Age of Empires III - návod 1.díl
zdroj: tisková zpráva

Age of Empires III - návod 1.díl

5. 11. 2005 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Podrobný návod vás provede prvním aktem kampaně z RTS Age of Empires III. Autor přeložil všechny primární a sekundární úkoly, doporučuje vhodný postup v osmi misích a vše doprovází obrázky s popiskem.

Autor: Scorpick
Publikováno: 5.listopadu 2005
 


1. část návodu s řešením prvního aktu z RTS Age of Empires III (mega-recenze).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Obecné tipy
- Všechny názvy v návodu jsou uváděny v českém jazyce a pokud je název zmíněn poprvé, je u něj umístěn v závorce příslušný originální (anglický) název.

- Zkušenost (ang. Experience), označená zkratkou XP se získává ve většině případech plněním vedlejších (nepovinných) úkolů a můžete s ní po získání většího množství nakupovat bonusy v domovském městě (Home City).

- Pokud neovládáte dobře angličtinu a chcete si hru zahrát ještě před vydáním češtiny, je tu pro vás přeložený seznam všech primárních i sekundárních úkolů. Nemusíte tak už pracně hledat skryté sekundární úkoly.

- Umístění pokladů (treasures), označené zkříženými šavlemi, není nic těžkého a tudíž od třetí mise už nejsou v návodu popsány.

- Návod je zpracován při hraní na lehkou obtížnost (Easy), a proto se může postup při hraní na jinou obtížnost mírně lišit.

- Pokud hrdina padne, tak stejně jako v AoM nezemře, ale jednotku budete moci opět ovládat pouze za předpokladu, že poblíž nebudou žádné nepřátelské jednotky a vy budete v blízkosti hrdiny.

- Vojáků není nikdy dost a pokud máte dostatek surovin, neváhejte vytvořit další a nezapomínejte také na obranu vašeho města, která bude v poslední misi prvního aktu nezbytná.


Návod na 1. Akt - Blood

1. Útěk (Breakout)
Primární cíle:
- Bránit pevnost velitelského stanoviště (Command Post).
- Použít osadníky ke shromáždění dřeva na kopci k vytvoření ohnivého světelného signálu.
- Zničit všechny velké kanóny (Great Bombard).

Sekundární cíle:
- Shromáždit všechny poklady na mapě (300 XP).


První mise je převážně obranná, takže vytrénujte alespoň 30 vojáků v kasárnách (Barracks) a běžte bránit vaše město, respektive zabijte všechny příchozí nepřátelské jednotky. Vojáci bojují sami, takže můžete mezitím plnit vedlejší úkol. Vyberte si nějaké osadníka z farem na severu a pošlete posbírat všech 5 pokladů na mapě, odměnou za úspěšnou práci dostanete 300 XP. Až počítač ohlásí další úkol, běžte s cca 5 vesničany na vrcholek kopce a shromážděte zde dřevo, které se poté zapálí. Během okamžiku přicestuje do vašeho města spojenecká armáda se kterou zničte poslední velké kanóny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Vytvořte si asi takhle velkou armádu | Toto dřevo zapalte | A tady je slibovaná posila

2. Do jeskyní (Into the Caves)
Primární cíle:
- Bránit základnu před útokem Turků (Ottomans).
- Zničit všechny turecké sklady zbraní.

Sekundární cíle:
- Postavit dělostřeleckou továrnu (Artillery Foundry) a vytrénovat nejméně 10 vrhačů obručí (Hoop Throwers) (500 XP).
- Najít vrak lodi a sesbírat jakékoliv zásoby poblíž (300 XP).
- Získat blízký poklad (300 XP).


Pošlete vesničana za blízkým pokladem (podél kraje mapy na severu). Až zabijete nepřítele útočící na vaše město, postavte dělostřeleckou továrnu a vytrénujte nejméně deset vrhačů obručí. Potom vytvořte karavelu (Karavel) v přístavu (Dock) a prozkoumejte okolní moře. Až najdete malý ostrůvek, pošlete tam nějaké vojáky s vesničany, zabijte zdejší obyvatele a sesbírejte všechny zásoby. Teď už máte dostatečně velkou armádu, a tak jděte se všemi vojáky (bez velkého kanónu se obejdete) směrem odkud vychází nepřítel, kde zničte vše červené a osvoboďte vaše druhy. Před městem se nachází poklad, tak ho seberte. Pokud chcete osvobodit další vojáky, můžete jít dále na východ podél skály, kde mimo jiné najdete i poklad. Cestou k muničnímu skladu (červeně označeného na mapě) osvoboďte ještě poslední vojáky a seberte poklad. Pak neváhejte a zničte sklad. Vraťte se zpět ke vchodu do skály a postupně zničte nejprve první dva sklady, potom další dva a nakonec poslední tři sklady, které vám odkryjí cestu do další mise.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Toto je ostrůvek s vrakem lodi | Tolik vojáků bude stačit | Skladiště munice v jeskyni


