The Sims: Makin` Magic - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims: Makin` Magic - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

14. 11. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Se sedmým a současně asi i nejlepším datadiskem Makin` Magic pro bestseller The Sims zažijete věci nevídané. Pozve vás totiž do tajemné říše fantazie a kouzel, kde se nudit rozhodně nebudete.

Autor: Korgull
Publikováno: 14.listopadu 2003
Verze hry: finální/prodejní
Doba recenzování: 2 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Electronic Arts už dlouho připravují úplně novou podobu hry ve 3D (The Sims 2), přesto svým fanouškům neustále dodávají další datadisky pro původní hru. Sedmý v pořadí má podtitul Makin' Magic, což už jasně naznačuje jeho podstatu. Tentokrát se svými Simáky zažijete věci nevídané. Musím hned na začátku této recenze podotknout, že mi prošly rukama všechny datadisky k The Sims a tento se mi zdá nejlepší. Každý měl pochopitelně své, ale tenhle dává sérii nový rozměr. Předchozí datadisk (Superstar) byl výletem do říše snů, s mnoha zajímavými inovacemi, Makin' Magic toho přináší ještě více, pozve vás do říše fantazie a kouzel, kde se nudit rozhodně nebudete.

Po nainstalování datadisku a spuštění hry vás přivítá nové logo a nová úvodní muzika, pak naskočí starý známý pohled na jednu z částí městečka. Zde je možné zaznamenat první změnu, která spočívá v další ikonce v řadě vedle Downtownu, Vacation Islandu a dalších míst, přidaných s předchozími datadisky (pokud je máte nainstalované). Nová ikona vás zavede na místo označené jako Magic Town, místo mnoha skvělých možností a příležitostí.

 Návštěva tajemného mužíka s krabicí
Hru můžete zahájit buď vytvořením nové rodinky nebo pokračováním s již zavedenými Simáky. Ať už se rozhodnete jakkoliv, ihned, jak se se svými svěřenci pustíte do hry, navštíví vás tajemný mužík s ještě tajemnější krabicí, kterou nechá za vašimi dveřmi nebo někde poblíž. Ne, nebojte se, bomba to není. I když v přeneseném slova smyslu možná ano... Kromě toho měla jeho návštěva ještě jeden nečekaný efekt, a to, že se na vaší zahradě vytvořil jakýsi otvor do neznáma, označený světélkující šipkou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak záhy zjistíte, balík obsahuje základní vybavení začínajícího kouzelníka. Najdete v něm kouzelnickou hůlku, zvláštní magické mince, tři velmi zvláštní přísady a hlavně - terminál obsahující veškeré důležité informace o světě kouzel a jeden ze dvou přístrojů, v nichž ona kouzla budete vyrábět. Vyšlete-li některého ze statečnějších členů simácké rodiny prozkoumat výše zmíněný otvor na zahradě, zjistíte, že vůbec nevede do neznáma, ale do Magic Townu. Je to celkem příjemná zkratka, protože jinak se tam můžete dostat pouze vzducholodí, a to za poměrně dosti tučný peníz. Vrtulí poháněný balón si můžete přivolat telefonem.

 Zvelebování domácnosti
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud dům teprve stavíte, nebo vybavujete novým nábytkem a příslušenstvím, narazíte na spoustu nových možností, jak si svůj domov a jeho okolí vyšperkovat. Vývojáři pojali Makin' Magic velice velkoryse. Přidali např. opravdu hodně různých dekorů tapet, nátěrů i podlah. Některé jsou barevnější, než jaké byly k vidění v předchozích přídavcích, jiné dodají vašemu domu tajemnou atmosféru kouzelnického doupěte. Velký výběr budete mít i při navrhování střechy.

Dále si budete moci vybrat z několika nových sloupů, schodišť a také porostů na zahradu - k mání jsou stromy v podzimní náladě i nové rostliny. Co se týče vybavení a příslušenství, určitě nebudete vědět, co pořídit dříve. Objevuje se zde pár kusů nového nábytku, hodně nových druhů osvětlení, dekorativních předmětů a hlavně poměrně dost věcí, které mají i jiný účel než pouze zvelebit vaše hnízdečko...

