Na Steamu loni vyšlo přes 3 tisíce nových her, ale příval novinek už zpomaluje
zdroj: tisková zpráva

Na Steamu loni vyšlo přes 3 tisíce nových her, ale příval novinek už zpomaluje

5. 1. 2016 16:16 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Steam Spy, chytrá stránka, co pracuje s daty na veřejných účtech na Steamu, učarovala mnoha vývojářům, analytikům i běžným uživatelům. Přehrabování se v číslech a statistikách totiž přináší zajímavá zjištění. A přestože nejde o oficiální čísla od Valve a jsou tedy nutně zatížená statistickou chybou, Steam Spy ukázala už několikrát, že se její výpočty od reality výrazně neliší. Čím více podkladů navíc služba zpracovává, tím menší jsou statistické výkyvy. Dá se tedy říci, že aktuálně zveřejněná analýza roku 2015 nabízí zajímavý pohled na vývoj Steamu, který během vánočních slev (konkrétně 3. ledna) opět překonal rekord v počtu naráz připojených uživatelů - nově se jejich počet zastavil na čísle 12 332 000.

Tvůrce a provozovatel Steam Spy Sergej Galjonkin hned na začátku své roční statistiky poznamenává, že jde o odhady vytvořené pomocí statistické analýzy a nejsou tedy stoprocentně přesné. Hned na to ale prezentuje data, u nichž je jasné, že nemusí být přesná na jednotky. Kupříkladu loni vyšlo na Steamu zhruba 3000 her, což je oproti 1900 z roku 2014 značný nárůst. Nicméně, hned v další statistice, která mapuje vydávání her po měsících ukazuje, že trend růstu počtu nových her se od srpna loňského roku postupně zpomaloval a v prosinci se úplně zastavil. Galjonkin to komentuje slovy „indiepocalypsa se nekoná, můžete se přestat strachovat.“ Naráží přitom na obavy nezávislých vývojářů, že Steam je zahlcený hrami a jednotlivé tituly mají problém, aby si jich, bez ohledu na kvalitu, všiml dostatek hráčů. Pozastavení nárůstu vydávaných nových her ale neznamená, že už není Steam zahlcený, podobně jako v případě iOS a Android platforem.

zdroj: Archiv

Nepřekvapivě se nejvíce her prodalo v prosinci, kdy na Steamu probíhají velké slevy, ale druhým „nejprodávanějším“ měsícem je duben, za což může jarní vlna vydání titulů s nákladnou propagací v čele s Grand Theft Auto V.

Mezi nejvýhodnější měsíce k nákupu her na Steamu patří prosinec a červen, kdy probíhají velké slevové akce, což vidíte i na grafu průměrné ceny a průměrné slevy her v průběhu měsíců. Nejde však o překvapivé zjištění, spíše o potvrzení, že Steam Spy pracuje s daty správně.

Další z údajů říká, že trh na Steamu měl v roce 2015 hodnotu 3,5 miliardy dolarů. Jde však o číslo stojící na vratkých nohách. Jak přímo autor statistiky poznamenává, ne všechny hry na Steamu byly prodané přes Steam (někteří vývojáři říkají, že až třetina příjmů pochází od prodejců mimo Steam) a tak všechny peníze nepřichází na účet Valve. Navíc statistika pracuje s průměrnou slevou a průměrnou slevou při počtu vlastněných kusů, ale hlavně Steam Spy začal fungovat až v dubnu, takže třetinu částky dopočítává. To už vytváří natolik velkou statistickou odchylku, že je třeba údaje o celkové sumě za prodané hry brát s hodně velkou rezervou.

zdroj: YouTube

Naopak poměrně jasný obrázek si můžete udělat z tabulek, které se věnují nejprodávanějším titulům za jednotlivé měsíce. V čele jsou skoro vždy velké a „drahé“ hry, které tvoří většinu příjmů v daném měsíci. Samozřejmě ve statistice nejsou započítaná DLC a příjmy z mikrotransakcí, takže nejde s jistotou říci, která hra vydělala daný měsíc nejvíc. Lze ale vysledovat trend, jaké hře se daný měsíc vedlo na Steamu nejlépe. Je třeba zdůraznit na Steamu, protože by bylo chybné vztahovat statistiku na konzolový trh, ale i na PC trh, kde má Steam konkurenci v podobě alternativních platforem digitální distribuce jednotlivých vydavatelů (GOG, Origin, Uplay) – vidět je to hlavně u třetího Zaklínače 3, protože se spousta tisíc kopií namísto Steamu prodala právě přes GOG.

Ve zbytku příspěvku se dozvíte, že podle Steam-Spy patří mezi nejúspěšnější hry v roce 2015 na Steamu Grand Theft Auto V, Fallout 4, Counter-Strike: Global Offensive, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Rocket League, ARK: Survival Evolved či Zaklínač 3: Divoký hon – záleží na tom, zda posuzujete podle odhadovaných celkových výdělků, nebo podle odhadovaného počtu kusů. Každopádně, pokud se rádi prohrabujete statistikami, vrhněte se na článek, který vás nasměruje i ke statistikám prodejů v rámci států a dalším Galjonkinovým analýzám.

Nejnovější články