z podvodní říše starat nemůže (leda jako krmivo pro žraloky ;-) a tak je možnost najmout nový typ zaměstnance - potápěče neboli marine specialist. Ti mají za úkol vaše rybičky krmit, léčit je, jsou-li nemocné a pokud nemáte u bazénu filtr, tak jim i čistit vodu. Dělá tedy vše, co obyčejný zookeeper, pouze k tomu používá neoprén a kyslíkovou bombu. Kromě těchto dovedností má na starosti i pořádání show pro návštěvníky, což spočívá ve stání na okraji bazénu a pískání píšťalkou, případně okázalým házením ryb jako odměnou za dobře provedený prvek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Scénáře a mapy
Oproti Dinosaur Digs mě v MM příjemně překvapil dvojnásobek map a scénářů. Podrobný tutorial, zabírající tři scénáře vám objasní záhady ohledně stavění bazénů, kombinovaných výběhů a vůbec všech aspektů nezbytně nutných k dobrému zvládnutí hry. Samotných scénářů je pak jedenáct a jsou rozděleny do čtyř skupin obtížnosti. Pozadí scénářů, jež se budete pokoušet plnit, jsou různorodá a velmi zajímavá. Například vědci zjistili, že žraloci jsou imunní vůči rakovině. Vy proto máte vybudovat prostředí vhodné k chovu žraloků v naději, že jejich studie pomůže v boji proti zákeřné nemoci. Úkoly jsou pak jasné - vybudovat vhodné bazény pro všechny druhy žraloků a samozřejmě je po dvou koupit. Samozřejmě nezapomeňme mít v zoo i padesát návštěvníků.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Další zajímavý scénář se týká záchrany poraněných zvířat. Začínáte s jednou nádrží, šesti tisíci dolary a zraněným zvířetem čekajícím u brány. Vy pak musíte nádrž pro čekajícího maroda vhodně upravit, aby se cítil takříkajíc jako doma a čekat, až se uzdraví. Jakmile bude v pořádku, ekologové ho opět vypustí do přírody a na jeho místo přijde jiná nemocná či zraněná ryba. Za vyléčené jedince pak dostáváte dotace, z nichž máte ještě vyléčit šest dalších druhů zvířat.

Toto jsou samozřejmě pouze dva příklady ze všech jedenácti přítomných scénářů. Ačkoliv jsem je zatím nedohrál všechny, tak jsem poznal, že jejich obtížnost je skutečně dobře vyvážená, takže za dva nebo tři víkendy byste měli být schopni celou hru dohrát. Pokud vás však scénáře přestanou bavit, můžete zkusit některou z dvanácti map pro freeform game, což je oproti pěti mapám z předchozího datadisku celkem slušný přírůstek.

 Chybičky se vloudily
Ano, bohužel se do MM vloudil i šotek a ne jeden. Autoři si opravdu nedali říct, a tak nám stále zvířátka procházejí či proplouvají různými překážkami v podobě skal, kamenů či stromů. Tento neduh provází hru od samého začátku, ale po čase si ho přestanete všímat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Další problém je s výstavbou samotných bazénů, resp. hlavně s jejich rušením. Pokud zbouráte bazén, zbude po něm velká díra, což není nic neobvyklého. Zádrhel nastává až ve chvíli, chcete-li díru odstranit. Může se stát, že jste bazén zrušili nechtíc a chcete ho postavit na to samé místo. Autoři z BlueFang Games jaksi nepočítali s tím, že byste občas rádi po sobě tu díru zakopali a zapomněli do hry implementovat pohled skrz texturu. Takže jediná šance, jak se díry opravdu zbavit, je buď bazén před zbouráním úplně vyzdvihnout ze země anebo místo díry postavit bazén ještě větší. Problém je, že obojí je až nechutný žrout peněz.

 Integrace
Blížíme se k závěru, a tak si můžeme něco říci o integraci MM s původní hrou a předchozím datadiskem. Stejně jako u Dinosaur Digs, i zde můžete vše libovolně kombinovat a díky tomu připravit pro své návštěvníky skutečně vyjímečný zážitek. Jen si představte, že přijdete do normální zoologické zahrady, kde si prohlížíte tygry nebo antilopy, ale náhle se ocitnete v aquaparku mezi žraloky a dovádějícími delfíny, abyste se o chvíli později dostali do dob dávno minulých, do světa obrovských dinosaurů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tato kombinace skutečně nabízí mnoho stavbařských možností a hodiny zábavy. Myslím si, že pokud jste fandou Zoo Tycoonu, je pro vás datadisk nutností. Pokud jste ještě Zoo Tycoon nehráli, tak je toto podnět k tomu si ho sehnat. Věřte mi, pokud jsou budovatelské strategie vaším končíkem, budete se velmi dobře bavit.

Stáhněte si: Demo původní hry (27 MB), Patch, Cheaty
Související články: Zoo Tycoon recenze (3/2002), Zoo Tycoon: Dinosaur Digs recenze (6/2002), Novinky

 
Mad Max
připravil: jd




 
 

Verdikt:

Mé zklamání nad RollerCoaster Tycoonem 2 vykompenzoval právě datadisk Marine Mania. Pokud nemáte co dělat, tak je to skvělá zábava na dlouhé zimní večery. V rozhodování bude také hrát velkou roli to, že Marine Mania obsahuje vše z předchozího přídavku Dinosaur Digs, takže se vlastně jedná o dva datadisky v jedné krabici.

Nejnovější články