Stronghold 2 - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Stronghold 2 - návod 1.část

25. 6. 2005 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Úvodní díl návodu na strategii Stronghold 2 vám poradí s hraním budovatelské kampaně, která se zaměřuje na ekonomiku středověkého hradu. Nabízí jak obecné rady, tak řešení tuctu misí.

Autor: Kopulkon
Publikováno: 25.června 2005


Zvětšit zdroj: tisková zpráva V úvodním dílu našeho návodu na aktuální strategii Stronghold 2 (recenze) se podíváme na zoubek budovatelské kampani, která se zaměřuje na ekonomiku středověkého hradu a boje jsou odsunuty do pozadí. Celá ekonomická kampaň se odehrává na jedné obrovské mapě, a proto budovy, které postavíte v jedné misi, tam budou i při plnění mise další. Do značné míry platí totéž o surovinách a penězích, ale ne vždy. Nejprve si řekneme pár obecných rad a pak už se vrhneme na řešení jednotlivých úkolů. Názvy budov jsou uvedeny tak, jak se objeví v české verzi hry, jejíhož vydání bychom se měli dočkat někdy v červenci. Obrázky mají pouze ilustrační charakter.

 Obecné rady pro ekonomickou část hry
Rada první a základní: projděte si výukovou misi. Je v ní vysvětleno ovládání hry a některé základní principy Stronholdu 2.

Hlídejte si stav svého skladiště, pokud bude naplněné až po okraj, zastaví se takřka veškerá vaše produkce. Vyplatí se proto přebytečné komodity buďto prodat nebo rychle upotřebit. Dobře se dá vydělávat na těžbě dřeva. Pily jsou totiž malé a těžba probíhá poměrně rychle. Za prodané dřevo pak můžete nakoupit svíčky do kostela, čímž vám stoupne spokojenost natolik, že budete moct své nebohé poddané odřít daněmi až na kost. A spokojenost bude na všech stranách. Podobný trik můžete uplatnit i s hospodou a pivem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nejefektivnějším způsobem získávání jídla je stavba loveckých chat, nemusíte se totiž o nic starat, jsou levné a malé. Navíc maso přinesou do sýpky lovečtí psi a ti běhají opravdu rychle. Pokud budete svým poddaným distribuovat více než jeden druh potravin, získáte každý měsíc trochu cti navíc. Nedostává-li se vám potravin, zkuste snížit příděly na polovinu, přeci jen je lepší trpět jen polovičním postihem do spokojenosti, než kdyby vám jídlo došlo úplně.

Co se financí týče, získáváte je výběrem daní od svých poddaných. Čím vyšší daně budete požadovat, tím více jiných zábav pro své občany budete muset pořádat, jinak vám klesne spokojenost pod hodnotu 50 a lidé začnou z vašeho hradu odcházet a nastane ekonomický kolaps. Musíte tedy sledovat jednotlivé činitele ovlivňující spokojenost (knížka v pravém dolním rohu) a součet všech faktorů udržovat na nule. Dostanete-li se do červených čísel, začněte rozdávat almužny nebo zvyšte příděly potravin.

Peníze budete získávat také ze svých okolních panství, ve kterých musíte udržovat dostatečný přísun jídla, neboť jinak zdejší spokojenost ovlivnit nemůžete. Každou svou vesničku byste měli zaměřit na produkci několika málo komodit, na jejichž produkci nemáte již místo ve svém hlavním hradu nebo to zkrátka není možné. Zboží pak přepravíte za pomocí povozníků. Hlavním zdrojem příjmů by však měl být prodej přebytečného zboží. Zejména těžba dřeva je dobrým zdrojem zlata, neboť je rychlá a nenáročná a v pozdější fázi již tolik budov stavět nebudete.

Podívejme se tedy již podrobněji na jednotlivé mise budovatelské kampaně. Netvrdím, že představené řešení je řešením jediným, ale k cíli vás každopádně vždy navede poměrně schůdnou cestou.

 Mise 1
První mise budovatelské kampaně je jen na rozehřátí. Stačí postavit několik pil a následně nastavět jablečné sady.

