The Sims 2: Roční období CZ - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims 2: Roční období CZ - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

8. 3. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Pátý plnohodnotný datadisk vaše Simíky buď pořádně rozpálí nebo naopak zmrazí a to doslova. Je zaměřen na rozmary počasí a přináší nejen veškeré slasti a strasti s tím spojené, ale také zahrádkaření či rybolov.

Autor: Laku
Publikováno: 8.března 2007
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: prodávaná/česká/PC
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Miliony obyvatel světa The Sims 2 se dočkali již mnoha různorodých vylepšení a jejich život postupem času získal zcela nové rozměry. Nejprve si mladí simové užívali studentského života (Univerzita). Poté následovaly velké změny v oblasti vztahů a společenského vyžití (Noční život). Došlo také na odvážné simy, kterým bylo umožněno podnikat (Ve světě podnikání). A loni na podzim nakonec celý herní svět ožil příchodem domácích zvířát v Mazlíčcích. Aktuální "velký" datadisk - Roční období (Seasons) - je zaměřen na rozmary počasí a veškeré slasti či strasti s tím spojené.

Jůů, ono tam sněží!
První, čeho si okamžitě po nainstalování tohoto rozšíření zřejmě všimnete, bude zcela nové sousedství Květoluky. Je to vlastně poprvé, kdy datadisk rozšiřuje základní tři „města“ o zcela nové čtvrté. Důvod je naprosto evidentní, Květoluky jsou primárně ponořené v tuhé zimě, narozdíl od stávajících „letních provincií“ Krasohlídkov, Podivín a Veronov. Obohacení herního systému o roční období se bezprostředně dotýká každého sousedství, přičemž si můžete vybrat, ve kterém období začnete hrát.

Nejprve se podrobněji zaměříme na zimu. Ta je totiž velmi zajímavá, zejména z toho důvodu, že v jejím průběhu vypadá hra velmi odlišně, než kdy dříve. Základem je pochopitelně bílá textura terénu, ovšem když se rozpoutá sněhová vánice, tak skutečně napadne několik centimetrů sněhové pokrývky. Ta se vytvoří také na stromech a střechách... prostě zimní atmosféru se podařilo zachytit parádně. Pochopitelně nejde jen a pouze o grafické efekty, ale také o interakce. Nechybí tak klasické stavění sněhuláka, dělání andělíčků, pořádná koulovačka nebo bruslení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Samozřejmě jsou zde zastoupeny také zbylá tři roční období, přičemž každé hráči nabízí rozdílné zážitky. Poměrně zásadní je fakt, že většina sezónních aktivit jsou hodně kolektivní záležitostí. Příkladem za všechny může být koulovaná, které se může zúčastnit až osm Simů. Jak již bylo řečeno, tak oproti zimě ostatní období poměrně pokulhávají, třeba takové jaro toho příliš lákavého nenabízí. Dočkáte se všehovšudy jen světlušek a motýlů. Tím narážím na fakt, že rozdíl mezi jarem a létem je velmi nevýrazný a velká část aktivit je shodná. Dokonce takové rybaření a zahradničení není v podstatě vůbec závislé na aktuálním počasí. Rybolovu se simové věnují, jak se říká, dokud ryba nepřimrzne k ledu.

JDEME NA RYBY
Rybolov se provozuje v klasickém jezírku, ale pozor - jezírko musí být dostatečně velké a také hluboké, v mělké louži se vám ryby neobjeví. Můžete si do něj klidně přidat obvyklé rostliny a zkrášlit ho novým vodotryskem, specielně určeným pro tato jezírka. Poznáte ho podle toho, že nikam jinam než právě do jezírka nepůjde postavit. Při rybaření se, jako při jiných činnostech, dá získat talentový odznak, od bronzového po zlatý. Od toho, jak je váš rybář zdatný, se také odvozuje použitá návnada.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Začátečníci loví na housenku, rybáři s bronzovým odznakem mají možnost lovit i na květolučskou střevli, stříbrným rybářům přibude do nabídky rohlíková kulička a získá-li váš simík zlatý odznak, má možnost lovit s rotační třpytkou. Získání zlatého odznaku samozřejmě trvá dost dlouho, a budete muset ulovit a sníst hodně ryb, než se vám to podaří... Samotný rybolov se zahájí prostým kliknutím na jezírko a příkazem lovit ryby.

Ryb jsou v podstatě tři druhy: okoun, duhový pstruh a sumec. Ke každému existuje ještě obří varianta, ze které má Simík větší radost. Ulovené ryby se ukládají rybářovi do inventáře, a pokud je chce sníst, stačí kliknout na ledničku a k obědu či večeři si může připravit pro sebe nebo pro celou rodinu smaženého okouna, nadívaného pstruha nebo sumce na zelenině. Tato jídla jsou, tak jako ostatní jídla, připravovaná z čerstvých potravin daleko sytější, mají třpytky a dají se také uchovávat v lednici pro pozdější konzumaci. Pokud má Simík v inventáři více ryb, než je on či jeho rodina schopná zkonzumovat, je možné je samozřejmě i prodat a vylepšit si tak rodinný rozpočet.

