Grand Theft Auto: Vice City - tipy
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto: Vice City - tipy

19. 7. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Po nejpodrobnějším českém návodu vám přinášíme výčet tipů a vychytávek pro hraní Vice City, například ohledně letadel a helikoptér, kriminálního hodnocení, vykrádání obchodů nebo jak dokončit hru na 100%.

Autor: Frix
Publikováno: 19.července 2003


Grand Theft Auto: Vice City si podle očekávání bezproblémově získalo titul (zatím) nejlepší akční hry roku a čtenářský hlad po tématických GTA článcích je pochopitelně velký. My tedy po masivní recenzi a nejpodrobnějším českém návodu (1.díl, 2.díl, 3.díl, 4.díl) pokračujeme v tradici a přinášíme tentokrát výčet těch nejužitečnějších triků a vychytávek, které se během hraní Vice City mohou každému hodit.

Letadla

 Skimmer
Kde ho najít: Po splněné misi Dildo Dodo pro filmové studio bude vždy parkovat vzadu za studiem ve vodě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jak s ním létat: Pro start z vody potřebujete delší kus plochy bez mostů a podobných míst , Skimmeru trvá pěknou chvilku, než se vůbec od země odlepí. Po chvilce ve vzduchu bude mít asi tendenci začít padat, takže čumák korigujte tlačítkem jakoby dolů, což letadlo zvedne zpět. Nesnažte se však zvedat čumák nahoru neustále, jinak se dočkáte přesně opačného výsledku a Skimmer spadne. Snažte se udržovat stálou letovou výšku zvedáním a klesáním, Skimmer hodně využívá proudů vzduchu a nevydrží letět prostě jen tak z dobré vůle. Pamatujte, že zatáčení se Skimmerem trvá pořádně dlouho a také nesmíte přistát na pevné zemi, pak již nemáte šanci se z ní totiž zvednout.

Důležitá poznámka - létání se Skimmerem vám jako jediné může přidat nalétané hodiny do statistiky, helikoptéry se z nějakého důvodu nepočítají. O leteckých hodnostech si povíme za chvíli.

 RC Baron
Kde ho najít: Parkoviště na střeše North Point Mall, Top Fun dodávka..

Jak s ním létat: V zásadě dost podobně jako se Skimmerem, akorát můžete přistávat, kde se vám zachce. Letadélko má obecně velmi delikátní ovládání a je až příliš lehké jej rozflákat. Také si s ním můžete zaletět závod, který naštěstí není nijak těžký. Pouze jsou checkpointy chvílemi až příliš blízko u země.

Helikoptéry

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jak s nimi létat: Je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Trik spočívá v tom, že musíte letět s čumákem zhruba v úhlu 45° k zemi a vybalancovat se tak, abyste nemířili k zemi. Helikoptéry tak naberou plnou rychlost a poletí doslova jako blesk. Dostaňte do krve otáčení helikoptéry a posun s celou helikoptérou, pro různé situace se mohou hodit různá řešení. Někdy je výhodnější helikoptéru prostě naklopit těsně u překážky a ona se již vyhne sama, jindy je lepší otočením změnit kompletně kurs. Pamatujte také, že z helikoptéry je možné vyskočit za letu a přitom se nezabít, tuto možnost nesporně použijete při mnohých útěcích před FBI a armádou.

 Maverick
Kde ho najít: Po splnění mise Phnom Penh '86 na střeše Vercetti Estate, také na střeše Hyman Condo (nahoru vede výtah). Díky rádiu moje nejoblíbenější běžná helikoptéra.

 Policejní Maverick
Kde ho najít: Na střeše policejní stanice v Downtown, kde bývá po většinu času. Prvně jsem si ho všiml naprostou náhodou, dlouho jsem si myslel, že se vůbec nedá ve hře získat. Bohužel nemá použitelnou zbraň ani rádio, takže se myslím bude více hodit běžný Maverick.

 VCN Maverick
Kde ho najít: Na střeše VNC budovy, která se nachází u mostu na Prawn Island. Nejhorší z Mavericků, nemá rádio ani žádnou další vychytávku, naopak je výrazně lehčí a tudíž se i hůře ovládá. Maximálně poslouží jako další vrtulník do sbírky.