 Mise 2
Po dokončení majáku začněte stavět všechny nové budovy, ke kterým máte přístup. Snažte se neplýtvat místem v hradu. Nezapomeňte také dostavovat chatrče, aby měli vaši poddaní kde žít.

Obrázek zdroj: tisková zpráva  Mise 3
Zde musíte natěžit padesát kamenů a převézt je pomocí povozů do nového hradu. Hra vám sama vysvětlí, jak povozníkovo stanoviště používat. Nezapomeňte také na zvýšené nebezpečí požárů, se kterými musíte bojovat stavbou dostatku studen. Jakmile bude vaše nová tvrz dostavěna, vaše první panství lehne popelem. V dalších misích se však již s požáry nesetkáte.

 Mise 4
Nyní se zaměřte na těžbu dřeva a výrobu luků. Přebytečné dřevo prodávejte, je to rychlejší, než kdybyste vybírali daně a museli pak zvyšovat příděly jídla nebo složitě vyrábět pivo. S vlky v bezprostřední blízkosti vašeho panství se vypořádejte za pomoci svého lorda, který je zvládne všechny sám. Jako nouzové protiopatření proti nájezdům zločinců použijte ozbrojené sedláky. Musíte je však umístit na most a podpořit je svým lordem, kterému budou dělat tak maximálně živý štít. Až vyrobíte dostatek lučištníků, postřílejte všechny vlky na západ od svého hradu.

 Mise 5
Nejsnáze tuto misi splníte tak, že postavíte takových deset loveckých chat a dva povozníky a začnete vyvážet jídlo do hradu sira Williama. V jedné zásilce posílejte rovnou maximálních padesát jednotek potravin, jinak vám poddaní umřou hlady, protože je dva povozníci prostě nestihnou zásobit.

 Mise 6
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ve své nové osadě hned ze startu postavte lovecké chaty a ze svého hlavního hradu přesměrujte dodávky potravin právě sem. Pokud tak neučiníte, začnou z osady odcházet pracovní síly a bez nich nebude naděje na zlepšení situace, dostali byste se tak do začarovaného kruhu. Po zlepšení spokojenosti ve vesnici začněte stavět sokolníky a jímky. Tyto budovy musíte nastavět i do svého již tak dost přeplněného hradu. Do časového limitu byste se měli pohodlně vejít.

 Mise 7
Teď se musíte soustředit na produkci lučištníků, což znamená, že musíte mít i dostatek cti. Měli byste si vystačit s pořádáním hostin a během chvíle vyprodukovat stovku lučištníků, se kterými není likvidace zločineckého tábora žádný problém. Nezapomeňte do své bojové skupiny ale přibalit několik nestřeleckých jednotek, jinak nebudete moci zničit tábor, ze kterého vybíhají čerství nepřátelští vojáci. Přeživší vojáky nechte tam, kde jsou, později toho nebudete litovat. Pokud si chcete v další misi trochu pomoct, začněte již nyní posílat různé druhy potravin do hradu sira Williama.

 Mise 8
Aneb produkce cti na čas. Myslete na to, že nemáte v hradu dostatek místa, a tak si musíte rozmyslet, které budovy postavíte v centru a které na okraji. Pokud jste v minulé misi začali s posíláním potravin, povozy budou jezdit i nyní, a tak vám dost pomůžou. Produkujte právě tři druhy potravin, abyste získali bonusovou čest za rozmanitost pokrmů. Výroba chleba zabírá až příliš mnoho místa a tudíž se nevyplatí. Nezapomeňte se také vypořádat s nečistotami a krysami v hradu a mezitím si postavte obchod. Co se týče hostin, soustřeďte se na rozmanitost luxusních pokrmů, nemusíte jich mít příliš mnoho. A pak také postavte ložnici pro svou paní, aby si mohla šít šaty, tancovat a získávat tak pro vás další čest. Látku nevyrábějte, ale kupujte si ji, poněvadž peněz byste měli mít nyní už habaděj.

