Knights of Honor - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Knights of Honor - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

22. 10. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Dostat do rukou středověké království, kterému máte vládnout a zajistit mu co nejdelší existenci mezi ostatními ne zrovna přátelskými národy, tomu se říká výzva. A nejen to je náplní nové strategie podobné Strongholdu.

Autor: Bergy
Publikováno: 22.října 2004
Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 10 dnů


Obrázek zdroj: tisková zpráva Dostat do rukou středověké království, kterému máte vládnout a zajistit mu co možná nejdelší existenci mezi ostatními ne zrovna přátelskými národy, tomu se říká výzva. A když kromě velkých bitev o hrady a pevnosti ještě zmíním třeba obchodování, diplomacii, špionáž či péči o královskou rodinu, je to jistě ještě lákavější vyhlídka. A o čem že je vlastně řeč? No přeci o novém titulu s názvem Knights of Honor (dále jen KoH), jehož tvůrci mají ambice uspokojit i poněkud náročnější hráče. Hned zkraje tedy mohu prozradit, že se rozhodně nejedná o nějakou primitivní RTS, ale o poctivou komplexní strategii, která má velmi nadějný potenciál.

 Čechy, 11.-14. století
Singleplayerová část KoH nabízí dvě herní možnosti a to rychlou bitvu nebo souvislé tažení s vybraným národem. Zatímco rychlá bitva slouží maximálně tak na rozcvičení a trénování taktického boje jednotek, tažení je už plnohodnotnou herní variantou. Před samotným zahájením hry je však potřeba vybrat si jedno ze třech středověkých období a stupeň obtížnosti. Poté si zvolíte národ, který budete ovládat.

Skvělou zprávou je, že jednotlivých království je zde opravdu mnoho a nechybí mezi nimi ani Čechy. Hráči s patriotismem v krvi si tedy rozhodně přijdou na své - mohou tak šířit moc a slávu českého národa po celé Evropě. Pokud chcete hrát za jiný národ, ale nejste si jistí za který, porozhlédnete se po mapce Evropy, ve které vidíte, kde se jednotlivá království nacházejí a jak jsou velká.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Jelikož správa i toho nejmenšího království není nijak jednoduchá, doporučuji každému začátečníkovi projít nejdříve tutoriálem. V něm se dozvíte vše potřebné a osvojíte si tak základní principy pro budování, vydělávání peněz nebo diplomacii. I když se sám občas řídím heslem, že návody a výukové mise jsou jen pro sraby, v tomto případě jsem udělal výjimku. Byl to krok správným směrem, protože tutoriál skýtá opravdu velké množství dosti užitečných rad a postupů.

 Královský dvůr
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Že KoH není obyčejnou hrou dokazuje absence jakýchkoli misí. Celá hra je tak jednou obrovskou kampaní, kterou prostě hrajete tak dlouho, dokud vás to baví. To ale pochopitelně neznamená, že hra nemá žádný konec. Osobně jsem se zatím dopátral celkem třech úspěšných zakončení. Můžete si buď silou podmanit a přivlastnit všechny ostatní království, nechat se zvolit za vládce Evropy nebo se ekonomicky vypracovat na takovou úroveň, že získáte všechny dostupné královské výdobytky, čímž se rovněž stanete vítězi.

Herní systém je, jak jsem již naznačil, krapet komplikovanější, a proto si o něm povíme něco bližšího. Základem každého panství jsou jeho provincie a hlavní města (platí rovnice: 1 provincie = 1 hlavní město). Dále je důležité vědět, že se ve hře také vyskytuje královský dvůr, do kterého můžete povolat členy královské rodiny včetně samotného krále a také placené dvorní zaměstnance. Jedině tímto způsobem můžete získat velitele armád, obchodníky, stavitele, církevní představitele či špióny.

