Championship Manager 4 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Championship Manager 4 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

5. 5. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Obecně uznávaný král fotbalových manažerů od Sports Interactive se nedávno dočkal čtvrtého dílu, který přináší nové 2D zobrazení zápasu a možnost koučovat i týmy z první nebo druhé české ligy.

Autor: Sensei_CZ
Publikováno: 5.května 2003


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obecně uznávaný král fotbalových manažerů Championship Manager od zkušených Sports Interactive dostal letos koncem března dlouho očekávané pokračování v podobě 4 dílu. Na britských ostrovech se okamžitě dostal do čela žebříčku nejprodávanějších PC her díky ohromné komunitě těch, kteří si myslí, že práce sira Alexe Fergussona, Arsene Wengera nebo Gerrarda Houlliera je procházka růžovým sadem. Zájem britských fanoušků se dal očekávat, SIGames však svým manažerem míří mnohem dále za hranice kolébky fotbalu a v Championship Manageru 4 nabízí obrovský počet lig z 39 zemí. Poprvé v historii této série tak máme možnost zahrát si českou první a druhou ligu bez nutnosti čekání na přídavný patch.

 Ohromné množství dat
Počet klubů, hráčů a funkcionářů obsažených v této hře mi zpočátku doslova vyrazil dech. V české lize si můžete vybrat post trenéra v kterémkoliv z klubů první a druhé ligy, klubová základna však sahá až do divizí a tak můžete lanařit hráče například z Břevnova nebo Dukly Hranice. Jména hráčů v těchto klubech však nejsou reálná, podléhají tzv. recyklaci jmen, a tak v těchto soutěžích potkáte spousty Rosických, Novotných a podobně. Soupisky prvo a druholigových klubů jsou však naprosto reálné, získané po uzávěrce zimního přestupního okna. Vše tedy čeká na hráče, který se rozhodl ukázat Uhrinovi mladšímu, jak správně střídat, Jarabinskému jak se nenechat vykopnout v půlce sezóny a Žižkovu zač je toho loket, když rozhodčí neberou úplatky.

Oproti předchozímu dílu v sérii se Championship Manager 4 může pochlubit několika novinkami. Ty si můžeme rozdělit na dvě kategorie - novinky, které zaznamenáte ihned po začátku hraní a novinky skryté, které odhalíte až po odehrání části sezóny. Do první kategorie tak patří zbrusu nový 2D engine pro zobrazení průběhu hry a možnost "skinování" uživatelského prostředí. Druhá kategorie je domovem zcela přepracovanému tréninkovému enginu a části kódu, starající se o přestupy hráčů, který má podle autorů zohledňovat i současnou recesi ve fotbale.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 2D zobrazení hry
Začněme asi nejočekávanější novinkou a tou je 2D zobrazení hry. Předešlé díly CM nabízely pouze textové zprávy o průběhu zápasu, a tak je 2D enginem poháněné zobrazení jistě krokem kupředu. V reálu to vypadá jako starý dobrý Sensible Soccer jen s tím rozdílem, že zde přímo neovládáte žádné hráče. Zobrazení hry je ve fotbalových managerech častým terčem kritiky, 2D engine Championship Manageru 4 se naštěstí různým problémům zdaleka vyhnul. Na druhou stranu je však třeba říci, že využití enginu je poněkud diskutabilní - jen málokdo asi vydrží hrát každý zápas celých 90 minut. Samozřejmě lze vybírat ze 3 stupňů zrychlení, ale i při nejvyšším tempu vás pravděpodobně sledování zápasu brzy omrzí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kromě 2D zobrazení hry lze využít osvědčené textové „zpravodajství“ a to buď jako komentář (hra zobrazuje všechny přihrávky), nebo jako klíčové momenty. Komentování klíčových momentů lze propojit s 2D zobrazením, kde si můžete prohlédnout všechny důležité momenty v 2D enginu. Další využití 2D enginu pak nalezneme v závěrečné reportáži odehraného zápasu, kde je možné jakýkoliv moment zápasu přehrát kliknutím na příslušnou minutu zápasu.

Možnost úpravy uživatelského rozhraní (skinů) aneb je z pohledu hry samotné poměrně nevýznamná novinka, pokud ale koučujete svůj oblíbený tým a nějaké změny klubů vám nic neříkají, můžete si s touto vlastností hru užít spoustu zábavy. Díky otevřenému standardu je definice vzhledů poměrně snadná záležitost i bez editoru, který by měl být co nevidět uvolněn. Ke hře v základní verzi jsou přibalené 3 základní skiny a balík obrázků (převážně obrázky z nižších anglických lig, výjimku tvoří několik obrázků z Evertonu), které se nastavují jako pozadí jednotlivých obrazovek.

 Hrajeme!
Základní principy fotbalových manažerů byly definovány již dávno a ani Championship Manager 4 nedělá žádnou výjimku. Jednoduše si vytvoříte váš profil, zvolíte tým, který chcete koučovat a jde se na věc. Při vytváření hry ještě zvolíte, kolik lig se bude hrát současně. Samozřejmostí pak je, že se hrají všechny ligy ve vámi zvolené zemi, všechny poháry a mezistátní zápasy. Čím více lig si pak přidáte, tím pomalejší bude hra při počítání jednotlivých výsledků.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jste tedy zbrusu novým trenérem vámi vybraného klubu a před vámi leží na stole aktuální soupiska vašich svěřenců a je pouze na vás, abyste naplnili očekávání vašich nadřízených. Tato očekávání (v jiných hrách by se dalo mluvit o cíli mise) jsou pro každý tým jiná, většinou však vychází pouze z postavení týmu v konečné tabulce minulého ročníku a nezohledňují tak případné změny v klubu během letní přestávky. To v porovnání s reálným světem působí občas trochu komicky - v případě Readingu, nováčka anglické 1. divize máte za úkol se statečně rvát o záchranu, v reálu však klub ihned po postupu ohlásil, že za neúspěch bude považovat, pokud se klub neprobojuje do play off o Premier League, což se letos Readingu asi skutečně podaří.

