Tvůrci Metro: Last Light zavrhli multiplayer
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Metro: Last Light zavrhli multiplayer

15. 10. 2012 12:07 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Při pohledu na naprosto unylé multiplayer módy v Dead Space 2 nebo Spec Ops: The Line si prostě člověk neodpustí zamyšlení nad tím, jestli hlavní kampaně těchto a dalších her nemohli být ještě lepší a zábavnější, kdyby na nich mohli makat vývojáři, odvelení právě na tvorbu multiplayerových komponent. Možná ano, možná ne, ale nic to nemění na tom, že v obou případech byl multiplayer naprosto zbytečným přídavkem, který minimálně v případě Spec Ops vzešel z požadavku vydavatele, aby se „hra lépe prodávala“. Moc jí to nepomohlo…

Znovu tuto konzervu s červy takto rozvlekle a snad až příliš agitačně otevírám jen proto, že Metro: Last Light multiplayer obsahovat nebude, jak tvůrci z 4A Games oznámili komunitě na homepage. Původně si tvůrci s ideou multiplayeru pohrávali a malý interní tým dokonce pracoval na několika multiplayerových prototypech, ale po E3 se vývojáři se souhlasem vydavatele z THQ rozhodli na multiplayer vykašlat a místo toho se na 100 % soustředit na vývoj singleplayerové kampaně. Takže rozum ještě z tohoto světa zcela nevyprchal… Člověk má až slzu na krajíčku a chtěl by tvůrcům Metra potřást soudružsky rukou…

Vývojáři sice nevylučují, že se k rozpracovaným multiplayer konceptům vrátí a zkusí něco spáchat třeba ve formě DLC, ale nebudou se tím rozhodně zabývat, dokud hra nevyjde.  Což je samozřejmě rajská hudba pro mé uši, protože lepení naprosto zbytečných a nepatřičných multiplayer módů na příběhové singleplayer hry považuju za jedno z největších zel současného herního byznysu.

Jako koncový zákazník si samozřejmě nemusím takového mulťáku všímat, ale jde o to, že vývoj multiplayeru užírá v případě singleplayerových her lidské, časové i finanční zdroje na vývoj tohoto hlavního – pořádné singleplayer kampaně. A to všechno jen proto, že z nějakého průzkumu vypadlo, že když má hra multiplayer, tak má pro zákazníky „větší“ hodnotu a investují do ní přednostně před hrami, které mulťák nemají.

Ono to snad tak u některých her a značek opravdu funguje, ale to nic nemění na faktu, že to jde proti zdravému rozumu a ve výsledku i proti finančním zájmům vydavatele. Lidé nejsou zas tak hloupí, aby si řekli, že je jim jedno, že hra má fakt blbý multiplayer, hlavně že ve hře he. Tvůrci Metro: Last Light se ale oblbnout nenechali a o to více jsem na jejich počin, který vyjde počátkem příštího roku, zvědav.

Nejnovější články