Herní Star Trek budí naděje a nevypadá jako propadák
zdroj: tisková zpráva

Herní Star Trek budí naděje a nevypadá jako propadák

18. 4. 2012 14:07 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Když se na loňské E3 objevily první materiály o hře Star Trek, která bude vycházet z rebootovaného universa Star Treku ve filmu s Chrisem Pinem a Zachary Quintem, nečekal jsem, že o ní uslyším a uvidím víc, než jen nízká hodnocení po nenápadném vydání a případně informaci o jejím zrušení. Zdá se však, že herní Star Trek se má čile k světu a asi si ani nezaslouží nálepku „herního přívěsku k filmu“.


Digital Extremes, kteří naposledy vypustili do světa třeba Darkness II, na hru měli celé tři roky a rozhodně ne z důvodu přešlapování na místě. Prostě se snažili vyprodukovat hru, která popře počáteční předsudky a očekávání. Určitě nepůjde o kopii snímku, hra bude mít vlastní dějovou, která na snímek volně navazuje a logicky tak hlavními hrdiny bude nesourodá, leč kultovní dvojka Kirk – Spock. Sheldon Carter poznamenává: „Když se podíváte na to, co příběh Star Treku je, najdete zde Kirka a Spocka, což jsou dvě strany téže mince“.

Příběh tedy bude jedním z nejdůležitějších prvků hry. Aby dosáhl správné kvalitativní hladiny, přizvána byla Marianne Krawczyk, která stojí za scénářem série God of War. Nemusí to znít jako dobrá kvalifikace, ale Kratos měl dobře zpracovaný celý koncept a hra díky tomu skvěle šlapala.

Tvůrci na sebe ovšem nevzali lehké břímě, protože Paramount Pictures stojí za tím, že když už někdo bude jejich film převádět do hry, musí to být provedeno pořádně. Takže Digital Extremes zahltili všemožnými materiály, jako jsou nákresy lodí, modely tváří mimozemšťanů, zákulisní informace a vše, co se Star Treku týkalo. Spekuluje se, zda se objeví i Chris Pine a Zachary Quinto ve svých rolích, ale to máme čekat spíše na letošní E3.

A ačkoliv je hra povahou střílečka, nemůže to být jen klasická střílečka. „Na tohle jsme mysleli od začátku“, vysvětluje Carter. „Tohle není hra, kde běžíte, střílíte a všechny zabijete. Jde tu i o prozkoumávání a jak ono zkoumání vypadá ve Star Treku. Co to v konečném důsledku znamená hledání nových světů a technologií, a jak to zakomponovat do hry, aby to nebyla jen střílečka s krytem.“

Takže do hry byly přidány i jiné žánrové prvky. Máme čekat i ono zkoumání a objevování, pasáže, kde nebudete muset střílet, trochu toho logického hádání apod. Postavy budou s prostředím interreagovat, každá po svém. Takže Spock vše dokáže analyzovat s odstupem a Kirk se spíše vrhne po hlavě do rozetnutí gordického uzlu. Nebo Gorna.

I když na Gorny tu asi nedojde. O tom, kdo budou vaši nepřátelé, zatím tvůrci nemluví. Spíše zdůrazňují, že je pro ně příběh hodně důležitý a úspěch toho z Darkness II je pro ně velkou vzpruhou. Každopádně, na promýšlení mají ještě čas, hra vyjde až příští rok. Na letošní E3 se asi dozvíme spoustu informací, včetně toho, na jaké platformy hra vyjde. A nakonec je tu ještě trailer se záběry ze hry, na nichž je vidět, že hra má k dokončení daleko.

zdroj: Archiv

Nejnovější články