Football Manager 2016 vyjde hned ve třech verzích, opět s řadou novinek a vylepšení
zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2016 vyjde hned ve třech verzích, opět s řadou novinek a vylepšení

7. 9. 2015 19:30 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Rok se s rokem sešel a bude tu nový Football Manager. Ten s číslovkou 2016 vyjde 13. listopadu a v rámci více či méně užitečných novinek také přinese trojici různých verzí. Ne, nechytejte se za hlavu, de facto jde jen o osamostatnění Classic módu, jeho následné přejmenování na Touch a přejmenování mobilní verze. Změny se samozřejmě dotknou i „vnitřku“ hry a i když ne vše jsou změny, z kterých by člověk skákal do vzduchu, pár novinek je příjemných.

Pro vysvětlení několika verzí Football Manageru 2016: Vyjde samozřejmě klasická, plnohodnotná verze v neořezané podobě, která v sobě bude obsahovat i někdejší „urychlený“ Classic mód, který se nyní jmenuje Touch. Ten vyjde i samostatně a to na PC, Mac a také vybrané high-endové tablety, čímž de facto nahradí dosavadní Football Manager Classic, který vyšel na Android a iOS.

Co se mi na tomto příčí je fakt, že pouhých pár měsíců po vydání Classicu na tablety tu bude nová verze, která zřejmě nahradí tu původní, rozhodně ne levnou. Bylo by hezké a skoro si dovolím říct fér updatovat původní FMC na novou Touch verzi, protože koupit tabletovou hru za šest set korun rozhodně není každodenní záležitost a nelíbí se mi, že bych měl o pár měsíců později (Touch a Mobile verze jsou plánované na vánoce) opět investovat podobné peníze.

Poslední verzí pak bude Football Manager Mobile, který bude k dispozici pro všechna mobilní zařízení s iOS a Androidem. Nápad vydat samostatně Touch verzi pro PC, která počítám, že bude levnější, není špatný. Ne každý se chce trýznit (čti – užívat si) s plnotučnou verzí simulace, která není na krátké chvilky hraní. Mezi tabletovými a PC verzemi Touch půjde přenášet uložené pozice a také hrát multiplayer napříč platformami. Ale teď už dost vyjmenovávání nejrůznějších verzí a k samotným novinkám.

Počítejte samozřejmě s klasickými novými animacemi do enginu (prý 2000 nových), lepší AI, realističtějšími přestupy, zraněními atd. Prostě klasické věci, které se mají v každém roce vylepšovat, což se většinou i děje. Mezi asi největší novinku patří ryze fantaskní, ale dle mne zábavný nový mód pro jednoho, v němž si vytvoříte vlastní klub, s vlastním logem, dresy, hráči, vším. Takže pokud jste chtěli udělat tým jen ze svých kamarádů a zkusit, jak by to vypadalo, kdyby jste bojovali v té či oné lize, nyní máte šanci. Ono to částečně šlo i dříve s editorem, ale občas to byla mravenčí práce.

Další novinka mi naopak přijde zcela zbytečná. Můžete si naeditovat své trenérské alter ego ve smyslu výšky, váhy, vzhledu a pak sledovat panáčka, jak během zápasu běhá v přiděleném prostoru pro trenéry. Úžasné, přesně to jsem vždy chtěl… Mnohem lépe zní multiplayerový mód Fantasy Draft, v němž s dalšími hráči začínáte se stejnou přestupovou částkou a budujete klub od píky, přičemž za dané peníze najímáte hráče atd. Prostě taková místní variace na Fantasy Football.

Další informace se dozvíte ze screenshotů. Je vidět, že v mnoha ohledech bylo opět překopáno uživatelské rozhraní, podle mne ne vždy k lepšímu. Kupříkladu pohled na formaci působí jako výlet deset let zpět. Ohyzdně velké, neužitečné ikony hráčů, změny v grafice znázornění také matou, prostě nepotřebný krok. Naopak se mi líbí znázornění efektu vašich pokynů z lavičky, kdy se konečně ukáže, jakou část hřiště svou instrukcí ovlivňujete a jaký by měl být její efekt. Kupříkladu se rozsvítí prostor, kam směřují přihrávky, či kam se soustředí obrana apod. Všimnete si i mnoha další vizuálních změn, ale tyto mi momentálně přišly nejmarkantnější.

Pro samotný Football Manager 2016 ale stejně bude nejdůležitější, jak vyjdou úpravy AI a rozšíření tiskovek apod. Nové módy vypadají zábavně, ale jde spíše o odbočky od toho hlavního, co hráče opakovaně každý rok k téhle hře táhne a tou je její ukotvení do reality současného světového fotbalu.

Nejnovější články