Ačkoliv se zdá být na první pohled skoro až nedůstojné nutit svého krále či jeho příbuzné do práce, po ekonomické stránce je to celkem přínosné. Královskou rodinu totiž nemusíte platit, protože tuto práci vykonává v rámci svého „mandátu“ zcela zdarma. Kapacita královského dvora je ale omezená a to na 9 míst. Více lidí nelze najmout, takže je nutné dobře zvážit, kdo je pro vaše potřeby opravdu nezbytný a koho raději vůbec nezaměstnávat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Finance a rozvoj měst
Peníze jsou v KoH až na prvním místě. Bez nich nemůže fungovat vůbec nic, natož celé království. V úvodních fázích hry vám tedy nezbude nic jiného, než se postarat o trvalý příjem do královské pokladnice, aby bylo možné platit veškeré potřebné poplatky a rozvíjet vybavení jednotlivých měst. Jedním z možných příjmů jsou pochopitelně daně, jejíchž výši určujete sami. Peníze se dají získat také z víry a od měst, kde vládne spokojenost. Zdaleka nejvíce si ale nahrabete, pokud zaměstnáte několik šikovných obchodníků a navážete patřičné styky s bohatými sousedy. Obchodem si jinak můžete dopomoci i k určitým druhům zboží, které nelze na vašem území vyrobit.

Zlaťáčky je ovšem potřeba pěkně roztáčet. To z toho důvodu, že pokud si hrajete na syslíky, krutě se vám to vymstí. Ve hře totiž funguje inflace, což znamená, že když moc skrblíte, začnou penízky ztrácet svou hodnotu a vy budete přicházet o poměrně významné částky, i když nebudete nic utrácet (obrázek). Proto je lepší vždy dobře investovat a rozvíjet města o nové budovy či opevnění.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Všechna města mají shodně 18 slotů pro různé stavby. Je na vás, jestli tato volná místa zaberete vojenskými strukturami nebo domy, které vylepšují spokojenost obyvatelstva či pozvedávají ekonomiku. V každém případě je docela rozumné si dopředu rozvrhnout, která města budou spíše čistě vojenská a která hospodářská. Většina měst ale i tak musí mít hodně společných budov, protože tam, kde je například hodně vojáků, musí být též skladiště potravin. Stejně tak není možné mít ekonomicky vzkvétající město nijak nechráněné, a proto je třeba všude investovat do hradeb, vodních příkopů apod.

 Diplomacie nebo špionáž?
Ať chcete nebo ne, v KoH se diplomacii zkrátka nevyhnete. Evropa té doby je doslova poseta rozličnými královstvími a vévodstvími, přičemž každý jejich představitel má trochu odlišné názory na své sousedy. Díky tomu vznikají různá spojenectví, vedou se jednání, domlouvají obchody, vyhrožuje se, uplácí se a zmínit musím i královské sňatky z rozumu. To vše je potřeba nejen sledovat, ale také se těchto záležitostí aktivně účastnit. Někdy jsou totiž mocní přátelé lepší než po zuby ozbrojené armády hlídající hranice vaší říše.

Počítat se však musí i s tím, že ne každý, kdo se tváří jako váš přítel, s vámi jedná na rovinu. Do vašeho královského dvora se totiž může vloudit špión vyslaný nějakým úskočným vladařem. Vyzvědač se normálně začlení do řad vašich zaměstnanců královského dvora a dokud od svého pána nedostane nějaký další příkaz, normálně pro vás pracuje jako každý jiný.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Možnosti nepřátelského špióna se také odvíjejí od toho, na jaký post ho nevědomky najmete. Pokud je velitelem vašich vojsk, může zařídit třeba rebelii. Jako obchodník vám dokáže vybílit kasu, a pokud ho náhodou angažujete jako vlastního špeha, může zaútočit dokonce na vašeho panovníka nebo královskou rodinu. Samozřejmě vše, co jsem teď zmínil, funguje i obráceně, a tak vám nic nebrání oplácet soupeřům stejnou mincí.

 Středověké bitvy
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když dojde na nejhorší, dostanou své slovo armády a jejich zbraně. Abyste mohli jít do války, musíte mít v královském dvoře vojenské velitele. Ti jediní jsou schopni vést vaše vojska vstříc nadcházejícím bitvám. Vojáci se posléze rekrutují přímo ve městech. Druhy dostupných zbraní závisejí od toho, v jaké provincii se nalézáte, za jaký národ hrajete a jak jste pokročili v daném městě se stavbou vojenských budov.

