Settlers Online - jak se hraje legendární strategie v browseru?
zdroj: tisková zpráva

Settlers Online - jak se hraje legendární strategie v browseru?

9. 2. 2012 20:00 | Dojmy z hraní | autor: Karel Drda |

ICQ zpráva ze 17. ledna 2012: "Kajo, poslu ti za moment pristup k The Settlers Online a budu z toho potrebovat clanek s dojmy/preview." Tak takhle to vážení a milí čtenáři začalo. Z jednoduché zprávy, která neměla valnějšího významu, než že pár hodin strávíte u beztak provařeného titulu, jen předělaného do online podoby, se vyklubala velmi návyková věc, která může na mnoho měsíců připravit spousty lidí o čas a několik stovek zaměstnavatelů o produktivitu a výkonnost jejich poslušných ovcí.

Pokud se k vám informace o chystaném spuštění kultovních The Settlers v online verzi ještě nedostala, pak vězte, že se jedná browserovou hru. Před pár lety by tato informace působila jako zneuctění dobrého jména solidní značky a je dost možné, že spousta lidí by se od oblíbeného titulu ihned odvrátila. Navíc se u laika zahryzává do hlavy pocit z čehosi šizeného. Prostě jen další webová hra se špatnou grafikou, animacemi a divným ovládáním. Těmito neduhy však The Settlers rozhodně netrpí a navíc velmi rychle zapomenete, že zapnutím se vlastně myslí jen otevření internetové stránky.

Budovatelská pohoda v prohlížeči

Znalec se jen pousměje, protože moc dobře ví, že dnes si takovou hru úplně v pohodě zahraje i na dlouho neudržovaném počítači v rakouském sklepení, postačí mu k tomu jen nuzné internetové připojení a navíc si to náramně užije. Výhodou The Settlers Online jsou totiž velmi nízké nároky na hardware a skutečnost, že ke spuštění hry vám opravdu postačí jen několik kliknutí myší. A hra je navíc téměř zdarma, téměř.

Budovatelsko-dobyvatelské strategie jsou jako dělané pro tento způsob hraní a bylo jasné, že i tvůrci renomovaných a provařených značek se pokusí dříve, či později vstoupit do hájemství online, aniž by museli dělat zásadní kompromisy. Hra tak ve všech ohledech, na které si vzpomenete v souvislosti se značkou The Settlers, nijak nezaostává. Drží se tradičnějšího pojetí a rozhodně by neměla způsobit situace, že skalního fanouška naštve a nově příchozího hráče zklame.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

The Settlers Online působí dojmem, že se ji tvůrci snažili vyladit pro obě pomyslné strany fanouškovské komunity. Právě to obvykle bývá kamenem úrazu, alenedávno spuštěná anglická beta veškeré podobné obavy rozptýlila. Naopak zůstal velmi příjemný pocit, že se opravdu můžeme těšit na dlouhé týdny a měsíce klidného hraní.

Jenom si musíte uvědomit jednu věc. Jakmile je něco online, tak se za to prostě platí. Můžete si říkat, co chcete, ale pokud hodláte naplno využívat obsah a doplňky, nebo prostě chcete být oproti vašim spoluhráčům rychlejší, tak platíte. V tomto ohledu The Settlers Online není výjimkou, ale na druhou stranu, volnost hraní zdarma je téměř neomezená a poplatky v podstatě umožňují jen legální švindl.

Stačí otevřít prohlížeč, zaregistrovat svoji maličkost, přihlásit se a na vybraném území rozvíjet vaše osadnické schopnosti. Vše navíc funguje téměř identicky jako u starších offline verzí. Tempo těžby, budování a rozvoj je samozřejmě přizpůsoben podmínkám webového hraní.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pěkně hezky postupně

Na některé věci si tak prostě počkáte delší dobu. Znamená to jediné, hra vám vydrží opravdu hodně dlouho. Provázanost mezi jednotlivými stavbami a možnostmi vývoje se drží dávno zavedeného konceptu. Kdo nikdy The Settlers nehrál, bude asi překvapen, že k vytvoření jednoho vojáka potřebuje několik baráčků jasně definovaného řetězce. Musí pokácet dřevo, udělat z něj uhlí a natěžit měď. Ta se musí pro změnu někde smíchat s uhlím a vznikne tak bronz, z něhož teprve někdo udělá meč.

Jenže řadový rekrut ke své spokojenosti potřebuje ještě žejdlík piva a k tomu je nutné mít postavený pivovar. A pivovar potřebuje vodu a pšenici, takže musíte mít farmu a políčka. Jenže k výstavbě farmy je potřeba prken, kamení a to nemluvím o tom, že za vlast padne i nějaké to nářadí. Pro neznalého tak může The Settlers Online vypadat jako pořádně komplikovaná a provázaná hra, kde se neodpouští žádná chyba.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

I na tuto skutečnost však tvůrci mysleli a několika úvodními levely vás provedou pomocí velmi dobrého tutoriálu, kde vás na některé záludnosti a překvapení předem upozorní. Tutoriál se samozřejmě týká jen úvodních staveb, ale i v online verzi dokonale funguje intuitivní postup, takže patříte-li k těm méně znalým a nepolíbeným, rozhodně se nemusíte ničeho bát.

