Pacific Storm Allies - recenze & videa
7/10
zdroj: tisková zpráva

Pacific Storm Allies - recenze & videa

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 7. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

…a nyní předpověď počasí pro oblast Tichomoří. Čekáme silnou strategickou bouří podobnou té loňské, rozšířenou o menší okluzní fronty. Příležitostné námořníky a piloty proto varujeme, aby se nepouštěli na otevřené moře.

Autor: Warlock
Publikováno: 17.července 2007
Verze hry: prodávaná/anglická/PC
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva …a nyní tu máme předpověď počasí pro oblast Tichomoří. V nejbližších hodinách očekáváme velice silnou bouří podobnou té, která postihla tuto oblast koncem loňského roku. Opět se jedná o záludnou kombinaci real-time/tahové strategie, nyní posílenou o několik menších okluzních front původem z Evropy a jižní Asie. Všechny námořníky proto žádáme, aby se raději nepouštěli na otevřené moře a zůstali v bezpečí svých základen. Toto varovaní se netýká těch, kteří se již s touto bouří na podzim setkali a nasbírali potřebné zkušenosti. Bez obav mohou být i ti, jenž měli co dočinění s podobnými živly, jakými byli například ty z rodu Total War. Rozhodně se však připravte na jednu z nejsilnějších strategických smrští roku. Následují zprávy ze sportu…

Komplexnost
V případě série Pacific Storm znamená toto slovo tři odlišné žánry tvořící celou hru. Na začátku jste vrženi na strategickou mapu Tichomoří rozdělenou do 127 sektorů. V některých z nich lze vybudovat základny, jiné poslouží jako zdroj suroviny, ale vždy se jedná o opěrné body, odkud vedete svoji ofenzivu. Tento režim rovněž zastřešuje zásobování, výrobu a šikování vašich jednotek. Pomyslnou třešničkou na dortu je tu výzkum nových technologií.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Pokud dojde ke střetu s nepřítelem, můžete si nechat výsledek bitvy vygenerovat nebo se přímo chopíte ovládání loďstva a letadel v reálném čase. Dokonce můžete přímo usednout do kokpitu stíhačky a ručně se pustit do likvidace soupeřových stíhačů. To vše jste mohli prožít vloni v původním Pacific Storm, při jehož hodnocení 75% jsme si povzdychli nad nepříliš dokonalou technickou stránkou – počínaje chybami v umělé inteligenci, slabší grafikou a konče ovládáním letadel bez joysticku. Po více jak půl roce mají autoři z Lesta Studios šanci na repete v samostatně spustitelném datadisku Allies. Copak je nového na druhém konci světa?

Diplomacie a spojenci
V rámci pokračování jde o nejvíce propagovanou novinku, se kterou to ale není zase až tak horké. Nově máte na taktické mapě diplomatické okénko a možnost uzavírat s libovolnou mocností pakty, které si předem vytvoříte. Ve většině případů však jde pouze o smlouvy týkající se výměny surovin, munice či jednotek. Hezky podle pravidla něco za něco.

Podobným způsobem lze získávat další spojence na svojí stranu. Japonci si mohou ještě více naklonit Německo a USA může o správnosti svého konání přesvědčit SSSR, Nizozemí a Velkou Británii. Existence těchto dohod není narozdíl od skutečného vývoje druhé světové války nutná a o úspěchu ve hře rozhodují stále především vaše taktické schopnosti. Za daleko přínosnější považuji přítomnost Velké Británie jako třetí hratelné strany se svými vlastními specifiky (rozmístění základen v Pacifiku, historický vývoj) a unikátními technologiemi.

Kampaň se opět odehrává v rozmezí let 1940 – 1948, přibylo několik nových historických scénářů a především váš arzenál se rozrostl o padesát nových letadel a dvacet dalších lodí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 O něco lepší RTS režim
Bitvy v Allies by se daly s drobnou nadsázkou srovnat s Battlestations: Midway. Každá jednotka dostala do vínku detailní model poškození (včetně letadel!), který má skutečně vliv na použitelnost stroje. Kulomety pak nestřílejí, z motorů se kouří a občas vynechá některé dělo. Lodě lze nově přímo ovládat z pohledu třetí osoby a navíc byla konečně zpřístupněna možnost ukládat pozici na této úrovni hry.

