Desert Combat Battlefield 1942 - speciál
zdroj: tisková zpráva

Desert Combat Battlefield 1942 - speciál

11. 4. 2003 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Válka v Iráku se sice blíží ke konci, ale přídavný mod Desert Combat pro multiplayerový Battlefield 1942 nabírá na popularitě zejména díky obsažení moderní bojové techniky, kterou známe z televizních zpráv.

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 11.dubna 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jedna z nejlepších válečných her loňského roku Battlefield 1942 se již před časem dočkala oficiálního rozšíření v podobě datadisku Road to Rome. I přesto, že hra nepřišla s žádnými oficiálními editory, se již krátce po uvedení prvního dema začaly objevovat modifikace, které buď hru jako takovou o něco rozšířily, anebo (a to většinou) zaměnily stávající jednotky či jiné obejkty za jiné, případně jim ještě byly změněny parametry apod. Různých úprav je venku celkem dost (a stále se objevují nové) a jsou vesměs volně dostupné ke stažení. My se v tomto článku zaměříme na zatím nejhutnější přídavek s názvem Desert Combat.

 Obsah modu
Hlavní idea Desert Combatu je přinést vyznavačům Battlefieldu současnou bojovou techniku a válečné konflikty poslední dekády (Somálsko, Irák apod.), jak o tom píšou sami autoři a což dokládají i současně dostupné bojující strany v modu, tedy USA a Irák. Mod se již dříve objevil na webu ve dvou alfaverzích a nyní je venku čerstvá alpha 0.3, kterou jsme využili k sepsání tohoto stručného přiblížení hlavně pro ty, kteří o této modifikaci dosud neslyšeli.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Poslední verze odstraňuje chybky předchozích releasů a přináší zase něco navíc, přesto ale není vše zdaleka hotové. Zatím se nedočkáte opravdu nových map (až na jednu výjimku), vesměs jde o předělávky map původních, do nichž byla zasazena moderní bojová technika. Na další slibované přídavky si tedy budeme muset počkat do příštích verzí, nicméně už to, co se nabízí dnes, je velice hutné a zajímavé.

 Bojová technika
Jak je tedy patrné z předchozího odstavce, je stěžejní náplní Desert Combatu válečná výbava současnosti. Letadla, vrtulníky, tanky, bojová vozidla pásová i na kolech, současné střelné zbraně, mohutné létající bitevní letouny atd. Nebudu všechno vyjmenovávat, je to úctyhodný seznam, omezím se jen na vypíchnutí těch nejznámějších názvů. Apache, Hind, Black Hawk, Mig-29, Harrier, B-1B, F16, AC-130 Gunship - to jsou jen některé názvy vrtulníků a letounů, které ve hře najdete. Předpokládám, že právě stíhačky a vrtulníky asi budou tím největším magnetem pro každého hráče, ale určitě i mohutná létající pevnost si získá vaši úctu už svými kolosálními rozměry.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Z pozemních vozítek jmenujme třeba tanky M1 Abrams, T-72, dále známý Bradley, rakety SCUD, MLRS, dodnes velice oblíbený Humvee atd. Modernizaci pocítíte na vlastní kůži hned po sešlápnutí plynu, kdy ze strojů vymáčknete podstatně vyšší rychlost, než na jakou jste byli dosud v BF1942 zvyklí. A to nemluvím jen o stíhačkách, ale i o na pohled nemotorných pancéřovaných tancích.

 Povolání
Spolu s těžkou technikou přináší Desert Combat výběr z celkem šesti typů postav - Sniper, Assault, Anti-armor, Heavy Assault, Support a Special Ops. Všimněte si, že zde chybí medik, jehož roli zastupuje vojenská sanitka, do níž může kdokoli sednout, jezdit po mapě a léčit raněné a zůstává samozřejmě možnost využít lazarety a lékárničky, které se nacházejí sem tam v mapě. Za zmínku stojí i zajímavá schopnost assaulťáka stavět malé kamenné barikády, což je nový a zajímavý herní prvek. Všechny postavy samozřejmě používají známé moderní flinty jako M4, M16A2, Scorpion, AK-47, ale i raketomety, granáty, sniperky atd.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Mušky
Jelikož jde o rannou alfa verzi, nebuďte překvapeni, když sem tam narazíte na nějaký ten bug. Alfaverze slouží právě k jejich pořádnému otestování a vychytání chybek, které se během hry odhalí. Já mohu z vlastní zkušenosti doporučit spouštět hru přímo jejím zástupcem, a nepřepínat mezi herními mody až v menu Battlefieldu, což na mých počítačích vedlo většinou k pádu hry. Sem tam se mi stalo, že hra spadla při načítání mapy, ale v průběhu bitev už jsem podobné potíže nezaznamenal.

Občas se mi také nepodařilo z neznámého důvodu odlepit vrtulník od země, i když se vrtule točila a vše se tvářilo na to, že už bych vzlétnout měl. V takové situaci mi zase pomohlo z vrtulníku vystoupit a vrátit se zpět do kabiny. Při testování dedikovaného serveru jsem také zjistil, že se v jeho nabídce neobjevuje herní mod Search and Destroy, který by měl být součástí Desert Combatu a při vytváření hry přes její menu tam tuto položku najdete. Jsou to ale drobnosti, které jsou pro alfaverze běžné a autoři o nich jistě už dávno vědí a v dalším vydání je opraví.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Užitečné linky
Od vydání Desert Combatu 0.3 uplynulo sotva pár dnů a už jsou pro něj venku i další rozšíření, což svědčí o jeho obrovské popularitě u hráčské komunity, která je znásobena současným konfliktem v Iráku. Doporučuji navštívit třeba domovskou stránku Desert Combatu, anebo web BF1942.com, kde se dozvíte nejčerstvější info o dění okolo této hry a jejích modifikacích již hotových, ale i těch připravovaných.

Na posledně jmenované stránce upozorním i na sekci Resources - Editing v levém menu, kde najdete dostupné editační nástroje pro Battlefield, s nimiž můžete sami zkusit vytvořit nějakou vlastní úpravu, mapu apod. Rovněž v sekci Help se nachází přehled užitečných konzolových příkazů, což je dost podstatný zdroj, bez kterého se pořádný hráč anebo admin těžko obejde.

Tolik naše stručné seznámení s herním modem, který byl zvolen za nejlepší přídavek v loňském roce a který by měl každý fanda BF 1942 určitě alespoň vyzkoušet.

Stáhněte si: Desert Combat v0.3 mod (154 MB), Video, BF1942 patch v1.31

Související články: Battlefield 1942 recenze, Battlefield 1942: Road to Rome recenze, Novinky

 
Mickey Mouse
připravil: jd


 
 
Mickey Mouse

Nejnovější články