TEST - Europa Universalis III
zdroj: tisková zpráva

TEST - Europa Universalis III

30. 1. 2007 16:16 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Modlitby všech hráčů, kteří si oblíbili strategicko-diplomatickou sérii Europa Universalis, byly vyslyšeny.

Na základě zkušeností s demem trojky, které si můžete stáhnout od půlky ledna, mohu říci, že se jedná o dílko povedené. Hratelná ukázka opět přináší notoricky známý interface a s ním i možnost vyzkoušet si všechny základní funkce, které hra nabízí. Je však omezena rozmezím let 1492 až 1519 a možností hrát pouze za tři čtvrtiny Evropy. V demoverzi nechybí ani užitečný, leč trochu suchopárný tutoriál.

Hraje se ve 2D rozměru nově doplněném o 3D prvky (např. lodě na moři nebo válečné mapy), což je jedině dobře, protože jsme tady už měli spoustu nadějných titulů, které ale nešetrný přechod do kompletního 3D úplně pohřbil. Budete stát v čele jednoho z 250 národů, které si dělají zálusk na ovládnutí starého kontinentu. Výběr té pravé země je potřeba pečlivě zvážit, protože na tom závisí obtížnost daná tamní politickou situací, která věrně odpovídá historii. Některé země jsou oblíbeny, jiné se naopak utápí v moři nepopularity… Každá má ve svém statutu uvedeno, kdo jí vládne, s kým je ve válce či v alianci a jakého jsou obyvatelé vyznání. Tohle „málo“ už samo o sobě napovídá, že hraní není ničím jednoduchým a že dobrá diplomacie je mnohdy daleko účinnější než nabroušená čepel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Srdce našince potěší fakt, že tu samozřejmě máme i Čechy, které se ovšem jejímu panovníkovi Vladislavu II. trošku rozpadají pod rukama. Jednotlivé říše se dále dělí na provincie, které spravujete. Po bližším prozkoumání zjistíte, kolik odvádí peněz do státní pokladny, jestli se náboženství ubírá správným směrem a dále tu jsou informace o hlavním městě, pravděpodobnosti povstání nebo třeba počet obyvatel. V každé provincii také stavíte budovy a trénujete vojáky. Co se obchodu týče, tak jste vázáni smlouvami s partnerskými městy.

Europa Universalis III mi celým svým herním konceptem hodně připomínala starší strategii Knights of Honor. Celý politický systém je velmi podobný, ale hezkým nápadem EU3 je třeba posílání poslů se zprávami. To v KoH nebylo a přidává to tak na realističnosti. V této hře si užijete nejen diplomatických jednání a obchodních kontraktů, ale podíváte se také na bitevní pole, kde se píší dějiny. Tam také pochopíte, že uzrál čas, abyste poslali své generály do boje, protože právě nadešla chvíle, kdy se bude nově přerozdělovat svět... Plná verze EU3 totiž už v některých evropských zemích vyšla, u nás se česká verze očekává v březnu.
zdroj: vlastní

johny

Nejnovější články