PC verze Grand Theft Auto V z vás udělá s Rockstar editorem režiséra
zdroj: Foto: Rockstar Games

PC verze Grand Theft Auto V z vás udělá s Rockstar editorem režiséra

9. 4. 2015 11:52 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Už jen pět dní a je tady PC verze Grand Theft Auto V. Konečně. Že bude mít PC verze pár vychytávek, kvůli kterým se některým z nás vyplatilo čekání potvrdili zástupci Rockstar North. Kromě očekávaných věcí jako jsou široké množnosti úprav grafiky tak, aby výkon odpovídal vašemu stroji, se mezi největší bonusy řadí takzvaný Rockstar editor, díky němuž si budete moci nahrávat ve hře filmečky s opravdu širokými možnostmi editace.

Je jasné, že Rockstar strávil velkou část extra času na přípravu PC verze optimalizací nastavení. „Chtěli jsme, aby hra běžela na na širokém spektru hardwarových sestav. … Je zde před 25 parametrů, které můžete upravovat a optimalizovat tak kvalitu grafiky i výkon. Když ji poprvé spustíte, automaticky se optimalizuje podle vaší sestavy, ale pak už máte vše plně ve své kompetenci.“ To ale není nic šokujícího, to od tak dlouho dělaného portu na PC prostě očekáváte. Je ale hezké, že si dali tvůrci extra záležet na tom, aby hra (snad) plynule běžela i v 4K rozlišení a 60 FPS, byť se toto bude týkat jen zlomku uživatelů.

Mnohem zajímavější, než konstatování, že hra bude mít šoupátka v Options (viz obrázek pod odstavcem) je zakomponování Rockstar editoru, který představuje mohutně vylepšenou verzi video editoru ze čtyřky. Nepůjde jen o nahrávání toho, co se zrovna ve hře děje, Rockstar editor spíše představuje takové malé, šílené filmařské studio z Los Santos. Blíže to vysvětluje John Macpherson, šéf designu z Rockstaru. „Zvýšili jsme počet možností, jak můžete pracovat s rychlostí přehrávání, hloubkou pole, různým umístěním kamery, filtry apod. Podobně rozšířená je správa zvuku v hráčských filmech. Můžete přidávat a editovat několik stop z herního rádia najednou, můžete pracovat se soundtrackem ke hře a také vybranými skladbami ze hry a dokonce i reklamami.“

Grand Theft Auto V (next-gen) zdroj: tisková zpráva

Editor bude mít k dispozici i režisérský mód, který vám umožní doslova vybírat herecké obsazení. Čím déle budete hrát, tím více se rozšíří váš herecký ansámbl, protože budete do scén moci použít jakoukoliv postavu ze hry včetně postav z Heistů, z ulice a dokonce i zvířata. Čím více toho odehrajete, tím víc herců se nabídne. V režisérském módu jim můžete dát specifické dialogy a nebo kontextuální činnosti, což znamená, že je prostě můžete režírovat jak chcete. Mód vám umožní měnit noc a den, modifikovat status Wanted a třeba i věci jako hustotu chodců na ulici. A aby toho nebylo málo, k ruce budete mít pár cheatů, které vám umožní ještě více realizovat své režisérské choutky.

Až dáte plně prostor svému vnitřnímu Spielbergovi nebo Cronenbergovi, výsledný film můžete rovnou nahrát na video, přičemž Rockstar bude podporovat komunitní soutěže apod. Co se týče vydávání dalších updatů a DLC, studio se prý bude snažit o simultánní vydání na PC i konzolích, nicméně ne vždy to půjde, byť důvodem nebude ani tak, že by PC mělo být opožděné, ale že některá z konzolí dostane u některého obsahu třeba přednost před zbytkem platforem.

zdroj: Archiv

Jakkoliv mne samotné Grand Theft Auto V na PC už nechává poměrně chladným (hereze, vím), co mne naopak velmi zajímá, je samotný editor, respektive klipy, které v něm hráči natočí Už z konzolových verzí vznikala spousta více či méně zábavných scének a událostí z „každodenního života,“ ale Rockstar editor nabízí mnohem větší potenciál. Když bych chtěl být idealistickým vizionářem, úplně si představím znovuoživení herních machinim, kdy hrdinou bude třeba nešťastný policajt, který musí krotit Los Santos a nebo syrově realistický příběh farmáře, který se vydá na svém traktoru do víru velkoměsta, nebo příběh zdivočelého prasete, nebo...

Nejnovější články