Filmový Dead Rising je malý experiment cílený na fanoušky
zdroj: tisková zpráva

Filmový Dead Rising je malý experiment cílený na fanoušky

1. 10. 2014 14:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Filmové adaptace her producenty v zámoří stále ještě netáhnou. Zčásti je to způsobeno tím, že Hollywood se začíná stávat obětí vlastních dogmat a ztrácí schopnost zkoušet něco produkčně nového, zčásti za to může i fakt, že herní filmy nikdy moc nevydělávaly a kvalitativně se nedrží příliš vysoko nad průměrem. Nedůvěru ve standardní distribuční proces tak dokazují i okolnosti vzniku filmové verze Dead Rising.

Pokud byste čekali nějakou rozmáchlou adaptaci, nechte si zajít chuť. Produkční společnost Legendary bere Dead Rising jako experiment s možnostmi digitální distribuce, která se skvěle osvědčila u původních seriálů jako Orange is the New Black či House of Cards. V oblasti filmu by mohla společně s digitálními technologiemi znamenat způsob, jak natočit a distribuovat levný filmy, u nějž nebude hrozit, že v klasické distribuci v kinech pohoří a uštědří tak ránu rozpočtu.

Dead Rising je tedy ukázkovým pokusem jak natočit zombie akci s trochu slavnějším herním jménem levně. Snímek bude nejprve distribuován skrze online distribuci Crackle a následně zamíří na DVD a další nosiče.

Podle režiséra Zacha Lipovskyho jde o výhodu. „Rozpočet sice bude menší, ale s méně penězi přichází větší svoboda. Nemusíme se podvolovat ratingové komisi, nemáme limity na délku filmu, nejsou tu pravidla. Pro Legendary jde o experiment. Přijímají všechny mé šílené nápady a jsem si jistý, že kdyby šlo o film za 100 milionů, vypadalo by to jinak.“

zdroj: Archiv

Lipovsky má pravdu, že není při tvorbě omezovaný marketingovými projekcemi, které kastrují nemalou část filmů s argumentem, že se musí vejít pod rating „od 18 let“, což nahrává mnohem větší tvůrčí svobodě a jakési nekorektnosti. V Dead Rising můžete svobodně nadávat, vraždit, krev může stříkat na všechny strany a nikdo nebude kroutit hlavou, že jde o scény pro cílovou skupinu nepřijatelné.

Je ale třeba si uvědomit, že volba Lipovskyho jako režiséra, je sama o sobě experimentem. Je to nezkušený režisér, který primárně působil jako odborník na digitální triky, a jeho největším režisérským počinem je film Leprechaun: Origins  (či jiná béčka pro stanici SyFy).

Odpovídá tomu i herecké obsazení Dead Rising, v němž je největším jménem Virginia Madsen, která hraje vedlejší roli. A bohužel se zdá, že jde o stvrzení, toho, že její už tak nijak zářná kariéra definitivně upadá. Hlavní roli dostal Jesse Metcalfe (Zoufalé manželky) a v obsazení najdete další ne moc známá jména jako Meghan Ory (Once Upon a Time) nebo Dennis Haysbert (24 hodin).

Neznamená to ale, že Dead Rising nemůže být zábavný krvavý film s malým rozpočtem. Lipovsky zkusí přijít s několika zlepšováky v rámci zombie žánru, které vychází z podstaty hry. „Co mám na Dead Rising rád je idea, že město samotné je izolované, ale svět kolem je v pořádku. Rodiny sledují při večeři u televize zombie apokalypsu jako kdyby to byl Super Bowl. Hodně se inspirujeme reálným světem a událostmi jako je hurikán Katrina, epidemie Eboly nebo i demonstracemi ve Fergusonu.“

Zároveň ale slibuje, že Dead Rising nebude nějakým extrémně vážný film a bude se snažit primárně oslovit fanouškovskou základnu. Snímek přebírá styl hry, tedy kombinaci absurdního humoru a dramatu, což je podle mě jediná šance, jak opravdu nějak prorazit v rámci žánru, kde bylo vymyšleno a provařeno už všechno. Hlavně kvůli Walking Dead. Moc šancí ale Dead Rising filmu nedávám. Asi jako chlapíkovi, který má v ruce jen nafukovacího krokodýla, a čelí stovce zombíků.

Nejnovější články