GTA: San Andreas - čeština & návod #3
zdroj: tisková zpráva

GTA: San Andreas - čeština & návod #3

28. 8. 2005 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Dokončíme kariéru kriminálníka v San Fierru a začneme pouť po Las Venturas v misích se zabitím vysoce postaveného člena vlastního gangu, s vyhozením vietnamského tankeru do povětří nebo učením se létat.

Autor: Frix
Publikováno: 28.srpna 2005


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Představovat Grand Theft Auto: San Andreas by bylo mlácením prázdné slámy a to myslím nemáme ani my, ani vy zapotřebí, přejděme tedy rovnou k věci. Potřetí jsme vám jako první v ČR přinesli extrémně detailní recenzi nového GTA a potřetí vám nabízíme také návod, který vám pomůže v případě, že nevíte, jak si poradit s některou z misí. Stejně jako i návodu na Vice City bude celý text rozčleněn na díly podle osob, pro něž mise plníte a tím pádem také na mise hlavní a vedlejší. Oproti Vice City se většina postranních misí (těm se budeme věnovat na závěr) týká pozemků, přítelkyň atd., zatímco běžné mise, zadávané specifickým člověkem, jsou v drtivé většině případů povinné. Většinou se ale nemusíte držet pořadí misí tak, jak budou vypsány v návodu a pokud máte s nějakou zrovna potíže, není nic snazšího, než se prostě nejprve mrknout na misi pro jinou osobu a pokračovat tou. Mimochodem, obrázky u návodu mají pouze ilustrační charakter.

DOWNLOAD ČEŠTINY 1.1 pro GTA: SAN ANDREAS ZDE

prvním díle návodu jste se mohli dozvědět obecné tipy pro hraní a prošli jsme si úkoly v úvodním městě státu San Andreas, Los Santos, v druhém díle jsme se pak vyhrabali s venkovského exilu a začali gangsterskou kariéru v San Fierru, kterou ve třetím díle dovedeme k úspěšnému konci a vydáme se na cestu k Las Venturas.


SAN FIERRO (pokračování)


Mise pro Carla Johnsona (na mapě jako CJ)

Ice Cold Killa ($12,000 a respekt)
Konečně máte příležitost se vypořádat s Jizzym. Zajeďte do klubu, promluvte s vyhazovačem a posléze se dostaňte pomocí úzkého rantlu na střechu. Odsud se dostanete do klubu, zamiřte dolů a přímo k Jizzymu, vražda ovšem nevyjde zrovna ideálně a tak je třeba po animačce nejprve pobít každého v cestě a poté dohnat Jizzyho ke dveřím. Během honičky v limuzínách musíte střílet po Jizzyho autě co nejvíc, až nakonec začne hořet a vyletí do povětří. Nakonec ještě seberte Jizzyho mobil.

Pier 69 ($15,000)
Pojistěte se, že máte sniperku, s ní je totiž tato mise opravdu snadná. Když vám Cesar na střeše domu ukáže začátek útoku, rychle zamiřte a zastřelte všechny nepřátele v dohledu, poté doběhněte k domu a z pravé strany vyběhněte na střechu. Zde ignorujte veškeré nepřátele, opatrně vylezte tak, abyste měli výhled na označeného T-Bona. Místo přímé konfrontace ho jednoduše z dálky zabijte sniperkou a máte vystaráno. Poté běžte co nejrychleji za Ryderem, plavte za ním a u ostrůvku sedněte do lodi. Nemá smysl do Rydera narážet, snažte se držet vedle něho a střílejte, co to dá, s trochou štěstí jeho loď vyhodíte do povětří během krátké chvilky ještě před tím, než stihne odjet příliš daleko. Pozor, někdy se na konci mise vyrojí policie a vy máte čtyři hvězdičky, stejně tak často ale máte šanci, že se nic nestane.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Toreno's Last Flight ($18,000 a respekt)
Mike Toreno je na helipadu ve městě, kam zamiřte a pobijte všechny v dohledu, bohužel Toreno už odletí. Seberte rychle na helipadu raketomet, vraťte se dolů a sedněte na motorku. Pokud možno se dostaňte na dálnici před helikoptéru, zamiřte na ni a vypalte, dá se samozřejmě trefit i zezadu, ale střelba na čelní část je mnohem snazší.

