Členka Evropského parlamentu žádá zákaz prodeje Mafia II
zdroj: tisková zpráva

Členka Evropského parlamentu žádá zákaz prodeje Mafia II

18. 12. 2010 20:09 | Téma | autor: Petr Poláček |

Česká Mafia II se opět stala terčem protestů, tentokrát v prostoru Evropského parlamentu, kde se pro zákaz prodeje hry přimlouvala členka této instituce Sonia Alfano. A důvod? Její otec, novinář Beppe Alfano byl v roce 1993 popraven italskou mafií a Sonia na to konto „bojuje“ proti videohrám, které násilí a vraždy „trivializují“, jak uvádí Bloomberg.

Mafia II zdroj: tisková zpráva

Sonia Alfano, krom jiného také prezidentka asociace pro rodiny obětí Mafie, v interview na konto násilných her pracujících s mafiánskou tématikou pronesla: „Opravdu to bolí. Nemůžeme to dopustit, naše rány jsou pořád ještě čerstvé,“ narážela na svou osobní zkušenost se sicilskou mafií, která Soniu připravila o otce.

Ani první Mafia se ve své době nevyhnula v Itálii snahám o zákaz prodeje. A druhý díl už letos čelil protestům ze strany italsko-americké organizace UNICO, která vyobrazení Italů v Mafia II považovala za negativní a rasistické – bez úspěchu. Vydání hry se zabránit nepodařilo.

Zástupce Take 2, vydavatele Mafia II, reagoval stejně, jako na jakékoli podobné námitky, odvolal se na zobrazení podobného tématu ve filmech a literatuře - v těch oborech zábavního průmyslu, které se již etablovaly jako schopné zpracovávat závažná témata: „Mafia II vypráví sugestivní příběh o organizovaném zločinu v Americe, což je téma využívané po desetiletí v oceňovaných filmech, televizních show a románech jako jsou například Kmotr a Sopránovi,“ vysvětluje více prezident pro korporátní komunikaci a veřejné záležitosti Alan Lewis a dodává: „Plně podporujeme naše týmy a produkty včetně Mafia II.“

Většina protestů a požadavků na zákaz prodeje specifických produktů se obvykle nesetká s kladnou reakcí, zůstanou nevyslyšeny. Právo na svobodu tvůrčího vyjádření, které stojí na pozadí, jako hlavní důvod zamítnutí podobných žádostí, má větší váhu než subjektivní emoce protestujících. A čím starší události jsou ve hrách inspirovaných realitou zobrazovány, tím méně veřejnosti vadí – zcela logicky.

Případů, ve kterých nakonec tvůrci museli hru změnit nebo zastavit její vývoj, je málo, pohříchu nejvíce v posledních dvou letech. Hlavní roli v těchto kauzách hrála vždy široká veřejnost, u které se podařilo vzbudit protestujícím sympatie. Následující mediální a často i politický nátlak přinutil změnit název teroristické frakce v Medal of Honor (Talibán musel pryč) a ještě dříve připravil vojenskou akci Six Days in Fallujah, inspirovanou skutečnými událostmi během války v Iráku, o vydavatele a tím ji v podstatě odsoudil k smrti.

Nejnovější články