 Sparrow
Obrázek zdroj: tisková zpráva Kde ho najít: Na střeše jednoho z baráků na východním ostrově, který je poblíž jižního Pay'n'Spray. Ano, zní to trochu zmateně, ale prostě se v Mavericku proleťte nad Pay'n'Spray a mějte oči otevřené, Sparrow najdete celkem snadno. Náhodou jsem objevil i další lokaci a totiž u Leaf Links - za domy je zde drobné bludiště dvorků a Sparrow čeká přímo v jednom z nich. Tato Sparrow je také jediná helikoptéra, do které můžete nasednout ještě před splněním mise Martha's Mugshot. Ve městě jdou najít ještě další Sparrowy a všechny nasednutím započnou misi s checkpointy, kterou si užijte. Jinak se Sparrow ovládá o něco snáz než Maverick, je lehčí a rychlejší, tudíž ideální pro rychlé přesuny mezi ostrovy.

 Sea Sparrow
Kde ho najít: Po sesbírání 80 Hidden Packages se bude objevovat u mola vzadu za Vercetti Estate. Létá stejně dobře jako Sparrow, umí přistávat na vodě a především má v sobě zabudovaný rotační kulomet, což z tohoto broučka činí jednu z nejlepších helikoptér ve hře. Nejspíš jí zůstanete věrní až do chvíle, kdy získáte...

 Hunter
Kde ho najít: Musíte posbírat 100 Hidden Packages nebo dokončit příběhovou část hry a tedy dohrát misi Keep your friends close. Po splnění jedné z podmínek se bude Hunter objevovat na letecké základně, po splnění obou ke všemu i na střeše jednoho z domů na Ocean Beach. Pokud budete Hunter získávat na letecké základně, musíte mít oblečenou policejní uniformu, jinak vás hlídkující armáda pošle velmi expresně do pekel. Také nesmíte v ruce držet žádnou zbraň.

Obrázek zdroj: tisková zpráva A jaký že Hunter je? Neskutečný. Tenhle Apache obsahuje kromě rotačního kulometu také samonaváděné rakety, je prakticky nezničitelný a vypadá zatraceně dobře. Je také velmi těžký, takže si nejdřív zvykněte, než začnete zkoušet provádět různou leteckou akrobacii. Díky tomu, že je Hunter de facto policejní helikoptéra, můžete v něm hrát i Vigilante mise a velmi lehce je všechny překonat :) V jakémkoliv voze by se z jejich plnění stávala noční můra. Velmi povznášející je také létat s Hunterem nad Vice City a působit totální destrukci a chaos, s žádnou jinou věcí nezískáte tak rychle armádu za svými zády.

 RC Raider
Kde ho najít: naproti Vice City Transport budově blízko Sunshine Autos se nachází parkovací místo, kde parkuje i Top Fun dodávka, v ní se nachází RC Raider. Létá se s ním s prominutím blbě, je pomalý a jeho mise jsou nudné. Od téhle potvory zůstaňte klidně dál, pokud se nesnažíte splnit 100%.

Obecné tipy pro hraní

 Kriminální hodnocení
Tento údaj, který se jako první objevuje ve vaší statistice, nemá sice žádný praktický význam, ale pokud se vám povede za pár týdnů hraní dostat se na úroveň Godfather, budete se rozhodně cítit dobře. S našimi radami se však mohou z týdnů stát mrzké hodiny, jen musíte vědět kudy na věc. Nejdůležitější jsou zabití lidé, zničené vozy a samozřejmě peníze. Co že je tedy logickým vyústěním dané situace? Vigilante mise! Pokud se dostanete v jejich plnění zhruba k úrovni 400, budete mít peníze vystřelené k astronomickým hodnotám a váš kriminální rating bude blízko maximu, přesněji na úrovní Capo. Pochopitelně nejlepší je použít buď tank nebo Hunter.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Máme tedy ideální základ, nad Capem už je totiž jen Boss, Don a ultimativní Godfather. Přichází ďábelský plán na co nejrychlejší získání zbytku bodu destrukcí - za každou zničenou helikoptéru dostanete 30 bodů, což není vůbec špatné. Nacpěte tedy co nejvíc helikoptér do nějaké velké garáže, seberte tank a najeďte ke garáži, aby se zvedly dveře - vypalte dovnitř raketu a naskočí body. Odjeďte zpět, dveře se zavřou a helikoptéry opraví. Opakujte tento postup tak dlouho, jak uznáte za vhodné, každopádně po chvíli rutinního ničení byste se měli propracovat k vrcholu.