Yay Ka-Boom-Boom ($25,000, respekt a tajemný zadavatel v poušti)
Woozie vám dá tip na člověka, k němuž si dojeďte pro auto s bombou a vydejte se velice opatrně k cíli, skutečně stačí jeden větší náraz a máte po legraci. Zabijte všechny stráže a také posily, které přiběhnou, zajeďte poté s autem opatrně po rampě dovnitř až k vyznačenému místu, aktivujte bombu a vyběhněte z továrny, limit je 40 vteřin, což se dá stihnout celkem v klidu, hlavně se nikde nezastavujte a z přestřelek utíkejte. Venku se musíte probojovat k bráně, která se nicméně zavře přímo vám před nosem. Musíte ukrást auto a přeskočit ohrazení, je třeba se rozjet s co největším odstupem a poté dávat během jízdy pozor, abyste do ničeho nenarazili. Venku jste již volní.


Mise pro Woozieho (na mapě jako W)

Mountain Cloud Boys ($5000 a respekt)
Dovezte sympaťáka Woozieho za roh, kde s ním musíte projít celkem legrační cestu, která odhalí, že je Woozie jednak naprosto slepý, ale především podezřele mrtvý nádech okolí. Na konci cesty vytaste samopal nebo kalašnikov a pobíjejte všechny nepřátele, kteří se objeví. Woozie by měl být v pořádku, pokud budete střílet dostatečně rychle a přesně. Pozor, v druhé útočné vlně je i sniper, který by vás mohl snadno dostat. Skočte do auta a zavezte Woozieho zpátky.

Ran Fa Li ($6000 a respekt)
Vydejte se na letiště pro náklaďák s cenným zbožím, ovšem ve chvíli, kdy se k němu dostanete se samozřejmě objeví Da Nang Boys. Nyní se musíte dostat k dokům a tam vám bohužel moc poradit nemůžu – podívejte se do mapy, cesta je dost jasná, akorát si musíte udržovat určitou rychlost, abyste nedovolili motorkářům dostat se vám na kobylku. V nejhorším případě střílejte z okýnka a snažte se je setřást.

Lure ($8000 a respekt)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Je třeba dostat Ran Fa Li z budovy, CJ tedy musí dělat návnadu. Vstupte do označeného vozu a v klidu jeďte směrem na venkov, u Angel Point se objeví nepřátelé. Odsud musíte jet podle checkpointů, jízda není až tak náročná, stačí jet opatrně a nepříliš riskantně. Budou vás honit dva motorkáři, pokud si ale budete udržovat stabilní rychlost, nebudou schopní vás objet a tedy ani ničit vůz. Nesmíte za žádnou cenu vystoupit z auta! Dojeďte až k benzínce, kde vám Woozie zavolá, že je vše ok a mise je splněna.

Amphibious Assault ($11,000 a respekt)
Pro tuto misi musíte mít alespoň trochu vylepšenou plicní kapacitu, jestliže vás hra nechce pustit dál, není bohužel jiné řešení, než jet k moři a plavat, plavat, plavat. Snažte se plavat pod vodou a vyčerpejte vždy co nejvíce vzduchu, po několika delších potopeních by měla plicní kapacita vzrůst natolik, že se mise zpřístupní. Samozřejmě čím vyšší kapacitu máte, tím bude mise snazší, ale osobně jsem ji bez problémů splnil s co nejmenší hodnotou.

V docích skočte do vody a proplavte k lodi, zůstávejte přitom pod vodou co možná nejvíc, aby si vás nevšimli strážní na loďkách. U lodi také dávejte pozor na reflektory. Na tankeru se můžete chovat tiše a zabíjet nepřátele nožem, brzy je ovšem nutné přestoupit ke střelným zbraním. V kontrolní věži nasaďte štěnici, vraťte se nahoru, vystřílejte všechny reflektory a skočte do vody, odkud se vraťte k dokům.