 Výběr ideální jedenáctky
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jako trenér nejste na všechno sám, máte k ruce několik asistentů, kteří mohou převzít zodpovědnost za váš B-tým, za juniorské týmy, ale napřiklad i za tréninky a za přípravné zápasy. V Championship Manageru nemáte možnost přímo ovlivňovat přísun peněz, o to se stará dozorčí rada, se kterou komunikujete formou speciálních žádostí, například požadavkem o navýšení rozpočtu na přestupy, na vybudování lepšího tréninkového centra, atd.

Když tedy máte svůj tým, rozdělené kompetence a naplánovanou přípravu, letní přestupové okno se otevírá. Nejlepší čas vrhnout se na na prostudování možností vašeho týmu, na prozkoumání atributů jednotlivých hráčů a na sestavení ideální jedenáctky. Abyste nemuseli podrobně porovnávat jednotlivé atributy, u každého hráče se zobrazuje jeho ideální post. Pokud se na jeden post rozhodujete mezi více hráči, hra vám nabídne užitečné porovnání vybraných svěřenců.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Po zvolení základní sestavy byste měli dále zvolit rozestavení hráčů na hřišti, nejzákladnější model 4-4-2 lze velmi jednoduše modifikovat posouváním jednotlivých hráčů po hřišti. Strategii týmu můžete ještě upřesnit dalšími volbami, jako je typ bránění (osobka, v řadě), typ hry (defenzivní, útočná), způsob přihrávek (krátké, dlouhé) a další. Všechny tyto atributy týmu lze pak měnit kdykoliv i v průběhu hry. Pokud během hry nějak radikálně změníte styl hry, je krásně vidět, jak to nějaký čas trvá, něž fotbalisté začnou hrát na hřišti přesně to, co po nich chcete.

 Narážíme!
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Fandové série Championship Manager si již mohli za ta léta zvyknout, že zbrusu nová hra, kterou si koupí v obchodě, je prakticky nehratelná a že si musí počkat na několik opravných patchů. Ani nový Championship Manager 4 není výjimkou, i když je nutno podotknout, že je zde vidět úsilí autorů vydat stabilní hru na první pokus.

Na problémy však v základní krabicové verzi hry narazíte například v novém tréninkovém enginu. Tomu je v manuálu věnována podstatná část obsahu, přesto i po pečlivém nastudování a ještě pečlivějším sestavení trénikového plánu pořád není vidět jakékoli dlouhodobé zlepšování vašich hráčů. V jednom týdnu tak sice u hráčů zvýšíte určité atributy o bodík nebo dva, ale v dalším týdnu pak hráči pracně získané atributy ztratí, i když trénink je nastaven tak, aby se to nestalo. Frustraci z tohoto "chozeni na místě" vyřešíte tak, že předáte starost o tréninky asistentovi, ovšem tím přijdete o kus hry.

Zohlednění současné situace ve fotbale do přestupové politiky ve hře se projevuje tak, že je skoro nemožné získat hráče na hostování, i když je ve svém klubu nevyužíván, případně hraje za béčko. Při celkem nereálné ceně hráčů v české lize je pak opravdu hodně složité získat do svého kádru nějakou skutečnou posilu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

V reálném světě pak zřejmě nenarazíte na situace, kdy se utkání Ligy mistrů hrají ve stejných termínech jako mezistátní zápasy. Rychlost u tohoto typu hry není pro hráče rozhodující, přesto i na špičkových sestavách je hra hodně pomalá, obzvláště pokud si zvolíte více lig, které se hrají současně.

 Výsledek
Championship Manager 4 je hardcore fotbalový manažer pro hardcore fandy. Pokud chcete být úspěšní v nadcházející sezóně, musíte věnovat extrémní pozornost přípravě, musíte prozkoumat desítky nadějných mladíků a dobře nakoupit. To vše byste měli udělat před tím, než se vrhnete do zápasového rytmu. Fandové fotbalových manažerů to všechno vědí a čas věnovaný přípravě je neodradí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ostatní hráči, které třeba naštval poslední výsledek zápasu svého oblíbeného týmu a chtějí si dokázat, že se současným kádrem mají na lepší výsledky než ten blb, co to koučuje teď, možná nevydrží a hru odhodí po odehrané půlce sezóny, protože zjistí, že s kádrem beze změn to skutečně moc nejde.

Stáhněte si: Demo, Patch, Video, Cheaty
Související články: Novinky

Sensei_CZ
autor je webmasterem serveru FC-Bohemians.cz
připravil: jd




 
 
Sensei_CZ
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Hodnocení CM4 je zapeklitá věc. Pokud bychom měli hodnotit potenciál hry a přihlédnout k budoucím updatům, jedná se bez diskusí o nejlepší manažer fotbalového trenéra. Navíc koncem dubna byl termín pro zaslání nových soupisek a opravených atributů jednotlivých hráčů, takže v květnu se tedy můžeme těšit na masivní aktualizaci databáze hráčů. Při hodnocení základní verze hry tak, jak si ji mohou hráči zakoupit v obchodě, jsem však trochu rozpačitý, neboť CM4 obsahuje příliš mnoho drobných nedostatků, které rozhodně nepomohou nováčkům hru pořádně rozehrát.

Nejnovější články