Americká armáda nadále odmítá distribuovat Medal of Honor
zdroj: tisková zpráva

Americká armáda nadále odmítá distribuovat Medal of Honor

6. 10. 2010 14:40 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Kolem nového Medal of Honor a „jeho“ Talibanu se už toho namluvilo a napsalo dost. Bez ohledu...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kolem nového Medal of Honor a „jeho“ Talibanu se už toho namluvilo a napsalo dost. Bez ohledu na to, zda se nám to zdá či nezdá jako přehnaná reakce, EA zaměnilo název Taliban za „Nepřátelské síly“, což mělo utišit protestující a přidat další tiskovou zprávu, která udělá hře reklamu. Nicméně na postoji Army and Air Force Exchange Service (dále jen AAFES) tento krok nic nezměnil a společnost stále odmítá hru distribuovat.

Pro vysvětlení AAFES je gigantická agentura patřící pod ministerstvo obrany. Jejími zákazníky jsou výhradně příslušníci americké armády, což je ale nemalý počet lidí. Ostatně AAFES má více než tři tisíce obchodních poboček a licencuje i restaurační zařízení věhlasných zámořských občerstvoven. Skrz společnost protékají stovky miliardy dolarů, takže nejde o prosté zastavení distribuce z nějakého vojenského skladu.

Původně AAFES slíbila, že po přejmenování znovu projde obsah hry a posoudí vhodnost její distribuce americkým vojákům. Nyní se ovšem generál Bruce Casella, velitel AAFES, vyjádřil takto: „Chceme respektovat ty, kteří skutečně žijí v zobrazeném konfliktu a proto nebudeme tento produkt distribuovat. Ačkoliv litujeme s tím spojených nepříjemností, naše pozice se nemění ze stanoviska, které jsme zaujali před měsícem. Očekávám, že rodiny vojáků, které jsou autorizované pro nákup v našem řetězci pochopí toto rozhodnutí“.

EA zareagovalo jak se na velkou společnost patří a odpovědělo, že se proti tomuto rozhodnutí nebude stavět. Pro vývojáře je ale situace poměrně nepříjemná. Greg Goodrich otevřeně říká, že jej tento přístup mrzí, protože hra má naopak vyjadřovat ocenění právě těmto lidem, které chce Casella chránit. „Strávili jsme spoustu času tím, abychom neudělali nějakou blbost a aby byl tón vyprávění vhodný“.

Můžeme tedy vidět dvě tváře herního průmyslu. EA jako společnost, která možná až příliš rychle vzdala boj za zachování názvu Taliban a rozhodně se nezlobí za tuto publicitu a vývojáře, kterým je nepřímo vyčítán opak toho, oč se snažili.

Medal of Honor vychází v ČR 15. října pro PC, PS3, X360. Další informace týkající se vyškrtnutí názvu Taliban ze hry najdete v prvnímdruhém článku.

Nejnovější články