Hry zdarma: staňte se predátorem, doktorem a pilotem papírových vlaštovek
zdroj: tisková zpráva

Hry zdarma: staňte se predátorem, doktorem a pilotem papírových vlaštovek

7. 1. 2017 12:45 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Přehled nejlepších freewarovek poslední doby si posvítí především na hry za padouchy. Ve Feral vyzkoušíte život pseudolva, uvnitř hry Winds of Revenge budete strefovat vlaštovky do hlavy, jen tak mimoděk také demaskujeme nový herní subžánr a představíme stylovou akci z Divokého západu.

Feral (download)

Džungle je plná nejroztomilejších stvoření, které jenom čekají, až se jim v roli predátora dostanete na kobylku. Premisa ročníkového projektu sedmi studentů Supinfogame využívá nepříliš viděného hraní v rámci zvířecí říše - fiktivní džungle se stane vaším lovištěm i zde. Feral má ovšem oproti několika málo konkurentům (Tokyo Jungle) podstatnou výhodu ve svém grafickém zpracování, které působí nadmíru profesionálně.

Slibná premisa a hezké zpracování ale neznamenají, že je Feral dokonalý titul. Právě naopak. Hru trápí celá řada bugů, nedá se hrát bez ovladače (?) a hratelnost samotná postrádá určitý... tahák. Důvod, proč pokračovat dále. Jde však teprve o demo. Pokud tvůrce ze Supinfogame napadne, že by jistý systém progrese vašich schopnosti a nějaký příběh (třeba o zatoulaném mláděti nebo tak něco) mohly hráče udržet u obrazovek dále, možná se s Feral ještě jednou potkáme v plnohodnotné recenzi.

Doctor Swiperson (download)

Multiplatformní Doctor Swiperson není dobrá hra. Moment, ještě nepřeskakujte! Ačkoliv je totiž Dr. Swiperson poněkud nedopečený titul, pořád jde o pozoruhodný nápad, který navíc velmi dobře ilustruje možná se rodící nový herní žánr. Pojďme ale popořadě.

V Doctor Swiperson je vašim úkolem diagnostikovat nekonečnou řadu pacientů. Každá náhodně generovaná osoba s bizarními kombinacemi povolání i identity vám sdělí trojici symptomů ("Všude zvracím", "Nemám teplotu", "Měl jsem pizzu") a je na vás, jestli během pár sekund na každého z nich odměníte antibiotiky či nikoliv.

Tenhle titul je primárně určený pro mobilní telefony (existuje i Windows verze), kde by Doctor Swiperson mohl při daleko větším množství variací velmi dobře fungovat jako zabiják času. Momentální verze bohužel ztrácí po pěti minutách náboj, poněvadž symptomy se stále dokola opakují.

Podobně jako v Reigns však uvnitř Doctor Swiperson tiká i nějaké simulační jádro, v tomto případě rostoucí odolnost bakterií na antibiotika - hra ostatně vznikla během game jamu s touto tématikou. Lze si tak snadno představit, že Doctor Swiperson jen nabízí základ něčeho budoucího - lepšího, většího, rozmanitějšího. Obě hry (Doctor Swiperson a Reigns) jsou totiž tak trochu (na kost zjednodušenými) strategiemi. Možná, že právě na podobné novátorské pojetí segment strategií čeká...

doctor zdroj: Vlastní foto autora

Tenebra (download)

Pokud od her vyžadujete přísně racionální jádro, pak můžete následující dva odstavce ladně přeskočit - Tenebra je totiž hororový titul, který hraje na strunu walking simulací zahalených oparem metafor. Ostatně už základní popis je vágnější než motivační rady do života: cílem je "hledat stopy toho, kdo stojí za děsivou vlnou vražd a násilí". To v praxi znamená pochodování potemnělým černobílým světem, vyvedeným v Source Enginu, kde občas zmerčíte prazvláštní fotografii nebo na vás vyskočí monstrum.