 Jak dokončit hru na 100%
Věřte mi, není to vůbec legrace a NESMÍTE po celou dobu hry cheatovat, jinak se pravděpodobně zastavíte na 99% a zbude vám leda se oběsit z frustrace. Zde je kompletní výčet věcí, které musíte udělat, abyste dostali 100%: splnit všechny mise, najít všechny balíčky, koupit všechny assets a splnit jejich mise, koupit všechny běžné nemovitosti, splnit všechny závody na stadiónu, splnit všechny mise s RC vozítky, splnit obě postranní mise (Cone Crazy a PCJ Playground), splnit všechny checkpoint mise, splnit motorkové mise, vykrást všechny obchody, vystřílet aspoň 45 bodů v minihře na střelnici, svézt v taxíku aspoň 100 lidí, splnit Vigilante, Fire Fighter, Paramedic a Pizza Boy vedlejší mise do levelu 12, splnit všech 35 Rampages, skočit všech 36 Unique Jumps.

Šílené, co? Bohužel udělat skutečně kompletní návod na toto projití by byla záležitost na mnoho desítek stránek textu, výborný průchod v angličtině však můžete najít zde. Jako odměnu po splnění 100% získáte: zvýšené zdraví a brnění, nový oblek jménem Frankie u vás ve vile, zlepšenou výdrž automobilů a nekonečnou munici. Dole v přízemí vily si také můžete najmout 3 bodyguardy, kteří vás budou všude následovat a poskytovat palebnou podporu.

 Jak vykrádat obchody
Obrázek zdroj: tisková zpráva Vejděte do obchodu a zamiřte na prodavače zbraní, ten vám začne postupně vydávat peníze. S každým vydaným kusem se zvýší váš Wanted Level, takže se čtvrtým balíčkem budete mít tři hvězdičky. Čím déle budete prodavače držet v šachu, tím více od něj získáte, ale také po vás půjde víc policie. Pokud kradete čistě kvůli 100% splnění, stačí si nechat dát jediný balíček, zabít prodavače a utéct, přičte se vám jedna hvězdička a není potíž s ní opustit místo činu.

Nyní k výčtu obchodů, které jdou vykrást. Záměrně nebude uvedeno žádné Ammu-Nation, prodavač v něm je pochopitelně ozbrojen a bude po vás pálit.

East Island:
Bunch Of Tools (Washington Beach), Jewelery Store (Vice Point), Dispensary Plus (Vice Point), Corner Store (Vice Point), Gash (North Point Mall), Jewelery Store (North Point Mall)Tooled Up, (North Point Mall), Music Store (North Point Mall).

West Island:
Coffee Bagels Donuts (Little Havana), Screw This (Little Havana), Cafe Robina (Little Havana), Laundromat (Little Havana), Ryton Aide Pharmancy (Little Haiti), Jewelery Store (Downtown), Dispensary Plus (Downtown).

Jestli jste už Vice City dokončili a rádi byste si nějakou oblíbenou misi zopakovali, určitě vyzkoušejte výborný All-Opened Up mod, který obsahuje i řadu zajímavých vychytávek jako například ukazatel rychlosti nebo další mise.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Máte tedy slušný základ neobvyklých tipů a triků, pokud byste však chtěli víc, rozhodně navštivte stránku GameFaqs, která obsahuje někdy i stostránkové texty o různých věcech ve hře (např. scénáře pro všechna rádia a rozhovory). Užívejte si Vice City ve zdraví a nezapomeňte mrknout na www.degenatron.com pro trochu nostalgie :)

Stáhněte si k PC verzi hry: Mapu města ve vysokém rozlišení (1,3 MB), Další mapy města s bonusy, nemovitostmi nebo speciálními skoky (1 MB), Cheaty, Trailer, Videa, Screenshoty, Patch, Konvertor hudby do MP3, Modern mod video, Čeština

Stáhněte si k PS2 verzi hry: Trailer, Video 2, Video 3

Související články: Recenze PC verze, Ostatní části návodu, Recenze PS2 verze hry (1/2003), Preview (4/2003), Novinky, Kdy u nás vyjde GTA: Vice City?, Majkeeho "čeština" pro GTA: VC



Frix
autorovi je 17 let, píše pro Tiscali Games a Level a dlouhodobě žije ve Finsku, kde studuje International School of Helsinki. Hraje akce všeho druhu, trpí úchylkou pro stealth žánr, GTA a Warrena Spectora (všechny články autora)

 
 
Frix

Nejnovější články