Nouzovou možností je pak nakoupení žoldnéřů, ale na to se moc spoléhat nemůžete. Dají se totiž najmout jen v tom případě, že zrovna někde poblíž vás mají svůj tábor. Když taková situace opravdu nastane, musíte k nim dojet se svým velitelem, zaplatit požadovanou sumu, a poté jsou k vašim službám. Jedinou výjimkou, kdy nepotřebujete nutně svého velitele, je ta situace, kdy je obléháno vaše město vybavené domobranou. Problém ale je, že domobrana nemá bez velitele potřebnou morálku, takže pokud jí nepřispěcháte na pomoc s plnohodnotným vojskem, není moc šancí, že by se sama ubránila.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Jednotlivé bitvy lze buď automaticky generovat počítačem nebo se této práce musíte ujmout sami. Generování výsledků bitev má podle mého význam jen tehdy, když máte nad protivníkem přesilu. V případě, že jsou síly vyrovnané nebo má naopak soupeř početní výhodu, je lepší osobní velení. Díky vlastní taktice a chytrosti můžete snadněji rozhodnout bitvu ve vlastní prospěch a pomýšlet na vítězství. Variabilita bojových jednotek a armády čítající i několik set vojáků zaručují, že si můžete vychutnat celkem slušné bitvy. Dá se v nich taktizovat a vhodnou kombinací různých zbraní dosáhnout dobrých výsledků. Svou roli hrají taktéž velitelské bonusy a morálka obou armád.

Pokud si tedy před bojem vyberete možnost vlastního velení, přesunete se ze základního strategického pohledu do bojové mapy dané oblasti. V zásadě se v KoH vyskytují tři hlavní válečné scénáře. Jedná se buď o boj na volném prostranství, při kterém žádná ze stran nemá potřebné krytí nebo o obléhání či dobývání města. Při bojích o opevněná města je jedna z armád kryta hradbami, což jí poskytuje určité bonusy. Obléhatelé by tedy měli být minimálně více početní, a pokud disponují i obléhacími zbraněmi jako jsou například katapulty, zvyšuje to jejich šance na zlomení odporu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Pár pih na kráse
Inteligence jak nepřátel, tak vlastních jednotek by ale potřebovala trochu vylepšit. Soupeřova vojska nedokážou ničím výrazně překvapit a vlastní vojáci zase dělají pěkné zmatky. Stačí, když nařídíte třeba dvěma šikům ústup skrze průsmyk. Rychlejší skupinka vojáků vzápětí vpochoduje do průrvy a druhá, místo aby chvilku počkala, si začne zuřivě hledat cestu jinudy a klidně se vrhne do náruče přicházejícímu nepříteli.

Kromě slabé inteligence jednotek a několika drobností jsem nenarazil na žádné větší nedostatky. Zmínit mohu snad jen podivné generování nerostných surovin a mizení členů královské rodiny. V prvním jmenovaném případě dochází k tomu, že vždy, když začínáte novou hru za stejné království, tak se vám vygeneruje nerostné bohatství nějak jinak. Někdy máte suroviny takové, jindy makové a někdy skoro žádné. Myslím, že tohle by mělo být pevně dáno a nerostné bohatství odpovídat skutečným lokacím. Můžete sice namítnout, že takhle to je pro hráče zajímavější, ale já jsem z toho moc nadšený nebyl.

Druhá zvláštnost vás potká v případě, že máte rozvětvenou královskou rodinu a nějaké okolnosti (většinou úmrtí krále) dosadí na trůn nejstaršího syna. V tu chvíli se ale všichni zbývající členové královské rodiny, kteří zrovna nejsou zaměstnáni u dvora, ztratí a vy už nikdy nemůžete využít jejich bezplatných služeb. Asi nemusím dodávat, že podobná událost dokáže pěkně naštvat...