The Da Nang Thang ($15,000 a respekt)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Je třeba skončit záležitost s Da Nang Boys, poletíte k jejich tankeru v helikoptéře, ovšem jeden z raketometčíků vás sejme ať děláte, co děláte a ve vodě se octnete pouze s nožem, což ani poprvé, ani naposled zničí všechny vaše pečlivě nastřádané zbraně. Jsem jediný, kdo si myslí, že tohle by si už autoři konečně mohli pro příští díly odpustit? Na lodi se pohybujte obezřetně, zabíjejte rychle a snažte se vyhýbat zásahům, tato mise není úplně snadná.

Když se octnete dole, pobijte strážné a otevřete střelbou do zámku kontejner s lidmi. Pozor na jednoho ze strážných, který hodí granát – neutíkejte zpátky, ale naopak zasprintujte směrem k němu a rychle ho zastřelte. Vylezte zpátky nahoru ke kontrolní věži, kde váš čeká boj s vůdcem Da Nang Boys. Ten je překvapivě velice snadný, jak ostatně poznáte sami. Spojte se poté s uprchlíky, skočte s nimi na bárku a vraťte se do města.


Mise pro záhadného zadavatele (na mapě jako otazník)

Monster ($4000)
Projedete se zajímavým vozítkem, s nímž musíte objet 35 checkpointů v čase pod 6 a půl minuty. Doporučuji si nejprve Monstera trochu vyzkoušet a teprve poté plnit misi naostro, místo ruční brzdy totiž můžete zatáčet všemi čtyřmi koly, což činí z jízdy skutečně zábavnou záležitost. Během jízdy hlavně pozor na checkpointy v hodně exponovaných místech, není nic horšího než jet pár minut v pohodě a nakonec zabrzdit příliš pozdě a spadnout z útesu. Času máte habaděj, celá jízda jde zvládnout pod 5 minut.


Mise pro Mika Torena (na mapě jako T)

Highjack ($7000)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Tak Toreno je jednak živý, ale také pracuje pro vládu a snaží se vás využít. Filmečky doprovázející jednání CJ a Torena nemají chybu a mise musíte splnit tak nebo tak, jinak se ke Sweetovi nedostanete. S krádeží pojízdného tankeru vám pomůže Cesar, zajeďte s ním na motorce ke Gant Bridge, kde musíte zajet velice blízko řidičovu místu tak, aby Cesar mohl naskočit. Není to úplně snadné, motorka jede samozřejmě rychleji, než náklaďák, takže musíte průběžně korigovat odstup, abyste zůstali v linii s dveřmi. Cesar se postará o posádku, během čehož se držte zpátky. Poté odjeďte velice opatrně s náklaďákem do garáže v San Fierru, ale skutečně si dejte velký pozor, je snadné udělat si z cesty peklo kvůli mizerné ovladatelnosti vozu.

Interdiction ($10000)
Vyberte si vozidlo z nabídky (osobně preferuji buginu, je nejstabilnější) a vydejte se do města duchů, kde seberte raketomet a pokud chcete, na hřbitově také můžete sebrat jednu z nejkurióznějších zbraní ve hře, květinový pugét, který je zatraceně zabijácký. Vyjeďte na vrchol hory a na označeném místě vystřelte světlici. Ouha – několik helikoptér zaútočí na transport, takže se jich bazukou co nejrychleji zbavte. Helikoptér je celkem pět, takže miřte opatrně, ať máte dost střeliva. Vyzvedněte si balíček na místě dopadu, vraťte se do města duchů a dopravte balík na místo. Pozor na vaše vozidlo, jestli se vám povede jej jakkoliv zničit, musíte zpátky k Torenovi jít po svých a to je skutečně hodně velká otrava.

Verdant Meadows (přístup ke škole létání)
Toreno sice říká, ať nabídnete majiteli dolar, nicméně opuštěné pouštní letiště vás budete stát o přesně $79,999 více. Peníze byste rozhodně mít v této fázi hry měli, tedy pokud každý den neměníte kompletně šatník a sestřih. Když koupíte letiště, je hotovo.

