Další PlayStation přijde s novým ovladačem i uživatelskými účty
zdroj: tisková zpráva

Další PlayStation přijde s novým ovladačem i uživatelskými účty

24. 1. 2013 13:21 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Odhalení nových konzolí od Microsoftu a Sony lze údajně čekat v řádu týdnů, spíše než měsíců a už aby to tu bylo. Množící se spekulace o tom, co nové konzole budou umět, potažmo různé varianty HW specifikací začínají přesahovat míru, kterou můj mozek snese -to když se snažím všechny ty údaje o CPU, RAM a GPU přetavit do představy, co by to asi mohlo vynést za nové služby, potažmo jak nový hardware ovlivní vzhled a hratelnost her. Každopádně, před pár dny vylezla docela definitivně vypadající zpráva o HW specifikacích nového Xboxu s kódovým označením Durango, nyní tu díky Kotaku máme informace o dalším PlayStationu s kódovým označením Orbis. Co v něm, údajně, najdeme?

Redakce Kotaku obdržela detaily o Orbisu od člověka, který se minulý rok pokoušel na eBay prodávat development kity nového Xboxu. Jde o informace vytažené z oficiální dokumentace k vývojářské verzi nového PlayStationu a zahrnují nejenom HW specifikace, ale také informace o novém přístupu k fungování uživatelských účtů a něco šprochů o novém ovladači, o němž vlastně spekulovali nedávno už i kolegové z CVG.

Pokud jde o HW výbavu, níže uvedené informace platí pro vývojářský hardware, v prodejní verzi to může vypadat trošku jinak.

Systémová paměť RAM: 8GB
VRAM: 2.2 GB
CPU: 4x Dual-Core AMD64 "Bulldozer"
GPU: AMD R10xx
Porty: 4x USB 3.0, 2x Ethernet
Mechanika: Blu-Ray
HDD: 160 GB
Audio výstup: HDMI & optický, 2.0, 5.1 & 7.1 kanálů

Jak upozorňuje Kotaku, v nedávném článku na Digital Foundry uváděl nejmenovaný zdroj, že další PlayStation bude mít „jenom“ 4GB systémové paměti, za to však v ultrarychlé variantě GDDR5. Tady je uváděno 8GB bez dalších specifikací. Je možné, že to je specifikum devkitu, což je myšleno na obě strany. Nic víc asi komentovat nelze, mě by třeba mnohem více zajímal design nové konzole, ale...

Zcela upřímně, protože si z těchto údajů nedokážu utvořit konkrétní představu o výkonu, je pro mě z čistě uživatelského hlediska zajímavější zvěst o novém způsobu nakládání s uživatelskými účty. V současné době můžete mít v jednu chvíli na PS3 aktivní pouze jeden účet. To by se mělo změnit, když v jednu chvíli bude moci být aktivních více účtů, které se aktivují při připojení dalšího ovladače. V jednu chvíli tak při lokálním co-opu bude moci sbírat achievementy více hráčů, třeba – je to jen jednoduchý příklad funkcionality.

Kotaku nic nepíše o tom, jak to ale bude s účty na PSN či jinou plánovanou online službu. Takže mě napadá, že by se mohl hodit systém hlavního účtu, který bude moci být zapnutý jenom jeden v danou chvíli, přičemž další aktivované účty budou dočasné - pro hosty. V takovém případě by majitel master účtu mohl zároveň bezpečně nakupovat na PSN a nakládat se všemi ostatními prvky nové konzole, zatímco ostatní s hostujícími účty už ne.

Zdaleka nejzajímavější část nové várky (pořád jen) spekulací se týká nové podoby ovladače. Chlapci na CVG nedávno přišli se zprávou od tajného zdroje, že další PlayStation sice bude podporovat klasické DualShock ovladače z PS3, ale hlavní, nový ovladač nabídne krom standardní sady tlačítek ještě dotykovou plošku či dotykový displej. Jinak řečeno, nový PS4/Orbis ovladač by se chtěl držet filozofie z handheldu PS Vita.

Informace prezentované na Kotaku jsou ale trošku jiného charakteru. PS4 ovladač by neměl mít dotykový displej, ale na zadní straně prý bude figurovat dotyková plocha, stejně jako na zadní straně PS Vita, která zvládne dvouprstový multitouch. Dále pak nový ovladač přinese vylepšené pohybové ovládání, lépe zpracované vibrace (asi se Sony snaží ukončit závislost na technologii od firmy Immersion, kterou si musela v roce 2007 nuceně licencovat a zaplatit ještě tučné odškodné) a speciální Share tlačítko, jehož účel je nyní neznámý, ale snadno si jeho základní funkcionalitu dokážete v době twitterů, facebooků a jiných sociálních služeb domyslet.

Samotný ovladač jako celek by měl být navíc klikatelný a sloužit jako tlačítko, což si v této chvíli nedokážu dost dobře představit, ale to je proto, že už míra únosnosti zase přetéká. Pro tuhle chvíli končíme a všichni svorně bychom si měli přát, ať už je těm spekulacím konec a konečně nám Microsoft a Sony své krásné nové stroje ukáží.

Nejnovější články