V čem však má Battlestations: Midway navrch, je lehkost ovládání každého křižníku a dělostřelecké palby. Pacific Storm v tomto ohledu neumožňuje přímo si vystřelit z hlavních zbraní, ale pouze se chopit například protiletadlového děla, se kterým probíhající bitvu určitě nezvrátíte. Na druhou stranu už od počátku byla přímá ovladatelnost strojů ve hře brána spíše jako odreagovaní od zdlouhavého taktizování na mapě Tichomoří.

VIDEA Z VLASTNÍHO HRANÍ
V prvním více jak minutu dlouhém videu se podíváte na strategickou část hry. Společnost vám budou dělat statistické tabulky jedné ze základen, nová modifikační část a výrobní linka.

zdroj: Archiv


stažitelná verze videa 1 (12 MB, 512x384)

Druhá ukázka zachycuje, jakým způsobem se ovládají lodě, a hrátky s protiletadlovým dělem. U druhého videa omluvte trhání způsobené počtem jednotek na mapě a nastavením maximálních detailů.

zdroj: Archiv


stažitelná verze videa 2 (8 MB, 512x384)

Změny ve strategické části
V tahovém režimu se hodí nová možnost odpalovat taktické střely s dlouhým doletem přímo na strategické mapě (není tedy nutné se přepínat na taktickou úroveň). Přibylo i lepší spravování zásobovacích cest, což však nevyřešilo často vytýkaný problém s dodávkou nafty, pokud jste tuto část vašich pravomocí svěřili počítači. Opět musíte umělou inteligenci kontrolovat a nebo v lepším případě se o vše postarat sami.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Poslední výraznější novinkou ve strategické části Allies je modifikace jednotek. Například stíhačky si tak můžete přizpůsobit ke svému obrazu a vyměnit vše od typ motoru, barvy maskování až po druh kulometu. Velice šikovná vlastnost, pokud potřebujete zmenšit náklady na výrobu nebo naopak snížit soupeřovu početní výhodu.

 Díry na pravoboku
Za zápor považuji chybějící podporu myši při pilotování letadel. Tvůrci sice slíbili její implementaci a dokonce jí uvádějí jako jednu z podstatných novinek. Skutečnost je ale odlišná. Ačkoli byste v menu tuto volbu našli, na ovládání v základní hře nemá její zapnutí žádný vliv. Pokud se i přesto dá podpora myši nějak aktivovat, šlo by o nejlepší skrytou vychytávku, co jsem za poslední léta zažil.

Do daleko závažnější kategorie technických problémů se řadí padání hry, které se po sérii několika patchů nepodařilo vymýtit v původní verzi a o moc lépe na tom není ani Allies. Kromě občasných kolapsů existují i chyby, která lze snadno uměle vyvolat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

 Více z toho vymáčknout nejde?
Grafická stránka zůstala od loňského podzimu téměř nezměněna. To znamená, že se jedná o celkem slušný kompromis mezi množstvím zobrazovaných jednotek a jejich detailností. K dispozici je navíc několik nových efektů (glow, blur a další), jež nejsou příliš dobře optimalizované a jejichž zapínání nedoporučuji. Dokonce i na sestavě Core2 Duo E6300, 3,3GB RAM, Radeon X1900 GT při větších bitvách způsobovaly pád na 20 snímků za vteřinu.

Na závěr nezbývá než konstatovat, že komplexnost je největší předností a zároveň i prokletím Pacific Storm. Datadisk Allies doplnil veškeré mezery v možnostech taktizování, které nyní budou stačit opravdu každému vášnivému příznivci druhé světové války a milovníkovi komplexních strategií. V tomto ohledu před Lesta Studios smekám. Naopak ani tato nástavba nedokázala opravit technické chyby, což se doufejme v budoucnu změní s dalšími updaty.


Stáhněte si: Demo

Související články: Pacific Storm recenze české verze, Novinky

Warlock
autorovi je 19 let, studuje na ČVUT v Praze a přispívá i na server o mobilních telefonech; zaměřuje se na strategie všeho druhu a nechá se zlákat i kvalitní FPS; řadí se mezi filmové fandy, příznivce metalu a rád jezdí na horském kole







 
 
Warlock
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Kladem je hra za další stranu, modifikace jednotek, detailní model poškození a spoustu nových bojových strojů. Taháky, jakými měla být diplomacie nebo spojenci, spadly téměř na hranici využitelnosti. Co je však horší, že se nepodařilo opravit chyby technického charakteru, jakými je občasné padání hry, (ne)ovládání letadel za pomoci myši a nepříliš oslnivá umělá inteligence. V celkovém součtu, i kvůli plné ceně a (ne)lokalizaci, získává Allies zhruba stejné hodnocení jako předchůdce.

Nejnovější články