„Herní“ román Ready Player One přepracuje do filmové podoby Steven Spielberg
zdroj: tisková zpráva

„Herní“ román Ready Player One přepracuje do filmové podoby Steven Spielberg

26. 3. 2015 14:05 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Pokud jste ještě neměli tu čest se sci-fi románem Ready Player One Ernesta Clinea, měli byste to urychleně napravit. Jde totiž o hold všem milovníkům videoher, především těch starých, průkopnických, který ale díky sci-fi zápletce dobře doplňují i mnohem aktuálnější prvky virtuální reality a MMORPG. V zahraničí Ready Player One u své cílové skupiny uspěl, u nás (protože vyšel i v českém překladu) snad také. Nicméně důležité je, že se nyní chystá filmová adaptace knihy a režie se nezhostí nikdo jiný, než Steven Spielberg.

Děj knihy se odehrává v roce 2044, kdy světová finanční a energetická krize zdevastovala globální společnost. Opiem lidstva se tak stává OASIS, virtuální realita, která hodně připomíná MMORPG. Pro hlavního hrdinu, outsidera ze slumů, se věci dají do pohybu ve chvíli, kdy tvůrce OASIS ve své závěti oznámí, že ve hře ukryl easter egg. Kdo jej najde, ten zdědí celé OASIS i peníze z něj plynoucí. Jenže najít tenhle ukrytý poklad nebude snadné, protože většina indicií se vztahuje k popkultuře konce 20. století a především hrám.

Nyní jen zkonstatuji, že Ready Player One je velmi zábavný titul, tím spíš, že patřím mezi generaci, na níž Cline cílil primárně. Víc o samotné knize si můžete přečíst v téhle recenzi. Samotný Cline nyní na svém Twitteru napsal: „Hádejte co. Steven Spielberg bude režírovat Ready Player One! A já dostanu infarkt.“ Pokud jste četli knihu, asi je vám jasné, co pro Clinea, který je mimochodem i scenárista, musí znamenat fakt, že se režie chopí právě Spielberg. Mimochodem, studio Warner Bros koupilo práva na zflimování už v roce 2010, rok před vydáním knihy!

Z technického hlediska se rozhodně máme nač těšit. Velká část knihy se odehrává v OASIS, což znamená, že nás čeká spousta filmového ztvárnění virtuální reality. Stejně tak ale bude muset Spielberg do filmu začlenit hry, o kterých kniha je a které hlavní hrdina hraje ve své cestě za odkrytím tajemství. Dá se samozřejmě čekat, že scénář filmu, jako obvykle, nedokáže obsáhnout celou knihu. Něco se bude muset obětovat, tím spíš, že Warner Bros nebudou mít práva na všechny uvedené filmy, hry, značky a ne všechna se dají snadno získat. Takže řezy budou asi nevyhnutelné.

I tak jde o skvělou zprávu, protože herní filmy nám pořád chybí. Tím nemyslím filmy podle her, ale filmy, které herní médium využívají ve vlastním kontextu a smyslu – jako to učinil třeba Scott Pilgrim. Ready Player One jde navíc ještě více na dřeň herní tématice. Tak doufejme, že se tématu Spielberg zhostí se ctí a vy si mezitím přečtěte původní román.

Nejnovější články