Speedrunner prosvištěl Fallout 3 od začátku do konce za 24 minut
zdroj: Foto: Bethesda

Speedrunner prosvištěl Fallout 3 od začátku do konce za 24 minut

1. 7. 2014 12:57 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Speedrunning, tedy procházení her na čas, pokud možno s pomocí chyb ve hře, je samostatná herní disciplína, co nemá s užíváním si hry mnoho společného. Někteří hráči ale dovedli probíhání na čas v jednotlivých titulech do skutečného mistrovství a jedním z nich je i BubblesDelFuego. Zvládl třeba proběhnout Fallout 3 za 23 minut a 55 vteřin, čímž stanovil v případě hry od Bethesdy nový rekord.

Jak je ze záznamu patrné, využívá hráč rozličných glitchů, primárně pak load clipping pro probíhání pevnými překážkami. Nicméně i postavu si vytvořil tak, aby s ní proběhl nepřátelskou palbou.

Nutno říci, že předchozí rekord držel také BubblesDelFuego, jej jen nyní vylepšil o 25 vteřin. Další pokusy odloží na neurčito, dokud se buď neobjeví nový prostředek pro výrazné snížení času, nebo pokud jej někdo nepřekoná.

Nejde ale jen o Fallout 3, speedunneři se řítí napříč zvolenými hrami neustále. Distortion 2 kupříkladu před dvěma týdny předvedl, že lze proběhnout Dark Souls II za 17 minut, samozřejmě opět za masivního použití chyb ve hře. Ale o to ve speedrunu jde a dá se říci, že jsou podmínky pro všechny stejné, protože všichni mohou využívat stejných chyb. Pokud jste se s Dark Souls II trápili desítky hodin, můžete se podívat, jak to šlo zařídit mnohem rychleji.

A do třetice ještě jeden speedrun. Super Mario Bros. je hra, v níž se světový rekord měří i na setiny sekundy. Speedrunner LordSaradoc v emulátoru vytvořil nový rekord s časem 4 minuty, 57 vteřin a 69 setin. Posunul tím metu nejlepšího času o celou půlsekundu! Kdybyste se pak do téhle disciplíny chtěli pustit sami, mohou vám pomoci třeba stránky Speed Demos Archive.

Nejnovější články