Neighbours From Hell - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Neighbours From Hell - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 7. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Pokud se chystáte vyřídit si se svými sousedy nějaké účty, tato neobvyklá a zábavná hra založená na principu televizní reality show by pro vás mohla být docela dobrým návodem, jak na to.

Autor: Bergy
Publikováno: 17.července 2003


Obrázek zdroj: tisková zpráva Sousedské vztahy jsou něco, s čím jste se pravděpodobně už párkrát setkali. Obyčejně buď štve někdo vás (například sousedi, kteří vás v pravidelných intervalech dokáží vytopit) nebo pro změnu lezete na nervy někomu vy (noční hudební produkce, při které nadskakuje nábytek, je pro ostatní opravdu požitkem :) Takový už je ale život a pokud nežijete někde na samotě u lesa, ale v malém či větším městě, musíte se s podobnými problémy čas od času nějak vypořádat.

Jestli zrovna nepatříte mezi lidi, kteří si jdou každou sousedskou těžkost vyřídit ručně, možná byste to mohli zkusit nejdříve virtuálně, a to prostřednictvím nové hry s příznačným názvem Neighbours from Hell. Její hlavní postavou je mladík jménem Woody, jemuž je trnem v oku jeden nerudný a cholerický soused. Tenhle morous žije sám ve svém domě a společnost mu dělá pouze pes Mutt (během hry se sice jeho domácnost rozroste o papouška a prase, ale nedopadne to nijak zvlášť dobře jak pro něj, tak pro zvířátka :) Woody si chce svého souseda nejen pěkně podat, ale zároveň se o zajímavou podívanou rozdělit i s ostatními. Výsledkem je něco na způsob televizní reality show, kde diváci hodnotí Woodyho počínání a vše se promítá ve sledovanosti.

 Jednoduchý herní systém
A jak to funguje? Velice jednoduše. V roli Woodyho se potajmu přikradete do sousedova bytu a z různých skříněk, poliček či zásuvek si začnete plnit svůj inventář. Nalezené předměty pak porůznu nastražíte na nebohého souseda nebo je případně skloubíte s jiným předmětem. Některé záludnosti se obejdou i bez nutnosti použití nějakého předmětu, to třeba v případě, kdy sousedovi zničíte TV anténu, zauzlujete švihadlo apod. Soused dříve nebo později na tyto pastičky narazí a řádně ho to vytočí. A právě jeho nekontrolovatelné výbuchy zlosti jsou cílem hry, protože ony zvyšují tolik potřebnou sledovanost vyjádřenou v procentech. Každý level pak má pevně stanovenou nejnižší hranici sledovanosti, které musíte dosáhnout.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V úplném začátku hry jsou k dispozici nástrahy relativně slabého kalibru. Jedná se například o fixu, kterou vylepšíte obrázek na zdi, pohozené kuličky na zemi či vajíčko umístěné do mikrovlnky. Postupně ale různé pasti nabývají na razanci a tak se milý soused postupně dočká elektrických šoků, různých detonací a menších požárů.

 Zapojení logiky
Zadání a realizace úkolů se může zdát hlavně ze začátku až moc primitivní, ale věřte, že s přibývajícími levely se přiměřeně zvedá i obtížnost a náročnost provedení. Nalézt všechny potřebné předměty většinou není žádný problém. Horší to ale je s jejich použitím, protože je na vás, abyste vymysleli, jak obyčejnou věc použít tím nejzákeřnějším způsobem. V této fázi hry nastupuje logika, kterou musíte chtě nechtě zapojit. Použití některých předmětů se postupně ukáže jako docela slušný oříšek a i mě samotnému někdy nezbylo, než se uchýlit k populární metodě pokus-omyl, aby mi docvaklo co a jak zkompletovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva I když se většina pastiček dá políčit pouze na jedno určité místo (až na pár výjimek), je na vás, jestli zvolíte postupný způsob (nainstalujete, schováte se, a pak jdete na další) nebo se budete pokoušet o umístění co možná nejvíce nástrah najednou. Druhý způsob pochopitelně zvyšuje riziko odhalení, ale zase když se vám podaří aktivovat několik pastí současně, vytvoříte něco jako comba a tím dostanete lepší hodnocení. Když se totiž soused vytočí, jeho stupnice zuřivosti dosáhne vrcholu a postupně začne opadat. Pokud však v zápětí sklapne další pastička a jeho nálada se ještě nevrátila do normálu, následuje další vzplanutí a vy se můžete těšit z bonusových procent navíc, které byste jinak ani nezískali. Někdy se situace vyvrbí i tak, že je možné umístit do jedné místnosti klidně i 4 funkční nástrahy a pak už to vážně stojí za to :)