 Jak se stát kouzelníkem?
Abyste se stali schopným kouzelníkem, budete muset na sobě zapracovat. Je to podobný systém, jako byl v datadisku Superstar. Čím více schopní jste byli např. v kreativní oblasti a čím větší charisma jste měli, tím lépe jste uspěli na prknech, která znamenají svět. V Makin' Magic budete muset vedle charismatu rozvíjet hlavně ještě mechanické dovednosti a logiku. Samozřejmě, že v ideálním případě budete mít maximum bodů u všech těchto kategorií, pak s vámi bude někdo jen těžko soupeřit. Dovednosti s tímto spojené uplatníte nejen v předvádění kouzelnických triků před obecenstvem, ale i při aplikaci skutečných kouzel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

K vylepšení mechanických schopností můžete využít mimo věci známé z dřívějška také nový kolovrátek, s jehož pomocí budete moci získávat zlatou přízi (jedna z kouzelnických ingrediencí) nebo kamenný pracovní stůl určený pro výrobu kamenných chrličů (dobrý prodejní artikl nebo dárek). Z nových objektů, které mají co do činění s kouzlením či získáváním dovedností, si zaslouží zmínku i tlouk na máslo (vylepšuje kuchařské schopnosti), včelařské náčiní (vylepšuje kuchařské schopnosti) nebo kouzelná skříňka pro Zvětšit zdroj: tisková zpráva děti.

Všechny tyto věci používáním produkují některé ingredience - máslo, med, vosk, vílí prach. Dalšími velmi zajímavými objekty jsou pak káď na výrobu nektarů, kniha kuchařských receptů, pec na pečení chleba, koláčů a jiných dobrot, panenka Voodoo, dřevěná rakev s kostlivkou uklízečkou nebo elektronický přístroj s naprogramovatelným robotem.

 Výroba kouzel
Každé kouzlo můžete vyrobit ze tří přísad. Jejich kombinace jsou uvedeny v terminálu, který jste obdrželi v základní sadě. Místo tohoto terminálu si mimochodem můžete pořídit kouzelnickou knihu na dřevěném stojanu, záleží na vašem vkusu. Informace zde ale najdete tytéž. Zpočátku u kombinací v knize i terminálu nenaleznete účinek konečného kouzla. Ten se tam objeví až poté, co svůj experiment zdárně dokonáte.

A když už jsme u těch informací - v Makin' Magic se vyskytuje mnohem větší množství textů, než v předchozích datadiscích a jejich obsah je tentokrát důležitější než kdy dříve. Jelikož se v našich končinách prodává pouze originální anglická verze s českým manuálem, mohlo by některým hráčům činit trochu problémy všemu porozumět. Předpokládám ale, že The Sims hrají především trpělivější typy lidí, tudíž jim možná nebude zase tak příliš vadit vyhledat kritická slůvka ve slovníku. A dost možná, že někteří budou i rádi, že si tímto způsobem rozšíří slovní zásobu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Podle toho, jaké kouzlo vyrábíte, použijete příslušný přístroj. Jeden z nich produkuje takové zvláštní, téměř umělecké předměty, které vám i po využití magického efektu zůstanou na památku. Některé z nich lze použít jednou, jiné i vícekrát. Když se spletete a vložíte do strojů špatnou kombinaci přísad, buďte si jisti, že to poznáte.

 Shánění ingrediencí nejen u obchodníků
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dostat se ke všem ingrediencím není jednoduché. Tedy myslím tím hlavně ty kouzelnické. Pokud jde o ingredience pro recepty z kuchařky (každý recept je tvořen stejně jako kouzlo třemi přísadami), ty se seženou podstatně snáz. Některé, jak je naznačeno výše, si můžete vyrobit nebo vypěstovat doma (hroznové víno a bezinky), za jinými budete muset do Magic Townu a koupit je za penízky nebo pořídit výměnou za magické mince anebo jinou přísadu, kterou si obchodník zrovna vyžádá. Některé dostanete i zdánlivě zadarmo, za dobře vykonanou službu. To je velice unikátní a zábavný prvek.

