NHL Eastside Manager 2005 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

NHL Eastside Manager 2005 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

15. 8. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

NHL a další ligové soutěže po celém světě se pomalu rozjíždějí, tudíž nastal ten správný čas podívat se na aktuální ročník hokejového manažeru v češtině, který oproti loňsku přináší hned několik podstatných inovací.

Autor: Bergy
Publikováno: 15.srpna 2005
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/česká
Doba recenzování: 14 dnů

Obrázek zdroj: tisková zpráva
S koncem léta se jako již tradičně začínají postupně rozbíhat všemožné ligové soutěže, včetně těch hokejových. Momentálně je asi největší pozornost upírána ke kanadsko-americké NHL, která po roční výluce opět nabírá dech, a proto se svou troškou do mlýna spěchá i čerstvý NHL Eastside Hockey Manager 2005 (dále jen NHL EHM 2005). Ten si vloni jak u nás tak ve světě odbyl svou úspěšnou premiéru (viz tehdejší recenze & rozhovor) a nyní je už komunitou netrpělivě vyhlížen jeho nástupce, který podle slibů vývojářů ze Sports Interactive přináší mnohá vylepšení.

V úvodu vás stejně jako minule čeká výběr soutěží, jenž slouží k vytvoření vlastní herní databáze. V nabídce je dohromady 22 hratelných lig z celkem třinácti států severní Ameriky a Evropy. Samozřejmě ve výčtu nechybí ani česká Tipsport extraliga nebo slovenská ST extraliga, ale zklamu ty, co se těšili na hraní nižších soutěží. Více ligami totiž disponuje pouze USA, Kanada, Švédsko, Finsko a trochu překvapivě hokejový trpaslík Velká Británie.

 NHL bez stávky
V základních možnostech hry se nejde stát od začátku nezaměstnaným trenérem, který by se teprve ucházel o volné místo, podobně jako tomu je ve Football Manageru 2005. Tým, který budete trénovat, si tedy musíte sami určit, případně se můžete už od začátku věnovat kariéře kouče jednoho z národních mužstev a zahrát si tak třeba Euro Hockey Tour či mistrovství světa.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

NHL EHM 2005 startuje ročníkem 2004/2005, přičemž soupisky a veškeré dění jaksi vůbec nebere v potaz stávku v NHL. Zapomeňte tedy na slavné hráče v evropských ligách, protože ti jsou stále ve svých amerických či kanadských klubech a hrají poslušně dál. Vzhledem k tomu, že se reální zástupci NHL a asociace NHLPA dohodli teprve nedávno, nemůžete ve hře čekat ani promítnutí platových stropů a dalších nových nařízení. Jaromír Jágr tak například dál pobírá v New Yorku svých 11 miliónů dolarů ročně apod. Možná to ale časem napraví patch a aktualizace databáze. Osobně nevěřím tomu, že by s tím autoři nechtěli nic dělat až do příštího dílu za rok.

 Sezona začíná
Po vstupu do konkrétního klubu se člověk stává generálním manažerem a hlavním trenérem zároveň. Jmenování obvykle přichází během předsezónní přípravy a právě v této fázi hry se objevuje první větší novinka. Jedná se o tréninkové kempy, což představuje soustředění vašeho týmu, během něhož jsou hráči rozděleni do dvou vzájemně soupeřících celků. Na tuto akci je také možné nezávazně pozvat hráče, o které se zajímáte a otestovat tak jejich schopnosti před podepsáním smlouvy nebo hostováním. Nejvíce této možnosti využívají kluby z NHL, které tímto zkoumají nadějné evropské hráče, ale dá se to dobře provozovat i v domácí lize.

Dalším krokem v novém zaměstnání bývá obvykle zesílení stávajícího hráčského kádru a rozšíření pomocného personálu jako jsou trenéři, asistenti, skauti apod. Hlavně v začátcích, kdy si především noví hráči nemusejí vědět rady se správným složením sestav a taktik, je pomoc asistentů velmi prospěšná. V rámci možností, které jsou dány finančním rozpočtem, je prvořadým úkolem sestavit konkurenceschopné mužstvo a to včetně nezbytných rezerv či náhradníků. Správně zvolená herní taktika jak celého týmu, tak jednotlivých řad, i vhodný tréninkový program jsou alfou a omegou výsledného úspěchu či propadáku. Těm z vás, kteří nyní o NHL EHM čtete prvně, doporučuji pročíst si loňskou recenzi, kde jsou podrobně vysvětleny základní herní principy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Zápasy v novém hávu
V novém NHL EHM 2005 je výrazně přepracován systém sledování zápasů, který doznal několik změn k lepšímu. Zatímco vloni se kvůli velmi strohému zobrazení hřiště a statickým hráčům musel člověk spolehnout výhradně na textový komentář, nyní jsou hokejisté rozpohybováni. Pozice puku na ledové ploše je zvýrazněna šedým ohraničením, a proto jsou konečně vidět i veškeré přihrávky a střely na bránu. Drtivou většinu informací o zápase tak získáte pouhým sledováním hřiště a texty poslouží jen jako doplněk. Výbornou pomůckou je také graf střel, na kterém se zobrazuje, do jakých částí branky míří střely domácích či hostů.