 Mise 9
Obrázek zdroj: tisková zpráva Závod v produkci mečů je celkem snadná záležitost. Stačí dostavět další železné doly do vaší okrajové vesnice. Nezapomeňte k nim přistavět i volské povozy pro přepravu rudy do skladiště. Ve svém hlavním hradu pak nastavějte kovárny. Zbytek mise nebudete mít v podstatě co dělat, ale jako přípravu na následující úkol si můžete postavit hromady lučištníků a poslat si je v předstihu k hradu sira Greye. Jakmile vyrobíte stý meč, mise skončí.

 Mise 10
Pokud jste tak již neučinili v misi minulé, vycvičte spoustu lučištníků a pošlete je na hradby hradu sira Greye. Ze sedmé mise by vám ještě měli zbýt nějací šermíři a lučištníci, a tak tímto oddílem zaútočte na Edwinův obléhací tábor. Snažte se dostat co nejvíce svých vojáků přímo do hlavní tvrze sira Greye, poněvadž nepřátelé vaše hradby patrně snadno a rychle překonají, a tak je třeba jim zabránit v usmrcení vašeho lorda. Obléhací stroje zničte pomocí svých šermířů, na jejichž výcvik byste měli mít dostatek prostředků. V každém případě si ale nechte alespoň 100 jednotek cti do další mise.

 Mise 11
V této misi se ujmete velení nad zbídačelým hradem sira Edwina. Hned ze startu začněte rozdávat poddaným peníze a zdvojnásobte příděly jídla. Jedině tak do hradu nalákáte další pracovníky. Vhodné je také pozastavit činnost ve všech budovách, které neprodukují potraviny. Ty by totiž zezačátku měly být vaší prioritou, bez nich spokojenost stoupat nebude. Jakmile své poddané bezpečně nasytíte, soustřeďte své síly na odklizení výkalů a vymýcení krys. Nebojte se nakoupit potřebné dřevo v obchodě, získáte tím čas. Nakonec můžete postavit ještě strážnici, soud, cech popravčích a nějaké mučící nástroje dle vlastního výběru.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Do časového limitu musíte nastřádat 100 jednotek cti a zvýšit populaci hradu na 80. První úkol byste měli mít splněný od začátku díky předchozím misím. Kvůli druhému úkolu však musíte nastavět spoustu chatrčí a navíc dát svým poddaným práci. Vzhledem k další misi postavte tedy budovy produkující luxusní potraviny. Jakmile do hradu přijde 80. člověk, je vítězství vaše.

 Mise 12
Poslední a zdaleka nejtěžší mise ekonomické části hry. Musíte nashromáždit 70 jednotek od každého druhu luxusních potravin a navíc 500 jednotek cti. Ve svém hradě asi budete muset vybourat několik budov, aby bylo místo na nové, které právě potřebujete. Čest s přehledem vyprodukují rytířské souboje a tance vaší dámy, takže ložnice a kolbiště jsou vaše první volba.

Největším problémem je výroba takového množství vína. Budete jí muset věnovat nejméně celou jednu vesnici, kterou komplet zastavějte vinicemi a vinařskými sklípky. Nezapomeňte, že musíte postavit i panskou kuchyni, aby bylo víno kde skladovat (což platí ostatně i pro všechny ostatní luxusní potraviny). Vyrobené sudy pak rychle zasílejte do svého hlavního hradu. Další celou vesnici spolkne výroba hus a úhořů, opět nezapomeňte postavit i kuchyň, jinak nebude z výroby nic. Prasata a zelenina jsou nejmenší problém, protože je jejich výroba jednoduchá a rychlá. Asi se vám tuto misi nepodaří splnit napoprvé. Klíčem je zbourat staré nepotřebné budovy a nastavět místo nich hafo těch nových a potřebných.

Tím máte ekonomickou kampaň za sebou a můžete se kochat pohledem na prosperující kraj. V druhém dílu návodu se příště podíváme na válečnou kampaň Strongholdu 2, která nabídne daleko více akce, ale zkušenosti nabyté v této části hry bohatě zúročíte.

Stáhněte si: Patch, Demo, Trailery, Cheaty...

Související články: Recenze, Novinky, Preview


 
Kopulkon
autorovi je 17 let, studuje střední školu v Havířově, ve svém volném čase se věnuje překládání her a sportům všeho druhu

 
 
Kopulkon

Nejnovější články