 Jak se neprozradit
Váš pohyb a veškerá činnost v sousedově obydlí musí být pochopitelně prováděna nepozorovaně a pokud možno nehlučně. Když totiž dojde ke vzájemné konfrontaci, milý soused vás hezky chytne pod krkem a poté si z vás udělá žíněnku, na které se pořádně vyřádí. Asi nemusím dvakrát zdůrazňovat, že reality show se za podobných okolností přeruší a vy musíte danou misi opakovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V každém kole se vaše oběť pohybuje po svém bytě trochu jinak - vždy je to odvozeno od činnosti, kterou zrovna vyvíjí. Když se třeba věnuje umění, tak neustále chodí dokolečka od jedné rozdělané práce ke druhé (například chvilku maluje, fotí, vyrábí keramiku nebo modeluje plastiku a poté jde opět malovat, fotit atd.). Díky tomu si můžete vybrat příhodnou chvíli, kdy se máte proplížit na místo určení tak, aby vás nikdo neviděl. Kromě souseda vás totiž může odhalit ještě například pes nebo papoušek (čuníka se bát nemusíte, je mu totiž putna, že je v domě někdo cizí).

Prozrazení domácím mazlíčkem naštěstí není tak tragické jako osobní střet přímo se sousedem. Zvířata pouze ztropí povyk, který souseda přiláká, ale pokud se do té doby zdekujete, dostane jen pes nebo papoušek pořádně vyhubováno a vy se můžete za chvíli vrátit. Na rozdíl od souseda lze v jedné místnosti kolem zvířátek projít, aniž by si toho všimli. Místo normální chůze stačí zvolit jen lehké našlapování a jelikož pes i papoušek většinu času prospí, vaše přítomnost nebude vůbec zaregistrována.

 Nuda ani v jediném bytě nehrozí
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Aby nebyla hra zas až tak těžká, je zde možnost ukrýt se v případě potřeby do skříně a později i pod postel. Když využijete této schovky, soused vás nenačapá, ani když jste oba ve stejné místnosti, což by pro vás za jiných okolností skončilo minimálně pěknou nakládačkou. Tyto skrýše vám přijdou vhod zejména tehdy, až se v dalších kolech rozšíří počet přístupných místností sousedova bytu. Na začátku hry je k dispozici pouze chodba, koupelna, obývák a kuchyň. Postupně pak ještě přibude sklep, studovna, ložnice a venkovní terasa.

Faktem ale zůstává, že celá hra se odehrává pouze v jednom bytě. V této chvíli se možná zdá, že po nějakém čase musí jednoznačně převládat stereotyp, ale skutečnost je naštěstí přesně obrácená. Autoři totiž pro každý level vymysleli určitou zápletku a pozměnili i vybavení bytu. Pokud tedy souseda například čeká velké prádlo, chodí do sklepa prát, do ložnice žehlit a na terasu sušit. Když se rozhodne, že bude cvičit, jeho byt je najednou zaplněn všemožnými cvičebními stroji, na kterých se pokouší zformovat svojí obtloustlou figuru atd. Pokaždé se tedy setkáte s jiným tématem a tudíž s jednou naučenou strategií si rozhodně nevystačíte. Musíte neustále vymýšlet nový způsob, jak se sousedovi dostat na kobylku a přesně tohle vás udrží při hře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Hrát se dá více způsoby
Když nepočítám výukové mise, tak Neighbours from Hell vám nabízejí celkem 14 levelů. Někomu se to může zdát málo, ale na druhou stranu je tu pár důvodů, proč si každé kolo zahrát třeba dvakrát nebo i třikrát. Jednak je to časový limit, jehož aktivace je čistě dobrovolná. Pokud ho necháte vypnutý, máte na svou hru neomezeně času a můžete vymýšlet ta nejefektivnější comba a upotřebit všechny nalezené předměty. Se zapnutou časomírou je to zase o něčem jiném, tlačí vás ubíhající minuty a vaším hlavním cílem je stihnout dosáhnout alespoň na minimální limit sledovanosti, přičemž nemusíte ani nastražit všechny dostupné pastičky. Pokud to nestihnete, máte smůlu a dané kolo musíte hrát od začátku.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
V případě, že jste získali potřebnou, ale ne maximální sledovanost, proč to nezkusit znova a lépe? I zde se najde důvod. Všechny mise jsou totiž rozděleny to třech samostatných částí a podle toho, jak si vedete, jste na konci každé odměněni buď bronzovou, stříbrnou nebo zlatou soškou. Bronzová je v podstatě jen za splnění předepsaných limitů, stříbrnou dostanete, pokud se snažíte více (přes 80% sledovanosti), a zlatou za prakticky bezchybné mise (přes 90% sledovanosti).

