World of Warcraft - preview
zdroj: tisková zpráva

World of Warcraft - preview

3. 9. 2001 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Novým projektem Blizzardu není Diablo Online ani Starcraft II, ale World of Warcraft, MMORPG zasazené do reálií slavné strategie.


World of Warcraft - preview

Autor: Pavel Dobrovský
Publikováno: 3.září 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Před několika dny přišla všem zainteresovaným novinářům do pošty zpráva o nové hře z dílen Blizzard Entertainment, která má být zasazena do světa populárních strategií Warcraft a hratelnost čerpat z online dimenze zábavního kolotoče. Zpráva byla natolik fantastická - téměř skandální - že jí nikdo nevěřil a všeobecně byla označena za „hoax“, tedy výmysl, fámu, internetovou kachnu, zkrátka nesmysl. Uplynulo několik vzrušených dní, než se Blizzard na ECTS oficiálně zapřísahal, že World of Warcraft je plnohodnotný samostatný projekt bez návaznosti na připravovaný Warcraft III.

 MMORPG z reálií Warcraftu
V době, kdy se onlineovky minimalizují do sektoru akčních RPG, je příslib online hry v perzistentním vesmíru velmi prozíravým krokem do budoucnosti - na rozdíl od konkurenčních RPG (Dark Age of Camelot, Anarchy Online, Ultima Online, Planetside, Everquest, Asherons Call, Shadowbane, Neocron atd.) bude totiž WoW zasazen do reálií známých z předešlých her, a tím se odbourá jistá nechuť k učení novým věcem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokusy o prolnutí fantasy říše Warcraftu do jiných žánrů tu již byly (akční Black Thorne a nedokončená adventura), ale Blizzard nedokázal překročit vlastní stín a všechny snahy o zpopularizování války lidí proti orkům skončily ve slepé uličce. Warcraft (1994), věrná kopie Dune 2, samozřejmě stačil na udržení kultovního statutu firmy a hry, přesto se ve chvílích slávy všichni snaží dosáhnout ještě výš a výš. Měsíce čekání na supertajný Warcraft III. přispívají k obraznému požáru kolem WoW - ne jedna hra, ale hned dvě! Komerční hype slaví úspěch. V třetím díle Warcraftu se objeví nová rasa Taurenů, grafika projde revoluční změnou, stejně jako strategický systém a interface a v podstatě vznikne produkt naprosto odlišný od starších dvourozměrných bratříčků. Jak ale účinně spojit všechny události a postavy ze všech her do jedné? Odpověď naleznete v nadpisu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Prosím, uvědomte si, že následující odstavec se dá s drobnými obměnami aplikovat na většinu online her současnosti a neskrývá nic světoborného. V zemi Azeroth budou existovat tři hratelné rasy - lidé, orci a Tauranové, minotaurům podobní mutanti. Každý národ bude mít pravděpodobně (nepotvrzeno) své území, které v duchu tvaristického principu nesnášenlivosti hájí před uzurpátory. Koncept RvR (Realm vs. Realm) dává smysl PvP (Player vs. Player) a v současnosti ho můžete pozorovat u Dark Age of Camelot. Ani předchozí onlineovky neskrývají úmysl natvrdo hráče přidělit k jedné skupině, která je automaticky postavena do války s jinou. Například v Anarchy Online existuje korporace Omni-Tek a rebelská organizace; do Shadowbane se plánují rozsáhlé bitvy jednotlivých klanů a Ultima Online už dávno problém vyřešila guildovními půtkami. Azeroth je zastavěna vesnicemi, hrady a městy s čilým obchodnickým a sociálním životem. Počítačem ovládané postavy budou na požádání zadávat úkoly a samozřejmě s největší radostí odkoupí předměty nasbírané při dobrodružstvích v divočině.

 Nezávislý pohyb NPC
Výrazným bonusem mezi stávající online nápady je nezávislý pohyb NPC (non-player character) po Azerothu umožňující uvěřit funkčnosti světa daleko lépe, než když se v Dark Age of Camelot neustále vracíte k jednomu statickému obchodníkovi na jednom místě. K dobrodružství se automaticky váže zlepšování postavy v různých schopnostech - a to je právě věc odrazující hráče od RPG. Blizzard slibuje jednoduchý managment schopností, založený na přehledném systému Diabla II. Po zvolení rasy/pohlaví a zjevu (účes/tvář/barva kůže/barva vlasů) si hráč může vybrat jednu z předdefinovaných „cest“ dobrodruha, které mu automaticky rozvrhnou schopnosti. Podobně jako v Ultimě Online neexistují ve WoW povolání, avatar se namísto toho specializuje v průběhu hraní. Bude-li hráč hodně zabíjet potvory, vycvičí si bojovníka, bude-li hodně léčit a plnit questy, stane se pomalu klerikem, a tak podobně. Jedná se o přirozený život, ve kterém se profese ustálí podle vykonávaných akcí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zní to složitě? Bojíte se učení, klepete se před souboji s monstry a ještě k tomu ovládáním? Strachu netřeba! Blizzard zjednodušil ovládací interface na interaktivní myš, která dokonce bez klikání (!) zahájí konverzaci, souboj, otevře baťoh, zobrazí statistiku postavy... pomyslete na co chcete, kurzor vám to ukáže. Stačí ho jen „přetáhnout“ přes překupníka, aby se zinicializoval obchod, stejně tak stačí přejet kurzorem nad nepřítelem pro vyhlášení souboje. Ač se zdá takové ovládání geniálně jednoduché, bude asi působit mnohé problémy s nechtěně vyvolanými šarvátkami. Warcraft a Diablo jsou hrami o válce, rvačkách, potyčkách a krvi. Návrháři s tak bohatými bojovými zkušenostmi nemohli odolat vábení online akce a posunuli ji mnohem hlouběji do čisté „mlátičky“, než ostatní online hry. Základní rozdíly jsou dva:


 1) Rychlost
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Srovnáním s konkurencí Blizzard dospěl k závěru, že řezat pět minut do jedné potvory a stejně zemřít, je stejně nesmyslné, jako půl dne kácet sekvoji a postavit se pod ní. Frustrující délka soubojů v UO byla mnohokrát kritizována, na druhou stranu v sobě obsahovala jisté taktické prvky, které se dají shrnout pod „uteč“, „zakouzli a uteč“, „třikrát sekni a uteč“, případně „uteč a za rohem chcípni“. Potvory jsou v onlineovkách obvykle na různých levelech obtížnosti a tím se přizpůsobují schopnostem hráčů. Nováček tudíž nemá šanci sejmout druida, zatímco libovolný dobrodruh na desáté úrovni s ním nebude mít problémy. Rychlost soubojů a vyvážení náročnosti bude ve WoW bude mnohem propracovanější. Návrháři neuvolnili zrovna záplavu informací a z těch skrovných náznaků je jasné, že velký důraz je kladen na masové souboje reflektující atmosféru strategií Warcraft. V praxi to znamená, že se větší množství lidí spojí a vyrazí na území orků dobývat poklady, v tu chvíli se zformují hráči-orkové a půjdou nájezd odrazit. Bojová kouzla jsou vybrána z těch, použitých ve strategii. Haj hou.

 2) Vizáž potvor
Ačkoliv se Blizzard zdá být komerční firmou se vším všudy, tak se odklání od zprofanované ultra realističnosti herního světa a klade si za cíl vytvořit komiksově laděné fantasy prostředí. Podle obrázků to vypadá, jako by neexistovali žádné jiné než monstrózní a skutečně strašliví nepřátelé, u kterých návrháři dodávají, že přesně tak budou vypadat i ty nejlehčí potvory, aby hráči na nejnižších úrovních měli pocit, že zabitím protivníka dosáhli něčeho hodnotného. Jako protiklad vezměte UO se zabíjením srnek a DAoC s pavouky a bubáky. Velikost zbraní a hrdinů je stylizována podle módnímu trendu japonských her, ve kterých musí mít hlavní postava meč třikrát větší než ona a mávat s ním jako s párátkem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky a artworky z World of Warcraft najdete ve screenshot sekci

Detailnost modelů jde dokonce až k animaci mimiky obličeje pro vyjádření aktuálních emocí a stejně tak se pohybují jednotlivé prsty na rukou! Podle oblečení se bude přizpůsobovat fyzický vzhled avatara, takže v jednoduchém hábitu bude vypadat hubeněji a lidštěji než v železném brnění, které ho transformuje blíž k podobně kovového Titána. Použité textury jsou velmi barevné, jako by fantasy svět byl zamořen nakažlivým pohádkovým virem - jen ne další Horizons!

 Datum vydání?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tak to by bylo vše. Podrobnosti si nechává Blizzard pod pokličkou, včetně data vydání, ke kterému jeden z manažerů řekl:“Kdybychom jsme vám teď řekli, kdy to vyjde, tak nám nebudete věřit. A asi byste dobře dělali.“ S optimistickým výhledem jednoho roku práce, půl roku testování a čtvrt roku upravování chyb, můžete na World of Warcraft s radostí zapomenout. Kdo ví, co bude za dva roky - onlineovek už bude tolik, že se trh bude muset od základů změnit, aby uživil nové přírůstky. Na druhou stranu, bude-li se Blizzard držet mainstreamových her, je alespoň jistota, že svůj online projekt udrží finančně nad vodou. Velmi ubohé konstatování na závěr: nechme se překvapit. V současnosti existuje jen několik lidí, kteří mají ve věci jasno. A nikdo z České republiky k nim nepatří...

Stáhněte si: World of Warcraft cinematic trailer (9 MB) &gameplay video (13 MB)

Pavel Dobrovský
připravil: jd





Luke

Nejnovější články