3. Piráti (Pirates!)
Primární cíle:
- Postavit centrum města (Town Center).
- Postavit Kasárny (Barracks) a přístav.
- Najít a posbírat tři navigační lodní mapy.

Sekundární cíle:
- Postavit druhé centrum města (200 XP).


Po vylodění postavte pomocí povozu centrum města, s vesničany potom kasárny a přístav. Mezitím prozkoumejte váš ostrov. První část mapy získáte na ostrově vpravo od vás, zde také naleznete druhý povoz (poklad na jihu ostrova), pomocí kterého vybudujte druhé centrum města. Za chvíli připlují posily na jižní ostrov, pomocí nichž potlačte veškerý odpor ze strany nepřítele. Seberte tam druhou část mapy a běžte prozkoumat ostrov ještě jižněji. Teď si buď vytrénujte nějaké vojáky nebo počkejte na posily (měli byste mít ale už teď dostatek vojáků) a následně zaútočte na nepřítele na severu ostrova. Uprostřed města se nachází poslední mapa a jejím sebráním končíte misi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
První část mapy | Druhá část mapy | Třetí část mapy


4. Turecká pevnost (The Ottoman Fort)
Primární cíle:
- Postavit centrum města.
- Jít do domovského města (Home City) a vybrat si bonus.
- Najít a spojit se s nejméně dvěma místními domorodci.
- Najít a zničit turecké velitelské stanoviště (Command Post) a centrum města.

Sekundární cíle:
- Zničit turecký rybářský přístav (Fishing Dock) (500 XP).


Po vylodění neztrácejte čas a povozem založte centrum města. Pošlete tři vesničany na každou surovinu a v domovském městě (po kliku na vlajku) nakupte nějaké bonusy (doporučuji vojáky s kuší (Crossbowman)). Vytrénujte osadníka a postavte dům (House), potom další čtyři a vybudujte obchodní středisko (Trading Post) u dvou domorodých osad (označené šedou značkou na mini-mapě). První vidíte na mapě, druhou naleznete jižněji po prozkoumání oblasti (na mapě se nachází ještě třetí místo k vytvoření obchodního bodu a to severně od vašeho centra města). Cestou k druhé osadě naleznete u břehu nepřátelský rybářský přístav, který zničte. Od přístavu se vydejte na jihozápad, kde naleznete zmiňovanou osadu vlastněnou nepřítelem, takže ji zničte a postavte na ní svoje obchodní středisko. Potom pokračujte na severovýchod po cestě k nepříteli, ale nejprve si vytvořte nejméně třicet vojáků. Po zničení velitelského bodu a centra města vyhráváte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Tady založte druhé obchodní středisko | Nebo tady… | A zde dorazte nepřítele


 5. Chrámy Aztéků (Temples of the Aztec)
Primární cíle:
- Postavit obchodní středisko ve vesnici Aztéků.
- Postavit centrum města.
- Alespoň jeden aztécký chrám musí zůstat stát.
- Najít a zničit španělské centrum města.

Sekundární cíle:
- Osvobodit více aztéckých vězňů (300 XP).
- Zachránit více než jeden aztécký chrám.


Zabijte nepřítele poblíž a osvoboďte aztécké vězně, další vězně najdete jižněji a po jejich osvobození dostanete nepovinný úkol osvobodit všechny ostatní (zobrazí se vám jejich pozice na mini-mapě). Jděte k označenému místu na mini-mapě a postavte tady obchodní středisko. Vytrénujte dostatečně velkou armádu (aspoň 50 vojáků) a postavte centrum města. V následujících 15 minutách musíte ubránit alespoň jeden chrám (nebo všechny pro splnění vedlejšího úkolu) načež by vám měla stačit dosavadní armáda. Po uplynutí 15 minut dorazí posily a s jejich pomocí se vydejte zničit španělské centrum města (nezabývejte se ostatními budovami).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Musíte ubránit chrámy | Toto dostanete po 15 minutách | A tady to použijte :-)


 6. Pomoc od pirátů (A Pirate's Help)
Primární cíle:
- Získat 8000 XP, než Lizzie odpluje na Floridu (500 XP).
- Poslat Morgana k Lizzie, než vypluje.