Na druhou stranu si ovšem myslím, že k dokonalosti tomu stále pár věcí schází. Například nechápu, proč je zobrazení ledové plochy tak titěrné. Dost zbytečně zabírají půlku obrazovky herní statistiky, které by mohly být naprosto v pohodě začleněny do samostatného menu s vlastním tlačítkem. Pak by se ledová plocha mohla dvojnásobně zvětšit a to jak po délce, tak šířce. Výtku mám ještě k nepříjemnému trhání bruslících hokejistů. Stojí za tím zřejmě snaha o napodobení rychlého pohybu hráčů po ploše, ale výsledek je poněkud zvláštní a ne zrovna ideální. Přesto jsem však rád, že se autoři snažili vylepšit sledování zápasů, jakožto jednu z nejsledovanějších částí celé hry. Je jen potřeba tomu nadále věnovat určité úsilí.

 Tipsport extraliga
Ještě před rokem nemohl být žádný z opravdových fanoušků české Tipsport extraligy plně spokojen s tím, jak to v NHL EHM fungovalo. Jen připomínám, že za vítězné zápasy dostávaly týmy pouze po dvou bodech a rozlosování zápasů v play-off bylo vždy úplně nesmyslné. Naštěstí tohle vše je v novém díle opraveno, a proto si lze naší nejvyšší soutěž vychutnat, jak se patří.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jedinou pihou na kráse, jenž má původ spíše v reálném hokejovém světě, je skutečnost, že pokud hrajete jakoukoli jinou ligu než NHL, neustále trpíte odchodem vypiplaných hráčů do Ameriky. Bohužel patřičné finanční náhrady se nedostává, a tak zbudou mnohdy jen oči pro pláč. Jestliže ale hrajete hlavně NHL, moc vás to trápit nemusí, spíše naopak. Drafty a uplatňování práv na evropské hráče činí zámořskou ligu tím pádem více zábavnější.

 Vylepšená grafika
Jak jste už asi sami zaregistrovali, vizuální podoba je oproti předchozímu dílu úplně předělána. Za vzor jí evidentně byla grafika z Football Manageru 2005, což znamená, že ovládání a uživatelské rozhraní je na velmi podobné úrovni. Zatímco minule bylo rozlišení obrazovky 800x600 dost nevyhovující, nynějších, i když stále fixních 1024x768 je o mnoho lepší. Díky tomu se razantně pozvedla celková přehlednost hry a jednotlivá menu rovněž dokáží zobrazit daleko více informací bez nutnosti posouvat obraz.

Obrovskou pochvalu ovšem zaslouží optimalizace rychlosti. Sám si moc dobře vzpomínám, jak jsem před rokem musel čekat na vytvoření herní databáze dlouhé minuty. To samé se dalo říci i o nekonečném zpracování denních událostí, při kterém jsem stíhal souběžně číst svou oblíbenou knížku. Teď jsou podobné postranní aktivity pasé, protože NHL EHM 2005 doslova lítá. Nová databáze s maximálním počtem soutěží je otázkou chvilky a události během hry se zpracovávají během pár vteřin. Platí to samozřejmě i pro hru v okně, která dříve bývala ještě pomalejší než v celoobrazovkovém režimu. Testování jinak probíhalo na počítači P4 3.0 GHz, 512 MB RAM a ATI Radeon 9600 PRO bez jakýchkoli problémů.

Drobným problémem je opět velikost ukládaných pozic, která k mému překvapení ještě více vzrostla. Jestliže v původním NHL EHM zabíral jeden save po první sezóně kolem 100 MB na disku, letos ještě před začátkem play-off měla uložená hra více jak 250 MB. Zklamán jsem byl také trochu z fotek hráčů, zvláště co se české ligy týče. V loňské verzi hry měla například pražská Sparta podobizny u většiny svých hráčů a v NHL EHM 2005 je nemá prakticky nikdo. Fotky jsou v podstatě jen u hokejistů, kteří působí v NHL nebo v některých nižších zámořských soutěžích, což mi přijde docela škoda.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

 Znovu v češtině
Kvalitní lokalizace je znovu nedílnou součástí NHL EHM 2005. Letos měla firma CD Projekt výrazně usnadněnou pozici, protože její překladatelé nemuseli začínat od píky. Jako základ tedy posloužily loňské texty, ke kterým se přidaly nové materiály. Zároveň byla odstraněna spousta drobností a překlepů, na něž předtím šlo poměrně snadno narazit. Úplně vyřešit se ale nepodařilo problém s diakritikou jmen hokejistů. Řada domácích hráčů už sice háčky a čárky ve svých jménech má, jenže ti, co jsou nebo byli v NHL, diakritiku stále postrádají. Je třeba si ale uvědomit, že za tímto problémem nestojí neochota lokalizačního týmu, ale licence, jenž vyžaduje, aby konkrétní jména byla uvedena tak, jak jsou na oficiálním seznamu NHL.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově je aktuální NHL EHM 2005 o generaci lepším manažerem, než tomu bylo před rokem. Je proto více než zřejmé, že se autoři nebrání i přes téměř neexistující konkurenci hru neustále zdokonalovat, což je to hlavní. Pevně doufám, že i příště lze očekávat další pokroky, které pozvednou tento hokejový manažer na ještě vyšší úroveň.

Předobjednejte si z Tiscali GameShopu tuto hru nejpozději do 25. srpna a budete zařazeni do soutěže o kvalitní brusle Botas. Tři vylosovaní výherci budou kontaktováni na email s dotazem na velikost nohou.

Stáhněte si: Anglické beta demo (32 MB)

Související články: Recenze a rozhovor o NHL Eastside Hockey Manager (8/2004), Novinky...

 
Bergy
autorovi je 25 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)






 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Jednoznačný posun vpřed díky nové a detailnější grafice a rychlejšímu chodu hry. Rozpohybované kluziště by však ještě potřebovalo pár vylepšení a určitě by to chtělo zapřemýšlet i nad velikostí uložených pozic.

Nejnovější články