Agenti a primadony v prvních dojmech z Football Manager 2011
zdroj: tisková zpráva

Agenti a primadony v prvních dojmech z Football Manager 2011

27. 10. 2010 14:20 | Dojmy z hraní | autor: Aleš Smutný |

Někdo by řekl, že nový Football Manager představuje jen draze koupené aktualizované statistiky. Některé roky by takový remcal měl pravdu, jiné jen částečně, ale Sega a Sports Interactive se poslední sezóny snaží, a tak můžeme zatím zkonstatovat, že změny, které se objevily v novém ročníku, jsou ne zlomové, ale poměrně výrazné a zaznamenáníhodné. V tomto článku, který byl psán z novinářské preview verze, se zaměříme na detailnější popis nejzajímavějších změn a komplexní zhodnocení si necháme na recenzní verzi, kterou už vesele proháníme po virtuálním hřišti.

Agenti, z nichž by se James Bond rozplakal

Ročník s číslovkou 11 se nese ve znamení vylepšené komunikace a hned vám kvůli tomu přibude jeden nový člověk – hráčský agent. Někdo v agentech vidí pijavice a likvidátory talentů, vy si na ně jistě také utvoříte názor, byť ti počítačoví budou proti reálným ještě krotkými podnikatelskými koťátky. Každopádně vám občas pomohou, jindy zase polezou na nervy.

První funkcí agenta je prodat hráče. To znamená, že vám posílá tipy na borce, kteří by vás mohli zajímat. FM11 jsem důkladně hrál za dva rozdílné týmy – FK Příbram a Chelsea. Je potěšující, že agenti rozlišují, kdo by se vám hodil. V Příbrami jsem dostával hlavně nabídky na hráče z Afriky, kteří moc nestáli a byli většinou ochotni hrát za misku rýže. Někdy mi sice agent nabídl fotbalistu s hodnotou třikrát převyšující můj přestupový rozpočet, ale nestávalo se to často.

Na hromadný nákup zkušených fotbalistů ze zapadlých koutů světa si ale každopádně dejte pozor, velkou roli totiž hraje chemie vašeho týmu. V půli sezóny můžete klidně zjistit, že vaše žoldnéřská squadra nemá motivaci, nemá fyzičku a nepracuje kolektivně, což je celkem realistické. Jak se říká, všeho s mírou, nevyplatí se skupovat vše, co vám agenti nabídnou. 

Postupně si tak s agentem vytváříte určitý vztah, takže pak od něj dostáváte lepší tipy a máte výhodnější pozici pro vyjednávání smluv. Hra navíc umí filtrovat nabídky od jednotlivých agentů. Ale pozor! To, že agent nabídne hráče vám, znamená, že to učinil i dalším klubům. Kdo chvíli stál, stojí opodál a nevyplatí se dlouho čekat. V Chelsea jsem dostával zcela odlišné nabídky než v Příbrami. Sem tam mi agent poslal avízo, že jeho klient je nespokojen a bude chtít odejít z klubu, jinak povětšinou chodily nabídky mladých, relativně perspektivních hráčů anebo exotických talentů. Platí, že ve velkoklubu si vyberete třeba jednoho z třiceti, možná ani to ne, ale rozhodně se vyplatí nechat všechny tipy prověřit zkušeným skautem.


Další část hry, která se točí okolo osoby agenta, je vyjednávání o smlouvě. To je kompletně překopáno a probíhá v imaginární zasedačce, kde jste vy, hráč a agent. Agent má tři vlastnosti – ochotu vyjednávat, důraz na sumu (tedy jak moc chce pro hráče vyjednat ty nejlepší podmínky) a trpělivost. Tím do hry vstupuje významný element - handlování.

Hráč vyjádří požadavek a vy začnete upravovat dané položky dle svých představ. Hráč či spíše jeho agent pak odpoví. Většinou se handluje stylem „chci 800...dáme 300...tak 600...domluvíme se na 500?“. Nicméně položka, která určuje plat agenta za uzavření smlouvy má svůj smysl. Dejte větší bonus agentovi a on třeba (dle svých vlastností) zatlačí na hráče, aby smlouvu přijal. Vynikající prvek!

Neměli byste však handlování protahovat, agent dle své (ne)trpělivosti jednání uzavře a pak není, dle mne až příliš dlouhou dobu, možné předložit hráči novou nabídku. Prostě jste neseriozní a hráč s vámi nechce momentálně jednat. Je tedy jen na vás, jakou strategii u smluv zaujmete, ale rozhodně to už není ono mechanické klikání jako dříve. Mimochodem, hráči své agenty i propouští a jsou schopni se zastupovat sami. Výhoda je v tom, že neplatíte agentovi, nevýhoda – nemáte onu páku, kterou agent představuje.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Prokecáme vše a všechny

Hodně se rozšířila možnost komunikace s hráči a trenéry. V dané konverzaci se dostanete k oknu, v němž si vybíráte z témat, o kterých se chcete bavit. Některá jsou vzhledem ke kontextu zablokovaná, nicméně se dá říci, že nyní můžete hráčům říct skoro vše. Od doporučení nového tréninku až po snahu, aby učil někoho z juniorky. Ano, bylo to tu už předtím, ale nyní se celý proces rozvrstvuje.

Pokud hráč nesouhlasí, můžete na něj v dalším dialogovém okně zatlačit, lehce, silně, slušně... Na každého platí něco jiného. Několikrát se mi podařilo hráče přimět i po odmítnutí k tomu, co jsem požadoval, buď apelem na loajalitu klubu, nebo konstatováním, že já jsem manažer a mám tudíž hlavní slovo. Některé osobnosti tímhle můžete i totálně rozhodit. Kupříkladu Frank Lampard se po podobném stylu rozhovoru, kdy jsem mu dal direktivní rozkaz, urazil tak, že se neuklidnil ani za sezónu a veškeré konverzace zablokoval větou „nemáme si co říci“.

Komunikace s hráči je tak věrnější realitě, byť de facto nepřibylo tolik nových možností, jen se prohloubila stávající komunikační témata. Takže už vše neřešíte varováním či pokutou, můžete za hráčem zajít, zvolit téma "Nespokojenost" a zkusit vše znovu probrat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva A dalších hrst novinek

Přibylo mnoho dalších, drobných novinek. Zápasový grafický engine je zase o něco lepší - posunul se směrem k realitě, stejně jako situace během hry. Předzápasový trénink vám umožňuje zaměřit se na konkrétní sestavy a trénink specifických situací (standardky, zakončování, presink...), ale můžete ho nechat na asistentovi. Stále platí, že asistent dělá polovinu práce, protože není nic horšího než dostávat špatné rady a mít špatné tréninky. I tréninky se dočkaly menších úprav, lze se více zaměřit na jednotlivce a jejich individuální schopnosti, ale pokud jste spíš taktici, nechte vše na posouzení asistenta a celého realizačního týmu.

Sečteno, podtrženo, změny v FM2011 vypadají velmi životaschopně a ukazují, že se stále je kam vyvíjet. Uvidíme, jak se ještě tvůrci popasovali se statistikami, které občas drhnou, a kuriózními bugy, kdy třeba nešlo nabídnout smlouvu mladému hráči pro nesmyslné zablokování okna s dobou trvání smlouvy na rok 1900. Zrovna tohle se mi stalo hned dvakrát.

Football Manager 2011 vychází 5. listopadu s českými titulky, recenzi hry vám přineseme ještě před vydáním.

Nejnovější články