Secret Files 2: Puritas Cordis - dojmy
zdroj: tisková zpráva

Secret Files 2: Puritas Cordis - dojmy

28. 4. 2009 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Nástupce úspěšné Tungusky klepe na dveře a my měli možnost popovídat si s vývojáři nejen o způsobu střídání postav, které čelí záměru bratrstva kontrolovat počasí.

Autor: Warlock
Publikováno: 28.dubna 2009


Obrázek zdroj: tisková zpráva Přál bych vám vidět to nadšení v tvářích vývojářů na novinářské prezentaci, když jsem kladně odpověděl na jejich dotaz, zda jsem hrál první díl adventury Secret Files. Když jsem dodal, že se mi hra líbila, nebylo to pouze zdvořilostní pochlebování. Prý rozhodně nejsem jediný a kladné ohlasy dostávali doslova z celého světa. Celá prezentace rázem dostala trochu jiný směr a drahocenný čas se neplýtval na představování starých postav či příběhu druhého dílu. Ten svým způsobem plynule navazuje, činy jednotlivých postav nejsou zapomenuty. Nová hra má mít ještě daleko hutnější zápletku, v níž půjde tentokráte o osud celého světa.

 Dobrodružství v džungli
Přestože hlavní designér už na začátku povídání o Secret Files 2 zdůraznil, že z něho žádné spoilerové informace nedostanu, po chvilce na toto pravidlo pozapomněl a solidně „vyměknul“. Nejspíše tak prozradil více, než původně zamýšlel a než já jsem chtěl vůbec kdy slyšet. Každopádně se nemusíte bát číst dále, protože jsem pouze poskládal již známé střípky informací do srozumitelné podoby a místy je trochu okořenil.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Celý příběh se tentokrát bude odehrávat na různých paralelních úrovních. Jinými slovy: budete častěji střídat hraní za odlišné postavy. Zamilovaný párek Max a Nina se totiž rozešel a každý bude trávit chvíle odloučení po svém. Nina dá přednost zpočátku poklidné plavbě na zaoceánském parníku a Max ve stylu Indiana Jonese pojede na ostrov kdesi v Indonésii studovat tamní prastarou kulturu.

 Zlomové okamžiky
Nenechají na sebe dlouho čekat a nedlouho po příjezdu na ostrov bude Maxova přítelkyně z VŠ, Sam Petrsonová, unesena. Mezitím se na lodi začnou během několika dní ztrácet pasažéři a co víc, obrovská vlna celé plavidlo obrátí a další levely se budou hrát hezky vzhůru nohama.

„Na rozdíl od prvního dílu jsme se snažili příběh rozkouskovat tak, aby vždy po nějakém zlomovém okamžiku hráč získal kontrolu nad jinou postavou a celou dobu mu vrtalo hlavou, jak to s ní dopadne. To rovněž znamená, že kromě závěrečné scény nepůjde mezi jednotlivými postavami volně přepínat, jak tomu bylo u prvního dílu v úrovních ve Skotsku a na Kubě,“ dodal k příběhu designér. A vzápětí poznamenal, že za obrovskou vlnou bude stát tajemné bratrstvo s plány na ovládnutí světa skrze zařízení na kontrolování počasí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Více postav
Výše zmíněný fakt ohledně přepínání postav mě trochu vyděsil, protože se jednalo o jeden z nejlepších momentů v původní hře a především možnost, jak se od jednoho zákysu pustit do řešení jiného problému. Obratem mě však vývojář uklidnil touto odpovědí: „Na přepínání postav jsme rozhodně nezapomněli a dokonce jsme rozšířili velmi oblíbené předávání předmětů mezi dvěma postavami. Takové situace jsme si připravili hned dvě.“

Vše vzápětí demonstroval na situaci, kdy se Sam nacházela v dřevěné kleci hlídané tlupou domorodců, a jediná cesta k ní vedla přes malý otvor ve zdi chrámu, o níž byla klec opřena. Opět tak došlo na kombinování menších předmětů a hlavně řešení problému ve velmi stísněném prostoru. Osobně bych podobných situací s předáváním předmětů rád řešil více, ale vše nejspíše vynahradí větší paralelismus příběhu.