Ačkoliv hra nenabízí moc "tradiční" hratelnosti, zhruba půlhodinová Tenebra funguje jako ideální navozovač atmosféry - její tvůrce Ivan Simoncini se primárně inspiroval němými filmy, je však znát i styl značky Silent Hill. Výsledek nedává valný smysl, to však v tomto případě není nutné - Tenebra je příkladem hororu, ve kterém na demaskující odhalení nikdy nedojde, a proto dovede tak dobře postrašit. Skutečnost, že za tento vrchovatě subjektivní zážitek nemusíte zaplatit, je jenom třešničkou na dortu.

Winds of Revenge (download)

Pokaždé, když světlo světa spatří zcela nový koncept puzzle hry, je to fascinující podívaná (obvykle doplněná proklínáním sebe sama, proč něco tak jasného nenapadlo zrovna vás). Winds of Revenge je jednou z takových her - v jádru jde o leteckou simulaci, ve které však pilotujete papírovou vlaštovku s cílem trefit do hlavy nadřízené.

Jak vám nejspíše došlo, vlaštovka samozřejmě nemá aktivní pohon, prvním oříškem (vlastně podobným něčemu jako first-person Angry Birds) je proto jenom úhel a síla jejího vrhu směrem k cíli. S každým dalším headshotem se ovšem prostředí začíná komplikovat. Přibývají překážky a nutnost strefit cíl mimo přímé zorné pole (díky zapínání/vypínání vzduchotechniky a ventilátorů) příjemně škodolibou hru brzy přemění ve velmi zajímavou demonstraci nového pojetí prostorových rébusů. Bylo by příjemné, kdyby pětičlenný tým rozvedl zhruba půlhodinovou ukázku do plnohodnotné hry.

Help! (download)

Když se to vezme kolem a kolem, videohry a střílečky zejména jsou si obvykle podobné jako vejce vejci. Snad s výjimkou černobíle-barevného Saboteura a pixarovského Overwatche mě vlastně z poslední doby nenapadá titul, který by se snažil o výraznou stylizaci namísto snahy přiblížit se realitě. HELP!, prototyp izometricky viděné westernové akce, vytvořené studentem během dvou dnů v Cologne Game Lab, proto sbírá kladné body už za svůj netradiční vzhled. Celá hra totiž vypadá podobně vybledle, monochromaticky a sépiově jako prastaré fotografie z 19. století.

Je zvláštní, jak něco tak banálního může ovlivnit celkový zážitek. HELP!, se svou westernovou zápletkou o únosu vaší "holky" bandou pirátů (!), platí za solidně vyladěnou akci. Herně však není po boku mnoha freewarovek ničím výjimečný: panáci za panáky vám jdou po krku, mapa se plní kusy kraviček a možná se dočkáte i konce hry! Je to však solidní dynamika, ladné ovládání a perfektní stylizace, co z HELP! dělá žánrově čistou záležitost, které rádi obětujete pár minut vašeho času.

help zdroj: Vlastní foto autora

Může se hodit aneb co zbylo na podlaze: 

Friender Bender - kooperativní závodní hra se zcela nekooperativní duší alias simulátor “Nemluvte za jízdy s řidičem”. Až čtyři hráči si totiž mohou zahrát “posádku” auta, kdy jeden řídí, zatímco zbylá trojice mu jeho snahu sebevražedně sabotuje. 

Triennale Game Collection - virtuální exhibice pro 21. Triennale International Exhibition má podobu kolekce pěti artově říznutých freewarovek. Osahejte si to nejlepší a nejdivnější od autorů Kentucky Route Zero nebo Plug & Play.

tankita zdroj: Vlastní foto autora

Ultimate Evil - tento "remake" Resident Evil z pohledu první osoby bych asi více ocenil, kdybych někdy hrál původní Resident Evil. 

Tankita - perfektní akční jednohubka plná zničitelného prostředí a voxelových tanků, která však nabízí jenom dvě mise. 

Fancy-Ass Tennis - HUMOREM na závěr je nedopečená variace Pongu, ve které hrajete tenis se stále absurdnějšími zbohatlíky.

Nejnovější články