Mafia - exkluzivní videoreportáž
zdroj: tisková zpráva

Mafia - exkluzivní videoreportáž

29. 8. 2002 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Navštívili jsme brněnské sídlo Illusion Softworks a natočili tam pětiminutovou videoreportáž, ve které hovoří hlavní designér Dan Vávra o vzniku Mafie a vše doprovází spousta ukázek přímo ze hry.

Autor: jd
Publikováno: 29.srpna 2002


 Konečně na světě
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po dlouhých měsících oddalování nyní konečně nastal ten slavný okamžik, kdy se krabice se třemi zlatými plackami s nápisem MAFIA dostala na pulty obchodů po celých USA. Zájemci o tuto akčně-závodní pecku sídlící v jiných světových lokalitách si na ní musí ještě nějaký čas počkat - například v Německu vyjde Mafia 6.září a u nás v kompletně české verzi někdy v polovině září. Na webu JRC můžete využít speciální nabídky, kdy pokud si hru od nich předobjednáte, dostanete ji až domů expresní službou DPD zdarma hned, jakmile vyjde. Petr Vochozka z brněnských Illusion Softworks nám ke statusu Mafie v ČR dnes poslal následující zprávu:

Česká verze je částečně odlišná od anglické (snad lepší :) Finální datum vydání MAFIA CZ zatím není jisté, nebude však opožděno oproti anglické verzi o více jak 1-2 týdny. Předpokládáme, že naše naděje a úsilí vložené do hry se vyplatí, zatím máme první tři recenze: PC Zone UK 92%, PC Action DE (v Německu mají hodnocení o 10% přísnější) 92%, Computer and Video Games UK 9/10 (v noci na dnešek vyšly vcelku pozitivní dojmy na americkém GameSpotu - pozn.ed.).

 Zatím bez multiplayeru
Jak nám také Petr Vochozka potvrdil v telefonickém rozhovoru s Kate, nakonec se naplnily dřívější zvěsti (info), neboť Mafia neobsahuje v základní krabicové verzi podporu multiplayeru a to ani dříve avizované závody na okruzích. Podle jeho slov by doladění síťové hry pozdrželo současné vydání, ale je prý možné, že multiplayer bude do hry přidán později formou patche, i když to zatím nemohou slíbit. Jistě také záleží na postoji distributora Take 2, jestli se třeba nerozhodne nechat tuto vlastnost hry až pro případný datadisk nebo pokračování Mafie - to však ukáže až čas a první prodejní výsledky v zámoří...

Zvětšit Zvětšit Zvětšit

 Exkluzivní videoreportáž
Nyní ale přistupme k tomu, co pro vás máme nachystáno již dlouho a tím je exkluzivní videoreportáž o celém vzniku hry Mafia: City of Lost Heaven. Tu jsme s kameramanem Tiscali Davidem Hegerem natočili v brněnském sídle Illusion Softworks už na jaře, ale její vydání jsme si schovávali až na dobu, kdy bude skutečně jisté, že se hra dostane na domácí trh co nevidět.

Pětiminutové video je kvůli lepší dostupnosti rozděleno do dvou částí po dvou a půl minutách a jeho hlavní náplní je zajímavé povídání hlavního designéra Mafie, Dana Vávry z Illusion Softworks. To místy doplňují ukázky přímo z našeho hraní, které ovšem vzhledem k době natáčení nemusí nutně reprezentovat finální vzhled hry.

 Obsah první části
V prvním dílu reportáže hovoří Dan Vávra mimojiné o tom, jak probíhalo veřejné betatestování v dubnu nebo čím se zabývali v závěrečných fázích vývoje hry (vkládání hudby do animací, úprava drobných nesrovnalostí, vytvoření nejlepších časů na okruzích atd.). Také se zde dozvíte, čím se odlišuje česká verze Mafie od té anglické, jako například cenzurou vulgárních výrazů apod.

Ze samotné hry v této části videa uvidíte rodinnou sešlost se zadáním jedné z úvodních misí, nástup pasažera do dobového taxíku, jak hlavní hrdina nerespektuje zákaz kouření během čekání na své komplice u benzínové pumpy, průjezd okolo tramvají z netradičního pohledu kamery na kapotě vozu a krátkou přestřelku na střechách domů.

Download první části videoreportáže (17 MB nebo 5 MB, DivX)

Zvětšit Zvětšit Zvětšit

 Obsah druhé části
Druhá část videoreportáže je podle mého názoru ještě o něco atraktivnější a Dan Vávra v ní mluví o propracovaném fyzikálním modelu aut, který nemá v současných hrách pro PC obdoby - například o tom, že při nárazu vozů do něčeho se zraní i hráč nebo o jejich rychlosti, která odpovídá skutečným automobilům z 30.let. Dále zjistíte, proč byla česká verze Mafie pracnější na udělání a kdo se podílel na jejím dabingu, konkrétně kdo ho režíroval a kdo namluvil hlavní postavy (Marek Vašut, Antonín Molčík). Nakonec Dan Vávra vyjadřuje své uspokojení nad kvalitou české verze hry, na kterou se podle jeho slov opravdu vyplatí počkat, neboť je prý mnohem lepší než ta anglická.

No a přímo ze hry ve druhé části videa spatříte nebezpečný smyk taxíku a nelibost nad tímto stylem jízdy u přítomného pasažéra, havárii v zatáčce na závodním okruhu ve speciálním herním módu Mafie, čekání na nadzemku a pohled z jejího okna během jízdy (toto dosud nebylo v žádném jiném traileru k vidění), vyvolání paniky, přestřelku uvnitř hotelu, úprk z hořící budovy oknem a efektní dopad hlavního hrdiny na střechu.

Download druhé části videoreportáže (18 MB nebo 7 MB, DivX)

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Věříme, že se vám budou obě videoukázky líbit a že si jejich shlédnutím alespoň částečně ukrátíte čekání na českou verzi Mafie zhruba do poloviny září. Tímto bychom také chtěli poděkovat Petrovi Vochozkovi a Danovi Vávrovi za umožnění pořízení reportáže v brněnských kancelářích Illusion Softworks.

Stáhněte si: Nejstarší trailer (16 MB), E3 2001 trailer (29 MB), Gameplay videa 2x (8 MB a 2,5 MB), Videa 4x (3 MB - 6 MB), TV trailer (1,5 MB), Video 1.mise (2 MB), GameStar video (5 MB nebo 13 MB), Screenshoty 142x

Související články: První dojmy z prezentace hry (11/2001), První rozhovor (6/2000), Druhý rozhovor (9/2000), Novinky

 
jd
připravil: jd


 
 

Nejnovější články