Vyplatí se 2-jádrové CPU v Quake IV a Call of Duty 2?
zdroj: tisková zpráva

Vyplatí se 2-jádrové CPU v Quake IV a Call of Duty 2?

5. 1. 2006 13:13 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dvoujádrové procesory a hry? Zatím nevyhraná bitva.

Současné počítačové hry jsou totiž v drtivé většině jednovláknové aplikace a vůbec nejsou uzpůsobeny pro dvoujádrové procesory. Celá věc tedy funguje tak, že jedno jádro zpracovává hru (úplně stejně jako u klasického procesoru) a druhé jádro se jen tak "veze", čili nedělá nic. To je podivná situace, uvážíme-li, že je mnoho současných her, které jsou výrazně limitované možnostmi procesoru a bylo by asi mnohem zajímavější, aby se to nečinné jádro nějakým způsobem na výpočtech podílelo. Vývojáři se s tím pokoušejí něco dělat, ale praxe ukazuje, že jde o poněkud komplikovaný problém.
V poslední době některé světové weby testovaly beta patch 1.05b pro Quake IV a update 1.01 pro Call of Duty 2. Jeden test je na Elite Bastards a tento druhý, starší, ale stále probíhající, na AMD Zone. Ukázalo se, že po aplikaci patchů u obou her došlo k poklesu vykreslených snímku za sekundu, takže k žádnému nárůstu výkonu nedošlo. Právě naopak. Patch pro Quake IV, na kterém se kromě id Software v čele s Johnem Carmackem podílel i Intel, se nakonec kladně projevil až po editaci registrů operačního systému a vypnutí optimalizací, které má pro procesory s více jádry ve svých ovladačích NVIDIA a které nečekaně kolidovaly s optimalizacemi v patchi. Poté byl výsledek nárůstu výkonu docela slušný. Paradoxně ATI s ovladači CATALYST 5.12 tento problém nemá, takže na RADEONu X1800XL se může efekt patche projevit zvýšením výkonu až o nějakých 30 fps.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

S patchem pro Call of Duty 2 už je to horší. Alespoň vzhledem k možnému zvýšení výkonu. Opět, na GeForce 7800 GT a Athlonu X2 3800+ se žádné zvýšení výkonu nedostavuje, naopak, výkon se snižuje. Čím je to způsobeno pochopitelně není jasné. Možná to jsou ovladače grafické karty, ale možné je prakticky cokoliv.

cappy

Nejnovější články