SROVNÁNÍ SE STRONGHOLDEM A MEDIEVAL: TOTAL WAR
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Díky grafice a stylu boje, je taktická část Knights of Honor velmi podobná hře Stronghold. I když šlo o povedenou hru (až na pár nectností jako nesmyslná destrukce kamenných hradeb obyčejnými kopiníky), je to vedle KoH jen chudý příbuzný. KoH toho totiž, kromě minimálně srovnatelných bitev, nabízí mnohonásobně více a to se nedá přehlédnout.

Nejpodobnější hrou, co do celkového herního stylu a vybavenosti, je tak spíše další velmi známá strategie a to Medieval: Total War. Rozdíl je však v tom, že Medieval je z větší části tahovou strategií, protože v reálném čase se odehrávají jen jeho úchvatné 3D bitvy. KoH je tedy čistokrevná RTS, která se ale dá lehce zrychlovat či zpomalovat nebo dokonce pauznout úplně a to i během bitev. Aby bylo srovnání úplnější, tak dodávám, že KoH má rozhodně více propracovanou strategickou část, kde se věnujete království jako celku a bitvy má spíše jako „doplněk“. Jestli jste někdy bědovali nad omezenými možnostmi strategické mapy Medieval Total War, tak KoH by vás mělo doslova nadchnout.

 Vizuální podoba a HW nároky
Grafika na mě zapůsobila dobrým dojmem. Zvláště zobrazení strategické mapy Evropy je vynikající a klobouk dolů před rozličnými typy měst a jejich droboučkými detaily. I když města nezabírají na vaší obrazovce více než pár centimetrů, každá nová budova či vylepšení se dá vypozorovat pouhým okem. Pohled na hlavní mapu je pouze dvourozměrný, avšak o to více přehledný a lepší než kdejaký neúspěšný pokus o 3D provedení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Zvětšit zdroj: tisková zpráva 15 dalších vytípaných obrázků z hraní jsme přidali do sekce screenshotů

Snad zde jen mohla být funkce s oddalováním a přibližováním pohledu, kterou jsem docela postrádal pro větší přehlednost. Stejný problém jsem zaznamenal též v taktických mapách, kde dochází k bitvám. I zde je použit jednoduchý 2D izometrický pohled na bojiště, který svému účelu sice bohatě postačuje, ale otáčení či zoomování kamerou zřejmě není vůbec možné.

Hardwarové nároky jsou podlé mého více než příznivé. KoH jsem hrál na sestavách P4 1,6 GHz, 256 DDR s GF MX440 a Athlon 2200+, 512 MB DDR s GF Ti4400. Na obou jsem nezaznamenal žádné problémy a vše běželo vcelku plynule. Zarážející může být snad jen skutečnost, že v nastavení hry je nabízeno jen jedno fixní rozlišení 1024x768.

 Královská zábava
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově mě Knights of Honor příjemně překvapilo, protože jsem ani ve snu nečekal, že se u této hry budu tak báječně bavit. Je prostě náramně fajn vypiplat si své vlastní království a snažit se ho nejen udržet při životě, ale pokusit se i o rozšíření své působnosti a stát se pánem celé tehdejší Evropy. Hrát se dá vícero způsoby, takže na své si přijdou jak váleční štváči, tak mírumilovnější vládci, kteří sázejí spíše na dobré obchody a hospodářský rozmach. Hra je dodávána na domácí trh společností Electronic Arts Czech pouze v anglické verzi, ale nemusíte zoufat - na konec roku se chystá amatérská čeština od Gef.

Každý, kdo si Knights of Honor koupí z internetového obchodu Tiscali GameShop, dostane k ní zdarma hru Europa 1400: The Guild. Akční nabídka platí jen do vyprodání zásob.

Stáhněte si: Demo, Intro...

Související články: Novinky...

 
Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy

Verdikt:

Velmi zajímavá strategie. Jen v málokteré hře najdete tak dobře skloubenou správu vlastního království, obchodování, diplomacii, špionáž a v neposlední řadě i středověké bitvy se vším, co k tomu patří.

Nejnovější články