Sekundární cíle:
- Zastavit nájezdy domorodých Američanů na osadu Havany (350 XP).
- Postavit první stáje (Stable) na Havaně (500 XP).
- Znovu otevřít obchod se zbytkem Kubánců postavením druhého obchodního bodu (580 XP).
- Najít a nashromáždit kradené zlato (900 XP).
- Vrátit ztracené stádo na havanskou farmu (750 XP).
- Vzít Lizzieny amerického domorodého přítele k jeho rodině na blízký ostrov (1000 XP).
- Znovu získat ukradený artefakt (1500 XP).


Hlavní úkol je sice jenom jeden, ale pro jeho splnění je nezbytné splnit všechny sekundární úkoly a posbírat všechny poklady. Potom byste už měli mít více než 8000 XP. Takže neztrácejte čas a jděte zabít pár útočníků na západě u farem. Poté postavte stáje a vycvičte pár jezdců. Pomocí osadníků, které vytvoříte, postavte na určeném místě obchodní středisko. Kradené zlato najdete u kraje mapy na západě poblíž. Úplně na konci ostrova podél břehu najdete stádo dobytka, které pošlete na farmu, kde před tím útočili domorodci. Potom vás Lizzie požádá o odvoz jejího domorodého přítele na vedlejší ostrov k jeho rodině, kterého přepravte i s vojáky loďkou, kterou získáte zabitím nepřátel, co připluli. Na ostrově mimo jiné získejte na jihu ostrova po vybití nepřátel artefakt. Ihned potom odplujte s loďkou k Lizzie a vyloďte se.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Tady založte obchodní středisko | Toto je loďka s kterou se přepravte | Zde seberte artefakt


 7. Španělská pokladní flotila (Spanish Treasure Fleet)
Primární cíle:
- Zmocnit se lodě s poklady.
- Postavit centrum města k založení vaší základny.
- Zmocnit se celkem šesti lodí s poklady.

Sekundární cíle:
- Zničit španělské pevnosti (300 XP za každou).
- Zabít Delgada (1000 XP).


Po intru zničte všechny lodě, vyloďte se a zabijte vojáky u lodě na břehu. Založte centrum města, postavte co nejvíc vojáků a běžte dobýt pevnost na severu. Další loď najdete na severu od první, potom jděte po řece doleva, kde najdete loď třetí. Na severu od této lodě je potom čtvrté, odsud pokračujte doleva do města, kde je pátá a zabijte zde Delgada (někde mezi vojáky). Můžete taky zničit pevnost na jihovýchodním výběžku ostrova. Poslední loď se nachází na levém konci mapy od města.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Tady je první loď | Zde bývala pevnost | A tady je nepřátelské město


 8. Živý pramen? (The Fountain of Youth?)
Primární cíle:
- Zničit fontánu mládí (Živý pramen).
- Zabít stráže poblíž děla.

Sekundární cíle:
- Zničit základnu Circla na východě od děla (600 XP).
- Postavit obchodní bod v domorodé vesnici (300 XP).


Teď už přichází o něco tužší mise (když jde o misi poslední v 1.aktu, není se ani co divit). Okamžitě se vyloďte a postavte si několik lodí na obranu ohnivých (jsou strašně zranitelné a při střetu s jinou lodí vybuchnou). Postavte centrum města a běžte zničit stráže u děla (nejjižnější červený puntík na mini-mapě). Pomocí něj zaútočte na fontánu. Pošlete před dělo také pár lodí na obranu (protože nemůže střílet moc blízko před sebe) a pár vojáků k dělu, protože nepřítel tady často útočí. Mezitím zničte všechny budovy oranžových (Circla) a zničte dělem nebo loděmi všechny cizí lodě v dohledu. Až bude na moři čistý vzduch pošlete tam ohnivé lodě (po jedné) a až vám dojdou, tak si postavte další. Hlavně zabraňte zničení nebo přivlastnění děla nepřítelem. Až konečně zničíte fontánu, mise končí a vy vyhráváte první akt.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Tady je ona fontána | A tady jest dělo | A takhle vypadá výbuch ohnivé lodě




Scorpick  
editor: jd, spolupráce: Seege
 

 

 
 
 

Nejnovější články