Learning to Fly (přístup k dalším misím pro Torena, Woozieho a Trutha)
Děsivě otravná část San Andreas, která mě v jednu chvíli donutila vážně uvažovat o definitivním zavržení hry, protože létání váš může stát opravdu hodně nervů. Zatímco ve Vice City bylo ovládání letadel a helikoptér relativně v pohodě a po chvíli přešlo do krve, San Andreas vás pošle na cestu smrti. Musíte splnit všechny části školy létání a pokud nemáte gamepad, pak vám mohu doporučit jedině velkou porci klidu a trpělivosti, jinak byste také mohli snadno zešílet vzteky. Když už musíte ovládat letadlo myší a klávesnicí, snažte se být co možná nejjemnější, myší hýbejte po milimetrech a tlačítka pro zatáčení poklepávejte stejně tak lehce. V nejhorším případě si můžete vypomoci některým z cheatů, trainerů nebo uložených pozic.

Obrázek zdroj: tisková zpráva N.O.E. ($15000)
První létací mise pro Torena, kde musíte letět dost nízko při zemi. Máte časový limit, ale ten jde ještě celkem přežít, hlavně se snažte se s letadlem nezabít. Musíte doletět k Angel Pine, zde proletět cílovým kruhem a vrátit se zpátky, přičemž musíte dávat pozor, abyste nevzletěli příliš vysoko, kde vás mohou nepřátele sestřelit.

Stowaway ($20000)
Toreno zjevně nebude až tak vládním agentem, jak se snaží vám tvrdit. Každopádně musíte pobít nepřátele, kteří využívají vaše letiště, takže skočte na motorku a co největší rychlostí zamiřte k letadlu, které začíná stoupat. Vyhýbejte se barelům, které po vás ve stylu Donkey Konga z letadla hází a vyskočte po rampě do letadla. Pokud možno v letadle plném výbušnin nestřílejte, ale pobijte všechny nepřátele ručně nebo třeba nedávno ukradenými květinami. Jeden z agentů má padák, který vezměte, hoďte v letadle ještě dálkově odpalovanou nálož a vyskočte. Letadlo exploduje už samo od sebe, vy se hlavně postarejte o to, abyste přistáli bez újmy na zdraví. Můžete ještě na letišti splnit postranní mise pro Trutha, těm se ovšem budeme věnovat až v závěrečném dílu návodu spolu s dalšími věcmi, které přímo nesouvisí s dohráním San Andreas.


LAS VENTURAS


Mise pro The Truth (na mapě jako TT)

Don Peyote (respekt)
Jednoduchá, výplňová mise, která slouží čistě ke zpřístupnění části Woozieho misí, které probereme hned po této. Musíte se vydat do pouště čtyřdveřovým vozem, kde naleznete Maccera a starého známého Kenta Paula, které musíte odvézt na hadí farmu. Tady následuje ještě komediální přestřelka, načež se pro dokončení mise vydejte ke kasinu.


Mise pro Woozieho - pokračování (na mapě jako W)

Fender Ketchup ($5000 a respekt)
Rychlá a snadná mise, za kterou vás Woozie učiní jeho partnerem v kasínu Four Dragons. S obětí musíte prostě jen jezdit naprosto šíleně, načež by po pár minutách měl nebožák ustoupit a vyklopit informace, po niž bažíte.

Explosive Situation ($7000 a respekt)
Zajeďte nejprve do Quarry pro dynamit, kde vezměte popelářské auto, rozbijte bedny s TNT, zabijte všechny možné strážné v okolí a následně dynamit seberte. Sedněte nyní na terénní motorku a pomocí checkpointů se dostaňte z Quarry a dovezte dynamit jednomu z Woozieho pomocníků.

You've Had Your Chips ($10,000, respekt a mise pro Trutha)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Premisa této mise je tak úžasně vtipná, že ji snad ani nebudu prozrazovat, nicméně nepřátelský gang si dělá legraci z Woozieho slepoty a to rozhodně nemůže skončit bez krvavé pomsty. Vydejte se k továrně na okraji města, kde se prosmýkněte co možná nejtišeji hlavní branou, načež pozabíjejte všechny uvnitř. Klidně se můžete na stealth i vykašlat a pokusit se věci řešit Rambo stylem, tedy pokud na to máte dostatečně silné zbraně. Zničte všechny plastové výrobní mašiny, ovšem ničte je postupně, jelikož po každé z nich se vyrojí posily a mohli byste tak nechtěně spáchat sebevraždu.