V druhém dílu budou totiž hratelné rovnou čtyři postavy. Kromě již zmiňované Niny, Maxe a Sam to bude katolický kněz David Korell, s nímž se Nina pokusí zmařit plány fanatického bratrstva. Občas se objeví i staří známí v podobě otce Niny a detektiva Canského, který přestože od událostí v Tunguzce ztratil paměť, vám bude dávat cenné rady. K vidění bude i daleko větší množství cutscén.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Drobná vylepšení
Tvůrci se na prezentaci pochlubili i technickými vylepšeními a především drobnostmi v uživatelském panelu. V prvním případě šlo především o zvýšení rozlišení z původních 1024x768 pixelů na stávajících 1600x1200 pixelů a musím říct, že rozdíl byl rozhodně poznat. Vývojář vše předvedl na krásných lokacích francouzské ZOO, nábřeží Seiny, indonéského ostrova, univerzity Cambridge a již zmiňovaného zaoceánského parníku.

Další předvedená vylepšení se týkala třeba upraveného inventáře, kde se listovalo po celých stránkách a ne již po jednotlivých předmětech. Změnou prošel i vzhled dialogů (již se nepletou s inventářem) společně s přiblížením na mluvící postavy. Osobně se mi nejvíce líbil inteligentní přesun postavy závisející na vzdálenosti postavy od daného místa. Pokud tedy vývojář kliknul na opačný roh obrazovky, postava se vždy rozběhla. V případě kratších vzdáleností udělala pouze pár kroků. Zbylé herní principy zůstaly zachovány po vzoru Tungusky.

zdroj: Archiv


Secret Files 2 disaster video

 Výtečně vyhlížející dovolená?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud mohu soudit jenom podle prezentace, tak Secret Files 2: Puritas Cordis vypadá prozatím jako velmi solidní pokračování už více jak dva roky staré adventury. Tvůrci zapracovali právě na těch drobných maličkostech, které jsou pro tento žánr tak důležité. Jedině mě zamrzela absence hraní za dvě postavy zároveň delší příběhové pasáže. V Německu už se Secret Fines 2 dávno prodává a v těchto dnech se konečně lisuje anglická verze, aby by mohla spatřit světlo světa 8. května 2009.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v galerii

NEOHLÁŚENÝ PROJEKT VE STYLU INDIANA JONESE
Na prezentaci zbyla chvilka i pro představení doposud neohlášeného projektu, na němž pracuje tým Animation Arts od května 2008. Herními mechanismy bude vycházet ze Secret Files 2, ale především příběhem se daleko více přiblíží starým adventurám s Indianem Jonesem (zejména Indiana Jones and the Fate of Atlantis). Navíc celá grafika bude ručně kreslená. Tvůrci se už od začátku netajili tím, že se právě v Indiana Jonesovi inspirovali. „Chtěli jsme přenést naše oblíbené téma do současné doby a připomenout tento styl hraní dnešním hráčům,“ dodal jeden z vývojářů. Rovněž zmínil, že kromě běžných puzzlů se dostane i na menší mezihry a jako příklad uvedl pěstní souboj ve čtvrtém dílu Indiana Jonese. Několik slov padlo ohledně tajemné energie, která v určitých lokacích nastolí úplně jiné fyzikální zákony.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
vlevo screenshot, vpravo artwork

Příběh začne v roce 1936 v Hongkongu a hlavní postavou se stane Číňanka Kim. Ta při letecké havárii ztratila paměť a oba rodiče. Vyrůstala v domově dětí a po odchodu z něj dostala podivný dopis od svého údajného strýčka Wuanga, který jí chce sdělit nějaké podstatné informace o její minulosti. Časem se ke Kim přidá další hratelná postava Američana Fentona, s nímž se vydá hledat záhadnou Shambhala - neboli buddhistické mýtické království nebo ráj, po němž zároveň prahnou i nacisti. Není potřeba dodávat, že společně procestují celý svět.

Představení této adventury doprovázel povedený kreslený trailer, který sledoval prozatímní osud Kim a její cestu taxi do jedné z nejnebezpečnějších ulic Hongkongu, kde se měla setkat s již zmiňovaným strýčkem. Posléze byla k vidění velice krátká ukázka ze samotné hry, která jenom potvrdila blízkou příbuznost se Secret Files 2 prakticky ve všech ohledech. Naprosto kouzelná však byla grafika a ruční práci skutečně oceňuji plným počtem bodů. Navíc nechyběly ani takové drobnosti, jako houpající se lampióny a odlesky jejich světel na chodnících. Datum vydání ještě nebylo stanoveno, ale chtěli stihnout Vánoce na přelomu let 2009 a 2010.

Stáhněte si: Demo, Videa...

Související články: Novinky, Secret Files:Tunguska recenze

Warlock
autorovi je 19 let, studuje na ČVUT v Praze a přispívá i na server o mobilních telefonech; zaměřuje se na strategie všeho druhu a nechá se zlákat i kvalitní FPS; řadí se mezi filmové fandy, příznivce metalu a rád jezdí na horském kole


 
 
Warlock

Nejnovější články