Ve hře najdete tři typy obchodníků. Každý nabízí jiné produkty a vykupuje jiné věci. Každý z těchto prodavačů je přístupný různým způsobům jednání. Buď u něj jednoduše něco nakoupíte, něco s ním vyměníte a nebo mu pomůžete vyřešit nějaký problém a získáte tak předem neurčenou speciální přísadu pro vaše kouzla. Úkoly, které vám obchodníci mohou dát, jsou různé a generované náhodně. Někdy vás prostě požádají, abyste zaběhli někomu něco dát, jindy máte naopak od někoho něco přinést, popřípadě vyřešit nějaké puzzle či si s ním zasoutěžit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Magic Town však není pouze místem obchodních příležitostí. Najdete tam i spoustu zábavy, např. různé atrakce i příležitost předvést své vlastní umění a třeba i utržit nějaký ten honorář. I zde to funguje stejně jako v Superstar. Vystoupíte se svou postavičkou na podium, vyberete si některou z nabízených možností, kterou pak předvedete publiku a podle vašich schopností budete odměněni magickými mincemi. Specialitkou je ovšem tzv. kouzelnický duel (něco na způsob duelů v Harry Potterovi). Vyberete si soupeře a podle daných pravidel na něj budete kouzlit tak, abyste dosáhli Zvětšit zdroj: tisková zpráva vítězství. Odměnou vám bude obdiv diváků a pár mincí navíc.

 Jak správně proměnit souseda v žábu?
Ovšem zpět ke kouzlení. Pokud se vám podařilo v Magic Townu získat všechny potřebné ingredience pro další kouzlo, jen dobře. Kouzel není nikdy dost. Jenže pouhým smícháním přísad ještě nemáte úplně vyhráno. Přístroj sice vyrobí kouzlo za vás, ale jeho vyvolání už je opět závislé na vašich schopnostech. Mému hrdinovi se během veškeré té snahy vypracovat se v bezkonkurenčního mága například podařilo proměnit v žábu místo souseda sebe sama.

Jindy zase s úmyslem tak trochu si užít na úkor jisté dámy, na ni použil hypnotického kouzla, které ovšem místo na ni zabralo na něj a neobešlo se to bez trapného pobíhání po čtyřech, štěkání a jiných podobných projevů, které si ona dáma škodolibě vymyslela. Splašilo se i kouzlo, které mu mělo pomoci s haldou špinavého nádobí. Místo aby nádobí umylo a uklidilo, vygenerovalo tuny dalšího nádobí, které všichni uklízeli ještě druhý den. Holt se člověk ani Simák nesmí přeceňovat.

Když jsou však vaše schopnosti dostačující, můžete dělat divy - dáma vašich snů vás v hypnóze vášnivě políbí, v lásce nesmělí mohou přijít k manželce/manželovi, pokud máte nainstalován i datadisk Unleashed, můžete některého svého domácího miláčka proměnit v člověka, jiné kouzlo z vás udělá pohádkovou bytost, další zvedne náladu vám nebo všem v okolí, atd. atd. Přeci vám zde neodhalím všechno.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Důsledky touhy po exotickém zvířátku
Ještě ale než ukončím výčet všeho toho nejdůležitějšího, co vás s Makin' Magic čeká, a je toho vážně mnoho, musím vás varovat. Můj ubohý Simák, který začal tak slibnou kariéru skvělého mága a našel si v průběhu krátkého života ve virtuálním městě partnerku, zplodil s ní chlapce a další dítko adoptoval, doplatil na svou touhu po exotickém zvířátku. Zakoupil si u jednoho z obchodníků mládě draka, které naprosto neuváženě donesl domů dětem.

Ovšem dráček je zvířátko nepřizpůsobivé. Sice se rádo mazlí a hraje, ale občas ho popadnou choutky něco zničit. Dokud své destruktivní nálady vybíjí pouze na svých hračkách, které mu můžete zakoupit nebo na záhoně s květinami, je vše v pořádku. Celkem přehlédnutelné by bylo i to, že svým horkým dechem podpálí starý strom na zahradě... Od něj pak chytlo i všechno v blízkém okolí, včetně včelínu s několika roji včel. Pak sice s celou rodinou strávíte několik dní úklidem popela, ale jsou i horší věci.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Když se totiž váš šupinatý miláček rozhodne zaútočit na vybavení ve vašem domě (žádné dveře před ním nelze zamknout), už je po srandě. Takový požár, jaký dokáže vyrobit jeden malý dráček, byť s roztomilým jménem Barnie, jste neviděli. První, kdo skonal v plamenech, byl můj původní Simák. Přišla si za ním Zubatá s kosou. To není míněno obrazně - to myslím skutečně a doslova. Ohnivé jazyky byly nelítostné a jako druhá svého drahého následovala manželka.