Grafika, jak sami vidíte, není 3D a je to jedině dobře. Vlastně se jedná o takové malé retro a tím spíše si myslím, že se celá vizuální podoba velmi vydařila. Absolutní přehlednost a jednoduchost komiksového stylu přesně sedí a nedokážu si ani představit, že by to mělo být jinak. Hardwarové nároky jsou na dnešní dobu doslova směšné. Postačí vám Pentium 166 Mhz, 64 MB RAM, 16 MB grafická karta kompatibilní s DirectX8 a nějakých 130 MB volného místa na pevném disku.

 Jednoduché ovládání
Ovládání je také velmi prosté. Svojí postavičku usměrňujete myší (levé tlačítko normální chůze, pravé tlačítko chůze po špičkách) a kurzorem si vybíráte jak příslušné objekty, které chcete prozkoumat, tak i předměty z vašeho inventáře. Herní interface je rovněž velmi jednoduchý a přehledný. Úplně vlevo máte dokonce menší nápovědu v podobě karikatury souseda s komiksovou bublinou, kde se zobrazuje, na co soused právě myslí. Když se v této bublině objeví například puška, je jasné, že má namířeno do sklepa, kde špuntovka visí na zdi. Pokud se ke své smůle zrovna nacházíte v cílové oblasti, znamená to, že máte co nejrychleji vypadnout pryč, jinak budete odhaleni.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Vedle této bubliny se nachází již zmiňovaná stupnice, kde můžete sledovat, jak moc je soused vytočený a inventář s nasbíranými předměty. Úplně vpravo jsou pak umístěna okénka s časomírou, dosaženou sledovaností, bonusy a počtem dokonaných a zbývajících nástrah.

 Speciální kamera
V nastavení hry si lze ještě zapnout volbu s názvem „trick camera“. Její aktivace se ve hře projevuje tak, že vždy, když se soused lapí do vámi nastražené pastičky, kamera (ať už děláte cokoli) se sama přesune na inkriminované místo a vám tak vizuálně neunikne žádný výbuch sousedovy zlosti.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Já osobně bych vám ale radil mít tento zlepšovák trvale vypnutý, protože někdy (hlavně při aktivní časomíře) jde doslova o vteřiny a trick camera v takovém případě jen zdržuje. Když máte času nazbyt, není problém se na místo, kde soused praská vzteky, přesunout vlastnoručně. V opačném případě dávám přednost dokončení další pasti (když na ní zrovna pracuji), než abych takto ztrácel drahocenný čas.

Stáhněte si: Demo, Cheaty, Trailer, Čeština

Související články: Novinky

Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Jedná se o parádní oddychovou, která vás nezatěžuje poutavým příběhem nebo dějem. V jednoduchosti je zkrátka síla a na téhle hře prostě nic složitého není, což ovšem není mínus, ale velké plus. Navíc nebývá zvykem, abyste se u her i zasmáli. Netvrdím, že se z povedených kousků budete válet po stole smíchy, ale některé vychytávky jsou minimálně velmi úsměvné.

Nejnovější články