HW aktuality: černý X360 reálnější, prolomení Blu-Ray
zdroj: tisková zpráva

HW aktuality: černý X360 reálnější, prolomení Blu-Ray

19. 2. 2007 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

-  Analytici odhadují, že služba Xbox Live Video Marketplace, která dovoluje stahovat...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Analytici odhadují, že služba Xbox Live Video Marketplace, která dovoluje stahovat filmy a televizní show, a kterou Microsoft spustil v listopadu minulého roku, přinese firmě v roce 2007 až 92 milionů dolarů a do roku 2011 až 762 milionů dolarů. Objevují se také další spekulace o brzkém (někdo hovoří o 1. květnu, jiní tipují konec března jako protitah EU startu PS3) uvedení úplně nové verze Xbox 360, která má být v mnoha ohledech vylepšená. Ačkoliv se prozatím jedná o klasický dohad, novinkou jsou jisté náznaky od různých koncových prodejců, kteří ho už mají ve svém katalogu produktů, takže by nemuselo jít jenom o fámu. Podle zdrojů GameInformeru má nový Xbox 360 stát 479,99 dolarů, má mít HDMI konektor (tak jako prototyp Zephyr), 120 GB harddisk (ten se údajně nemá prodávat separátně jako přídavek k původnímu X360) a černý zevnějšek (viz obrázek vpravo). Microsoft na nové zvěsti zatím oficiálně nereagoval.

Sony Playstation 3 brzy umožní stahování filmů. Řekl to Phil Harrison pro magazín 1UP, když osvětloval plán Sony na dalších 10 let, které se budou týkat i stahování hudby a obsahu v HD formátu. Pochválil rozhodnutí dát do konzole minimálně 20 GB disk a do dražší varianty 60 GB. Zároveň ale dodal, že žádná sleva na PS3 nebude a že předchozí vyjádření vrcholných představitelů Sony se týkala výhradně snižování výrobních nákladů, ne konečné ceny. To z toho důvodu, že Sony nyní na jedné prodané konzoli prodělává asi 301 dolarů.

AMD-ATI může být odkoupena soukromou investiční společností. Myslí si to někteří analytici. Situace je taková, že AMD-ATI sice vyvíjí mikroprocesory, čipové sady pro základní desky a čipy pro spotřební elektroniku, ale její současná situace je více než tíživá. V oblasti mikroprocesorů čelí těžké konkurenci Intelu a její grafická divize má problémy s vydáním nové generace grafických karet.

IBM dokončilo vývoj nové eDRAM (embedded Dynamic Random Access memory) technologie, která, jak si slibují, pomůže společnosti zlepšit výkon procesorů až dvojnásobně v aplikacích s vysokým nárokem na datovou propustnost (= hry, kódování videa, hudby). Byla speciálně vyvinuta jako druh paměti určené přímo do jádra procesoru a použitelné jako cache náhradou za SRAM. Procesory Power 6 vyrobené 0,045 mikronovou technologií by tak mohly mít 24 MB až 48 MB cache.

Blu-Ray a HD-DVD bylo kompletně prolomeno. Byla totiž nalezena metoda, jak cracknout AACS (Advanced Access Content System). V praxi to znamená, že z Blu-Ray a HD-DVD disků je nyní možné extrahovat obsah jinak normálně chráněný proti kopírování, aniž by došlo ke ztrátě kvality. Přišlo se na to následujícím způsobem. Současný AACS obsahuje několik klíčů: Device Key, Media Key Block (MKB), Media Key, Processing Key, Volume ID a Volume Unique Key (VUK). Ukázalo se však, že Volume ID Key je koncipován jako datum a čas výroby disku, například Volume ID pro film King Kong je 09 18 20 06 08 41, což znamená 09.18.2006, 08:41. Crackerům to posloužilo jako vodítko a následně se jim k tomu podařilo rozluštit i Processing Key. Dále zjistili, že kombinace nějakých dat a Processing Key slouží k výpočtu Media Key, který se potom kombinuje s Volume ID, což dá Volume Unique Key (též znám jako Tittle Key). Ten následně stačí ke konečnému rozluštění a rozkryptování chráněného obsahu uloženého na disku. Díky tomu teď bude možné vytvořit software, který vypočítá všechny klíče na základě veřejně dostupných algoritmů a jestli výrobci nezmění metodu tvorby klíčů, tak bude do budoucna velice snadné obsah z Blu-Ray a HD-DVD disků sdílet, kopírovat a vypalovat, a to i na současných Blu-Ray a HD-DVD vypalovačkách.

cap

Nejnovější články