Těžíte suroviny, ze surovin stavíte budovy, které otevírají možnosti k výstavbě dalších nemovitostí. Některé vyrábějí nástroje, jiné zase potraviny. Dobrá bašta pak slouží k vykrmování vašich osadníků, díky čemuž se na určitou dobu zvyšuje výkon vámi vybraných baráčků. A tak pořád dokola.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Trestná výprava

Na výpravy začnete posílat svého dobyvatele, který se za nějakou dobu vrátí zpět a vy získáte nová území a vaše osada, či chcete-li říše, má kam expandovat. Jenže nic není zadarmo. Cesta ke zdrojům a volným plochám není úplně jednoduchá. Většinou je totiž obývána nepřátelskými bandity, které je nejprve nutné smést z povrchu zemského. Takže musíte vycvičit armádu.

Nejprve stačí pár chlápků, později už musíte hodně přemýšlet nad tím, koho vytrénujete a pošlete jej bojovat za vaši malou říši. A nad tím vším se jako oblaka rozprostírá pomyslný virtuální svět mnoha tisíců hráčů - podobných vám.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Někteří se realizují na své vesnici jen v pracovní době. K nelibosti šéfů se místo budování kapitalismu věnují bohulibé činnosti na vlastním osadnickém písečku, jiní u toho dřepí po nocích, když jejich ratolesti konečně usnou. A všichni pospolu vesele konverzují na anglickém chatu, občas někdo napíše něco finsky, maďarsky, či rusky a jiní jej za to většinou nevybíravě zkritizují. A ti co chtějí ještě dál, pak spolu začnou vesele obchodovat, podporovat se, nebo válčit.

Hráči se sdružují se v gildách – buď podle národnosti, nebo prostě jen podle chuti a zájmu. A hodiny, dny a týdny ubíhají. Možná i měsíce a roky. A za tou krásnou oponou virtuálního světa The Settlers visí ve vzduchu onen obrat "téměř zdarma", kterým jsem se oháněl hned z kraje článku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jde to i bez peněz, ale...

Tak tedy úplně upřímně. Hrát a bavit se můžete dosyta i bez poslání jediného inflačního eurocentu, ale musíte pak počítat s tím, že každý postup ve hře bude krvavě vydřený a zasloužený. Nebo můžete používat modré gemy, jejichž počet vidíte v horní liště svého prohlížeče a všelijaké procesy tím vesele urychlovat.

Postavit domek trvá pár minut. Nechcete však čekat a ze své várky drahokamů obětujete dva a budova stojí hned. Geolog vyrazí hledat nové zdroje surovin, jenže se vrátí nejdříve za deset (i více) minut a upřímně, čekají jen zoufalci. Takže klik a geologovi zkrátíte výlet na polovinu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Takhle se samozřejmě vesnička buduje mnohem lépe. Celkem sympatickým tempem plujete bezproblémově kupředu. Na zakládce jsem opisoval, na střední někoho občas prásknul, že hulí na záchodech, na vysoké stahoval seminárky a v The Settlers používám gemy. No a co.

Bují ve vás škrťounství a lakota. Říkáte si, budu svými drahokamy šetřit a používat je jen v opravdu vypjatých situacích. No jo, jenže jste v práci, do oběda daleko a nějak ten čas zabít musíte. Takže najednou koukáte a vaše portfolio fixl-šutrů se řádně zmenšilo. Není nic snazšího, než si další gemy přikoupit - tentokrát hezky za tvrdé. Stačí k tomu bankovní karta, pár kliknutí myší, z účtu vám zmizí pět éček a ve hře přibude několik stovek drahokamů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Férová online strategie

Teď si můžete říkat, že je to lumpárna, ale na tomto principu funguje většina podobných her a The Settlers je natolik hezká, tradiční a vtipná, že to člověka ani moc nebolí. Otevřená beta nepřekvapila ničím novým, ale rozhodně ukázala, že klasický a oblíbený koncept může v tomto prostředí dobře fungovat. Navíc to herní klasiku přiblíží i komunitě lidí, kteří se sice pohybují na síti, ale o hry jinak ani moc nezavadí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

The Settlers Online i přes určitou složitost totiž není vůbec těžká hra, a když si vezmete, že velcí hráči na trhu se čím dál více ohánějí výrazem casual gamer, pak tu před námi stojí produkt s ohromným potenciálem. Nic neinstalujete - vyťukat adresu zvládne i blbec. Nepotřebujete grafickou kartu z kategorie sci-fi, stačí prostě slušný kancelářský počítač. A zadat výstavbu domečku, na který navazuje domeček jiný, to je úkol hodný každého, kdo dokončil mateřskou školu a ovládá elementární angličtinu. K tomu je nutné připočíst solidní dávku zábavy i napětí a hle, před námi je věc, které si dovoluji prorokovat dlouhé a úspěšné trvání.

Nejnovější články