Pomozte českým vývojářům domů z řeckého vězení
zdroj: tisková zpráva

Pomozte českým vývojářům domů z řeckého vězení

17. 11. 2012 17:42 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Zamítnutí odvolání proti obvinění ze špionáže a propuštění na kauci bylo ranou nejenom pro Martina Pezlara a Ivana Buchtu, ale i pro jejich rodiny. Po dvou měsících čekání na konec stávky řeckých soudů, během nichž zjevně rostla naděje, že se vše s pomocí českých úřadů vysvětlí a oba vývojáři se budou moci vrátit domů, přišlo rozhodnutí, které mění celou situaci. Prozatím k horšímu, protože sebralo oběma vývojářům hmatatelnou naději, že se brzy vrátí domů. Zároveň však aktuální vývoj znamená zvýšenou pozornost médií i celé herní komunity, což by mělo vyústit v tlak na české úřady, aby se případu angažovaly mnohem více, než doposud.

Zatímco otcové obou vývojářů vyráží znovu do Řecka, aby své syny osobně podpořili v nelehké situaci, jak se dozvíte z reportáže ČT, snaží se právní zástupkyně obou rodin, JUDr. Dagmar Raupachová, oslovit premiéra Petra Nečase a jednala už i s prezidentem ČR Václavem Klausem. Případem by se podle ní měla zabývat i samotná vláda (viz otevřený dopis). Ministerstvo zahraničních věcí ČR v mezičase připravuje další odvolání a zapojuje se i česká herní scéna.

Jednak sdílením všech dostupných informací, potažmo jejich šířením do různých koutů světa, ale též plánovanou demonstrací. Přesný termín konání demonstrace bude oznámen počátkem týdne, ale už nyní se můžete zapojit do dedikované facebookové skupiny, kde najdete další užitečné informace o tom, jak se účelně účastnit snahy o propuštění Ivana s Martinem.

V mezičase sledujte anglicky psaný web www.helpivanmartin.org, který shromažďuje veškeré informace a mediální výstupy ohledně případu, nabízí možnost podepsat petici a uvádí seznam zástupců v EU, které je možné oslovit s žádostí, aby se případem rovněž zabývali (seznam českých europoslanců najdete zde). Ať už uděláte cokoli, bude to lepší, než nedělat nic a jen plakat nad rozlitým mlékem.

Celý případ si můžete připomenout v sérii našich článků zdezdezdezdezde. Případně jsou všechna doposud známá fakta uvedena v angličtině na www.helpivanmartin.org.

Nejnovější články