Sony prodala 40 milionů kusů PlayStation 4 - jde o nejrychleji prodávanou PS konzoli
zdroj: tisková zpráva

Sony prodala 40 milionů kusů PlayStation 4 - jde o nejrychleji prodávanou PS konzoli

30. 5. 2016 14:11 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Kdo čekal, že se raketový start PlayStation 4 zastaví nebo výrazně zpomalí, spletl se. Prodeje si stále udržují dynamiku a Sony Interactive Entertainment mohla s potěšením oznámit, že k 22. květnu se prodalo 40 milionů kusů PS4. Jedná se tak o nejrychleji prodávanou PlayStation platformu vůbec. Pro porovnání, loni v březnu Sony hlásila 20,2 milionů prodaných kusů PS4, což znamená, že se počet prodaných konzolí za rok zdvojnásobil. Navíc se jen od začátku roku prodaly další čtyři miliony kusů.

„Jsme nesmírně vděčni svým fanouškům a partnerům po celém světě, kteří nám pomohli dosáhnout tohoto významného milníku v tak krátké době,” řekl Andrew House, prezident Sony Interactive Entertainment. „Hodláme i nadále přinášet svým uživatelům ještě více vzrušující herní zážitky, a podpořit tak rozmach PS4. Během tohoto fiskálního roku se hráči mohou těšit na bezkonkurenční nabídku her, uvedení našeho systému virtuální reality PlayStation VR na trh a mnoho dalších lákavých funkcí a služeb.”

Více než Houseova poděkování jsou ale důležitá další čísla. Ke stejnému datu se skrze PS Store a kamenné prodejny prodalo 270,9 milionů kopií PS4 her. Stejně jako v případě prodejů konzolí dochází i k nárůstu prodejů her v poměru na jednu konzoli. Zatímco v lednu 2015 připadlo na jednu konzoli 4,42 prodaných her, letos už je to 6,77. V Sony si třeba pochvalují prodeje Uncharted 4 - během prvního týdne se prodalo 2,7 milionů kopií.

zdroj: Archiv

Jak si vede PlayStation 4 v rámci absolutních prodejních čísel? Sice je nejrychleji prodávanou konzolí PlayStation, ale aby své předchůdce předehnala v celkových prodejích, bude se muset ještě snažit. Absolutní prvenství patří PlayStation 2 se 158 miliony prodaných konzolí za 16 let. PS3, která zápasila s konkurencí v podobě X360, se od roku 2006 prodalo 85 milionů kusů, takže má PS4 solidně nakročeno ji v horizontu dvou let dohnat. Stejné je to s pokořením první PlayStation konzole, které se prodalo 104 milionů kusů. Uvidíme, co udělá s prodeji PS4 říjnové vydání (viz článek) PlayStation VR...

Nejnovější články