Sychravé podzimní počasí s sebou přináší barevně zbarvené listy stromů a častý déšť. Opadané listy lze shrabat, ale pozor, děti si ve vytvořených hromádkách velmi rády a často hrají. Za zmínku stojí také propojení s předchozími datadisky – zejména s „Ve světě podnikání“ a „Mazlíčky“. Domácí zvířátka nejen že se zde vyblbnou, ale dokonce se pokoušejí jíst sníh.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Zahrádkářem přes noc
Velkou novinkou tohoto rozšíření je vedle samotných ročních období totiž nový systém zahrádkaření. Konečně mají pádný argument ke koupi The Sims 2 také čeští důchodci :) Podobně jako další nová aktivita – rybaření – není zahradničení typicky sezónní činností, zejména vzhledem k tomu, že v nepříznivém období poskytuje pěstovatelským choutkám bezpečí skleník. Horší je to s ovocnými stromy, které v zimě jen těžko sklidíte. Pěstovat je zde možné mnoho druhů zeleniny od rajčat přes fazole až po lilek, ale také nějaké to ovoce – jablka, hrušky...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Samotné pěstování není zas tak snadný proces, jak by se mohlo zdát. Každý správný zahrádkář musí nejprve vytvořit záhony, pohnojit půdu a zasadit sazenice. Je nutné o svou úrodu pečovat vyloženě „s láskou“ – pravidelně ji zalévat, vytrhávat plevel a odhánět škůdce. Odměnou za pěstovatelskou vášeň vám budou plody, které buďto zkonzumujete, prodáte nebo si z nich uděláte pravý džus v přístroji „Odšťavňovač“. Některé z džusů mají i zvláštní účinky, například vypití vynikajícího džusu z lilku vám přidá jeden dovednostní bod.

Kvalitu vašeho ovoce ovlivní také vaše zahradnické dovednosti. Čím více času věnujete starání se o zahradu, tím se vaše pěstitelské schopnosti budou zlepšovat. Postupně se vypracujete přes tři úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou. S každou úrovní přichází nový a efektivnější způsob starání se o rostliny. Své plodiny můžete pěstovat nejen venku na záhonech, ale také ve sklenících, které odolávají i chladnějšímu počasí. Skleník je možné vybavit osvětlením a dokonce i propojit s obytnou částí domu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si prohlédněte v galerii

 Podivná stvoření – simorosti a tučňáci
Již tradičně každý datadisk přináší různé podivné příšerky, v něž se postavičky mohou proměnit. Jistě vzpomínáte na upíry, roboty nebo vlkodlaky. Tentokrát je jedná o tzv. Simorosta nebo, chcte-li, květinovou vílu. Simorostem se může stát kterýkoli dospělý Simík, a od toho okamžiku má jen tři potřeby - slunce, vodu a lásku. Nepotřebuje jíst, vyměšovat, bavit se nebo spát a do vany vleze jen v případě, že neprší a nikde nejsou louže, aby uspokojil svou potřebu vody. Rozmnožovat se může neuvěřitelným tempem, stačí na něj kliknout a dát příkaz „udělat si simorostíka“.

Moje simorostka, sotva dospělá, chvilku zatřásla hlavou, a narodily se jí dvě malé simorostky. Ty po čtyřech dnech vyrostou rovnou v dospělého simorosta. Hned od narození umí mluvit a chodit a mají i nějaké vědomosti. Jakmile dospějí, tak automaticky získají zlatý odznak za zahradničení.

NÁZOR SKALNÍ FANYNKY THE SIMS 2 - Saphiry
Na datadisk Roční období jsem se těšila asi jako každý, počasí nám tvůrci slibovali od začátku, a i když věčné léto je pěkná věc, přece jen to po čase omrzí a člověk zatouží po změně. A té jsem se s novým datadiskem konečně dočkala, a můžu říct, že co se týče počasí, splnilo to moje očekávání vrchovatě. Přechody mezi jednotlivými obdobími jsou realisticky zpracované, ze sněhu a deště se simíci radují jako malé děti a všechno tohle dohromady skýtá spoustu nových možností a zábavy. Počasí je zkrátka fajn a ani rybolov není k zahození, hlavně kvůli zpestření jídelníčku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co ale dokonale otrávilo, je pěstování rostlin a stromů. Chápu, že je třeba o ně pečovat, ale co je to všechno platné, když chřadnou a chřadnou, ať se člověk stará sebelépe? A i když se neustálou péčí o zahradu dopracuje k zlatému odznaku a má možnost rostliny "léčit" povídáním si s nimi, zabere to tak neuvěřitelnou spoustu času, že by celá rodina nemusela prakticky dělat nic jiného. A když to nedělá, je úroda k ničemu a může se rovnou vyhodit. Tohle je skutečně nerealistické, rovnou říkám, že mi to dost vadí, a celé pěstitelství je z tohoto hlediska celkem k ničemu, ještě jsem neviděla zahradníka, který by se celé dny vykecával se svými rostlinami a stromy. Zkypřit půdu, pohnojit, vytrhat plevel, zalít, odstranit škůdce, to ano, to beru, ale mělo by to stačit. Se stromy a květinami mluví jen blázni...



Stáhněte si: Trailery...

Související články: Novinky, Recenze předešlých datadisků a The Sims Life Stories

Laku
autor je správcem fanouškovské stránky TheSims2.cz a působí ještě na HotGames.cz






 
 
Laku
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Slušný datadisk, který zaujme zejména svou zimní částí, která boří stereotypní zpracování. Ostatní roční období již nejsou zdaleka tak zajímavá, byť nabízejí různorodé aktivity. Vedle výrazného „grafického oživení“ datadisk ovšem pokulhává v inovacích herního systému a v tomto ohledu se předešlým přídavkům nevyrovnal.

Nejnovější články