Nové funkce Steam ovladače rozšiřují možnosti ovládání řady her
zdroj: tisková zpráva

Nové funkce Steam ovladače rozšiřují možnosti ovládání řady her

11. 12. 2015 14:37 | Téma | autor: Adam Homola |

Současná verze Steam ovladače je sice označeována za finální, ale s ohledem na množství updatů jde spíše o hardwarový ekvivalent předběžného přístupu. Valve společně s komunitou hráčů přinesla v nedávných týdnech několik poměrně důležitých věcí, které rozšiřují možnosti ovládání různých her. Vývojáři tak připravili speciální stránku na Steamu, kde nedávná vylepšení vysvětlují.

První "novotou" je gyroskop, respektive ovládání first person her s jeho pomocí. Za to dává Valve kredit komunitě, která s tímto hodně zvláštním, ale zřejmě funkčním ovládáním přišla sama od sebe. Konkrétně lze použít trackpad na rychlé pohyby, zatímco na přesné ovládání použijete gyroskop - s ovladačem tedy fyzicky pohybujete a společně s tím se pohybuje zaměřovač.

Jak funguje zaměřování pomocí gyroskopu společně s pohybem přes trackpad uvidíte například na tomto videu z Counter-Strike: Global Offensive nebo tady z Dead Space 2. Jedním z nedávných přídavků byla i funkce mouse-like joystick. Díky ní se prý výsledný efekt velmi přibližuje rychlosti a přesnosti míření s myší, ale používáte trackpad. Za tuhle metodu Valve děkuje uživateli NeoGAFu.

Hráči nejen akčních RPGček zase pro změnu uvítají funkci mouse regions, díky které můžete namapovat celý trackpad na jednu konkrétní část obrazovky. Lze tak jedním celým trackpadem ovládat například jen minimapu apod. Na mouse regions v praxi se můžete podívat na tomto videu z Torchlight II, kde jasně vidíte jak hráč používá omezenou oblast na pohyb postavy.

zdroj: Archiv

Touch menu by zase mělo potěšit hráče, kteří používají vlastní hotkeys. Valve pro ně navrhla touch menu, které reprezentuje kompletně upravitelné rozhraní. Do něj si můžete nasázet až 16 tlačítek a mít taky všechny nebo většinu hotkeys v jednom menu.

Příjemně zní také configuration travelling, tedy možnost zaregistrovat svůj Steam Controller do Steamu a pak si vlastní konfiguraci stáhnout na jiném účtu na Steamu - ideální pro případy, kdy si chcete zahrát kooperaci s kamarádem u něj doma, ale se svojí konfigurací. Configuration travelling zatím ještě není hotová, ale první verze bude k vyzkoušení v nadcházející betě Steam klienta.

Valve prý potěšilo jak se Steam Controller chytil u uživatelů HTPC a tak jim hodlají vývojáři naslouchat a vydat několik funkcí na základě feedbacku. Jednou z už vydaných je třeba speciální konfigurace Steam Controlleru pro desktop, včetně přiřazení tlačítek pro mediální funkce (přehrát, pozastavit, ovládání hlasitosti apod.).

V další verzi bety klienta Steamu přibude také podpora sdílení konfigurací i pro hry, které nejsou na Steamu. Stačí si jen takovou hru přidat do vaší Steam knihovny a můžete pro ni stahovat uživatelské profily pro ovladač a sdílet ty vaše. Praktické například pro World of Warcraft, Diablo a další.

Poslední novinkou je controller HUD, tedy možnost nechat si na obrazovku vyjet speciální zobrazení ovládacího rozhraní - toho, co ovladač registruje a jak vlastně ve hře funguje. Dobře je to vidět na již zmíněném videu z Torchlight II. Tvůrci controller HUD přidali, aby se mohli v některých komplexnějších schématech hráči lépe vyznat.

Na videu někde okolo se také můžete podívat na stoprocentně automatizovanou výrobu ovladačů u Valve, kdy na ovladače v žádném procesu výroby nesáhne lidská ruka.

Nejnovější články