Tým kolem Final Fantasy XV se ohlíží za dekádou vývoje jediné hry
zdroj: tisková zpráva

Tým kolem Final Fantasy XV se ohlíží za dekádou vývoje jediné hry

26. 5. 2016 10:44 | Video | autor: Aleš Smutný |

Je skoro až neuvěřitelné, že se nekonečná sága vývoje Final Fantasy XV blíží svému konci a hra vyjde 30. září na PS4 a Xbox One. Asi hlavní zásluhu na tom, že se poslední změny v tvůrčím týmu ujaly a vývoj se v uplynulých dvou letech pohnul vpřed, má Hadžime Tabata, který se z pozice spolupracujícího poradce přesunul do role šéfa celého vývoje. Není proto překvapivé, že má Tabata hlavní slovo v prvním dokumentu ze série věnující se dekádě vývoje této hry.

Ačkoliv video začíná relativně obecnými prohlášeními, které asi nesmí chybět v žádném monologu člověka v jeho postavení, Tabata a jeho kolegové velmi brzy přejdou ke konkrétnějším věcem, jež se vývoje týkají a to především v kontextu odkazu celé série. Pro pochopení toho, proč se ve videu tolik mluví o tom, jak je tým zformován je třeba zdůraznit, že hlavním přínosem Tabaty byla celková restrukturalizace studia, jež v jednu chvíli přerostlo do skoro třísethlavého molochu, který ale se hrou nedokázal skoro vůbec pokročit.

Tabata k projektu přešel s tím, že není možné dál hru odkládat a musí se zastavit experimentování s novými technologiemi – a především se nesmí stát to, že hra prošvihne konzolovou generaci, na níž vzniká, což se přesně stalo s PS3, kde měla původně vyjít, tehdy ještě jako Final Fantasy Versus XIII. Když Tabata mluví o tom, že má za sebou zkušený tým, reflektuje se v tom i fakt, že k sobě stáhl část „svých“ lidí z Final Fantasy Type-0, která byla jeho předešlým projektem. Ostatně, na podobně FFXV je toto hodně vidět, především v akčním pojetí soubojů.

Právě ke změnám se váže část videa. Tvůrci tam naráží na fakt, že oproti prvním hrám ze série s sebou moderní grafika nese výhody i nevýhody. Původní pixelaté postavičky z prvních her nabízely obrovský prostor pro hráčskou imaginaci, kdy jste si podvědomě dosazovali vlastní představu podoby svých hrdinů. To teď není možné a Tabata jasně říká, že je to svým způsobem ztráta, ale o to větší odpovědnost leží na bedrech studia, které musí do detailu vytvořit podobu hlavních hrdinů. S tím se ovšem pojí i fakt, že tak mohou designéři vtisknout každé postavě mnohem detailnější osobnost, která se odráží v její tváří, oblečení, stylu, jizvách. To vše vytváří určitý koncept toho, jak danou postavu vnímáte.

Další vztah směrem k minulosti se týká konceptu některých monster. Tým se v některých případech rozhodl oživit 2D monstra, jež pro první díly vytvořil Jošitaka Amano, slavný ilustrátor a designér, který stál za konceptem postav až do devátého dílu. Je zajímavé sledovat porovnání původních pixelových monster, s nimiž jste se bili v tahových bitvách a současnou, inspirovanou, podobu v otevřeném světě FFXV. V osmiminutovém videu najdete několik dalších postřehů z celého týmu. Final Fantasy XV vyjde 30. září na PS4 a Xbox One a do té doby uvidíme ještě několik podobných pohledů do zákulisí.

Nejnovější články