Architectural Espionage (respekt)
Vcelku nečekaně drsná mise, před kterou si opatřete brnění, dobrou zbraň a foťák, abyste se mohli vyhnout masakru turistů hned na začátku. Vydejte se za ženou vyznačenou na mapě a dvakrát odpovězte kladně, vydejte se nahoru po schodech a v prvním patře zničte větráky. Začne hořet, načež vyběhněte úplně nahoru a vyfoťte plány stavby. Po cestě ven z budovy utíkejte jako o život a nezabíjejte žádné policisty, protože venku by na vás čekalo mnohem horší peklo, než jaké tam stejně bude. Sedněte rychle do auta a zamiřte k Pay’n’Spray, načež se vraťte zpět ke kasínu.

Key To Her Heart (respekt a nová přítelkyně)
Zajeďte ke Caligulově kasínu, dokud sledujte v autě vyznačenou krupiérku. Musíte si držet slušný odstup, jinak se mise automaticky přeruší, ale také nezůstávejte moc pozadu. V sex shopu si vezměte otrocký obleček z kabinky, ve které byla a venku ji opět sledujte, až dojede ke svému domu. Tady počkejte na příchod skutečného otroka, zabijte ho, zazvoňte u dveří a užijte si lehce perverzní animačku. Zvláštní, že proti tomuhle žádný americký politik neprotestoval. Po chvíli vám Millie daruje kartu ke svému kasínu.

Dam & Blast (respekt)
Musíte doletět na dané místo v letadlo, po proletění kruhem vyskočte a pomocí padáku se dostanete přímo do areálu přehrady. Měli byste nyní teoreticky konat co možná nejtišeji, na druhou stranu je mnohem snazší a rychlejší jednoduše vytasit kalašnikov a proklestit si cestu dovnitř. V areálu pobijte všechno živé, nastavte bomby na všechny generátory a zamiřte k východu, kde provede CJ neskutečný kousek, který by nepřežil za žádných okolností. Viděli jste Zlaté oko? Pak máte dobrou představu.

Cop Wheels (respekt)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Tato je nepříjemná - přeci jen krást policejní vozy je obtížné už tak, ale přímo několik označených? Cílem je ukrást čtyři motorky, mezi nimiž doporučuji postupovat proti směru hodinových ručiček. Pokud se vám to povede, můžete motorku ukrást bez zabití policisty, je třeba jen dobře načasovat úder do motorky vaším autem. Po ukradení každé z nich musíte motorku odvézt ke transportu a jít pro další. Kdybyste měli s policií příliš velké problémy, doporučuji restart mise, jinak se může její plnění se všemi návštěvami Pay’n’Spray jednak prodražit, ale především protáhnout.

Up, up and Away! (respekt, helikoptéra Leviathan na letišti)
Opět celkem těžká mise, která jde dokončit mnoha způsoby. Zamiřte k benzínovému skladišti a projděte dveřmi, když bude projíždět Hummer. Uvnitř zabijte všechny nepřátele a miřte k cíli na radaru, na střeše potom musíte zničit nalétávající helikoptéry. Můžete k tomu využít připravené kulomety, ačkoliv lépe se mi osvědčila stará dobrá bazuka. Konečně můžete ukrást helikoptéru, s níž naložíte obrněné vozidlo. S ním zamiřte k opuštěnému letišti, velice opatrně tu vůz vyložte na označeném místě a nakonec sami přistaňte.

Blížíme se konci hry, v příštím díle dokončíme mise v Las Venturas a vrátíme se do Los Santos, kde se znovu setkáme se Sweetem a čeká nás nejtěžší mise ze všech.
Za pár rad při psaní návodu děkujeme GameFaqs.

Stáhněte si: Trailery, Screenshoty, Videa, Mody, Mapu, Cheaty...

Související články: Ostatní díly návodu, Recenze PC verze, Přídavné modifikace, Recenze PS2 verze (11/2004), Preview, Novinky, Vše o GTA: Vice City, Vše o Grand Theft Auto 3



Frix
autorovi je 19 let, píše pro Tiscali Games, Level a Playmobil, po třech letech ve Finsku se vrátil do ČR, kde studuje Angloamerican College v Praze; hraje akce všeho druhu, trpí úchylkou pro stealth žánr, GTA a hry Warrena Spectora, vedle hraní patří mezi jeho hobby lezení po skalách, bowling a cestování


 
 
Frix

Nejnovější články