Nemyslete si, požárníci o celém neštěstí věděli, ale na toho jednoho, který přiběhl, to bylo hotové peklo. Tragický osud stihl moji rodinku Simáků. Rodiče mrtvi a ubozí sirotkové truchlíc nad jejich urnami nepostřehli další úžasné hrátky svého domácího mazlíčka a skonali v zápětí v plamenech rovněž. Jeden po druhém. To vše před očima zoufalých přátel a sousedů, kteří přišli vyjádřit soustrast se zesnulými. Chápejte, tato událost mnou hluboce otřásla, takže mi nezbylo, než se o ni s vámi podělit ;)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Větší spád hry a hardwarové nároky
Nenechte se odradit předchozím odstavcem. Datadisk Makin' Magic toho nabízí skutečně velmi mnoho nového k prozkoumání a ne vždy to musí skončit právě tak jako u mě. Je zde spousta nových podnětů k různým aktivitám, a tak trochu to ve mě budilo dojem, že tak má hra i větší spád. S novými akcemi pochopitelně objevíte i řadu nových a často velmi vtipných animací. Stejně jako v předchozích hrách ale můžete sem tam narazit na chybičky. Například se mi uprostřed pokoje zasekla kostlivá uklízečka, nebo došlo ke kolizi dvou postav v malém prostoru koupelny, apod. K ničemu fatálnímu ovšem během mého hraní nedošlo. Když tedy nepočítám v předchozím odstavci popsaný tragický konec mých postaviček.

Kouzla jsou doprovázena efekty, obzvlášť pak při kouzelnickém duelu. Také čerstvé zvuky nechybí a v Magic Townu vás rovněž čeká nový hudební doprovod. Vaši Simáci mají nové téma k povídání, potkají spoustu nových zvláštních postav a zažijí věci, které my smrtelníci zažijeme jen velmi těžko. I když, kdo ví...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Datadisk ke svému spuštění vyžaduje originální hru The Sims (předchozí přídavky nejsou vyžadovány). Výrobcem uvedené požadavky na systém jsou následující: Windows 98, 2000 nebo XP (Windows NT a ME nejsou podporovány), procesor 450 Mhz Intel Pentium II nebo rychlejší, 128 MB RAM, videokarta 4MB PCI nebo AGP s podporou High Color (16-bit Color) rozlišení alespoň 800x600, DirectX 7.0 nebo pozdější a 1.3 GB volného místa na disku.

Stáhněte si k tomuto datadisku: Trailer, Cheaty

Související články: The Sims recenze (únor 2000), The Sims: Livin' Large recenze (září 2000), The Sims: House Party recenze (duben 2001), The Sims: Hot Date recenze (listopad 2001), The Sims: On Holiday recenze (duben 2002), The Sims: Unleashed recenze (10/2002), The Sims: Superstar recenze (červen 2003), Novinky, The Sims 2 preview

Korgull
Korgull spatřil světlo světa před více než 24 lety, protlouká se, jak se dá, a na Tiscali Games píše především novinky. Nejraději hraje adventury (staré dobré Grim Fandago, Neverhood), ale nepohrdne ani dobrou strategií, RPG nebo akcí (všechny články autora)




 
 
Korgull
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Makin' Magic je už posledním datadiskem v celé sérii a Maxis se nyní soustředí hlavně na The Sims 2. Já osobně jej považuji za více než důstojnou tečku za slavnou ságou a nezbývá než doufat, že se noví Simáci vydaří ještě lépe. Pokud tedy předchozí přídavek obdržel od recenzenta Bergyho 80%, Makin Magic si podle mého názoru zaslouží alespoň o pár bodů více.

Nejnovější články