Robin Hood: Legend of Sherwood - prev.
zdroj: tisková zpráva

Robin Hood: Legend of Sherwood - prev.

16. 8. 2002 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Postava Robina Hooda, krále zbojníků, který bohatým bral a chudým dával, je celosvětově známá a z toho těží stejnojmenná strategie, která vychází z herních principů Commandos nebo Desperados.

Autor: Leon
Publikováno: 16.srpna 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Postava Robina Hooda, krále zbojníků, je celosvětově známa nejen díky legendám o jeho činech, ale také díky velkému množství filmových zpracování i parodií na ně. Asi nejslavnější filmový snímek je ten, ve kterém si hlavní roli zahrál Kevin Costner a který se stal trhákem i v našich kinech. Nepochybuji proto, že představovat vám podrobně Robina Hooda je pověstným nošením dříví do lesa. Jak už to u takových legend bývá, není vlastně ani jisté, zda skutečně nějaký Robin Hood existoval, ale o tom už pověsti a legendy jsou. Každopádně se traduje, že ve 12. století existoval v Anglii muž, který si nechal říkat Robin Hood. Země v té době byla bez panovníka, protože král Richard zvaný „Lví srdce“ byl při návratu z křižáckých výprav uvězněn v Rakousku.

Tohoto bezvládí využil jeho bratr princ John a dosadil se na trůn s pomocí normanských panovníků. Od té doby nastaly pro Anglii těžké doby - bída, velké daně, pronásledování těch, kdo slíbili věrnost králi Richardovi. A v nejtěžších obdobích každého národa obvykle vznikají legendy. Ta anglická praví, že severně od Nottinghamu, v lese zvaném Sherwood, žije Robin Hood se svou partou, bojují proti lordu z Nottinghamu, berou bohatým a dávají chudým a přejí si návrat Richarda na trůn.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Od tvůrců Desperados
Toliko sonda do historie. Ponechme Angličanům jejich legendu a podívejme se raději, jaký vliv má tato pověst na počítačové hry. Trochu překvapivě zjistíme, že toto atraktivní téma bylo doposud velmi opomíjeno. Kromě starší hry Robin Hood: Defender of the Crown už mnoho dalších titulů nenajdeme. To se ale brzy změní, protože vedle remaku této hry se chystá i hra Robin Hood: The Legend of Sherwood.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na svědomí ji má německá firma Spellbound, která se poslední dobou proslavila především díky skvělé strategii Desperados. Ta využila principu hry Commandos a díky atraktivnímu námětu z Divokého západu se dočkala velkého úspěchu. Je proto logické, že se autoři rozhodli v úspěšně nastoleném trendu pokračovat. Místo celkem očekávaného pokračování Desperados ale vsadili na jiné atraktivní téma, a tím je právě Robin Hood a jeho dobrodružství. Jinak řečeno, nová hra bude něco podobného jako Commandos nebo Desperados, jen zasazená do 12. století.

 Ten umí to a ten zas ono
Parta okolo Robina Hooda je jako stvořená pro tento typ hry. Jak určitě víte, princip her na způsob Commandos je z velké části založen na tom, že ten umí to a ten zas ono. Tak je tomu i v této zbojnické bandě - Robin Hood umí skvěle střílet lukem, Malý John ovládá dlouho dřevěnou tyč a jako bývalý kovář se stará o výzbroj, Will Scarlet, synovec Robina, má vylepšené brnění odolné střelám nepřítele, mnich Tuck nosí pod hábitem kyj a je silný v boji na blízko. Chybět nemůže ani krásná Mariana, kterou bude Robin zachraňovat od vynucené svatby s Guyem z Gisbourne a která bude také velmi dobře ovládat luk.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Rozmanitost dovedností všech členů bude třeba patřičně využívat v jednotlivých misí. Těch bude dohromady 40 a lze je rozdělit do třech základních druhů. Prvním je přepadávání konvojů v Sherwoodském lese. Většinou bude třeba konvoj nějakou léčkou zastavit, postupně zneškodnit její ochranu a tím se dostat k penězům nebo jinému zajímavému nákladu. Druhým typem misí bude pronikání do nepřátelských hradů za různými účely - krádeže normanského bohatství, osvobozování rukojmích, vyslechnutí tajných schůzek a v neposlední řadě právě únos Marian přímo ze svatby.

 Náplň misí
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Možná nejtěžší mise budou ty, ve kterých bude zbojnická parta pomáhat Sasům v dobývání normanských hradů. Většinou budou mít za úkol zneškodnit klíčová nepřátelská postavení, otevřít bránu hradu apod. Zajímavé je, že mise na sebe nebudou navazovat zcela lineárně, a tak některé půjdou hrát v různém pořadí. Důležité ale je, aby si hráč na začátku každé mise vybral ze svého týmu 5 lidí, se kterými pak bude muset misi dokončit. Výběr bude pouze na něm, ale řídit by se měl jejich schopnostmi a dovednostmi, které budou v misi potřeba.

Mise budou zasazeny do devíti různých prostředích - sherwoodský les, zámek v Nottingham, katedrála v Yorku, města Lincoln, Leicester nebo Derby a další tři různá lesní prostředí stvořená pro přepady. Zajímavostí je i možnost nabírat dobrovolníky, kteří se k vaší partě budou chtít přidat. Obecně lze říci, že čím větší sláva bude Robina Hooda, tím více se vám bude hlásit dobrovolníků. Jejich počet ale závisí i na jiných faktorech, jako například na tom, kolik zabijete v misi lidí. Čím méně (což bude jistě náročnější na dokončení), tím víc nabídek na spolupráci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

 Grafika...
... zůstane opět ve formě izometrické 2D, na což jsme u tohoto typu her zvyklí. Jinak nás ale čeká opět vylepšená grafika s krásnými efekty, například odrazy na vodní hladině. Také interface se asi nedočká mnoha převratných novinek, takže nebudou chybět ani nezbytné ukazatele (ne)viditelnosti.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Podle všeho to vypadá, že Robin Hood: The Legend of Sherwood nebude nějakou převratnou hrou, ale spíše se bude držet osvědčeného herního konceptu, který je spolu s atraktivním námětem zárukou, že se u ní budeme dobře bavit. Pokud to bude nejméně tak, jako u Desperados, pak budu spokojen. Přesvědčit se o tom budeme moci na sklonku roku, kdy by hra měla podle plánů vyjít.

Související články: Novinky, Desperados recenze a návod (2/2001)

 
Leon
připravil: jd


 
 

Nejnovější články